Pohod po Jurčičevi poti

26. 2. 2016

Vabljeni ste na tradicionalni, tokrat že 23. Pohod po Jurčičevi poti, ki bo potekal v soboto, 5. marca 2016, z začetkom med 7. in 10. uro v starem mestnem jedru v Višnji Gori.

Letos se bo pohodnikom pridružil olimpijski in svetovni prvak v metu kladiva Primož Kozmus, ki bo svoje izkušnje s poti delil tudi na zaključni slovesnosti na Muljavi.

Na 15 kilometrski poti bodo pohodniki lahko občudovali naravne lepote in bogato kulturno dediščino krajev med Višnjo Goro in Muljavo ter Krko, iz katerih je tudi pisatelj Josip Jurčič črpal navdih za svoje ustvarjanje. Jurčičeva pot je tudi del Krožne poti Prijetno domače, s katero je Občina Ivančna Gorica povezala celo turistično ponudbo v občini.

Na celi trasi poti bo poskrbljeno za zanimive postanke in okrepčilo. Med drugim si bodo lahko pohodniki ogledali razvaline Starega gradu grofov Višnjegorskih, pri hotelu Polževo pohodnike čaka brezplačno okrepčilo, na najvišji točki na 650 metrih nadmorske višine pa si bodo lahko ogledal zanimivo cerkvico Svetega Duha iz 15. stoletja. Vsi pohodniki bodo ta dan imeli prost vstop v rojstno hišo Josipa Jurčiča z muzejem na prostem na Muljavi. Pohodniki z največ kondicije lahko pohod podaljšajo z Muljave do Krke, kjer bodo za njih odprta vrata Krške jame, obvezen pa bo tudi postanek v nekdanji stari šoli, ki jo je nekoč obiskoval tudi pisatelj Jurčič, danes pa v njej deluje lokalna turistična informacijska pisarna.

Zaključna slovesnost se bo začela ob 11.30 uri, na njej pa bo pohodnike slavnostno nagovoril olimpijski in svetovni prvak v metu kladiva Primož Kozmus. V imenu organizatorjev bosta udeležence pozdravila tudi župan Občine Ivančna Gorica Dušan Strnad in predsednik Planinskega društva Polž Aleš Erjavec. Prireditev bo spremljal bogat kulturni program, poskrbljeno pa bo tudi za dobro okrepčilo, lokalni ponudniki se bodo predstavili na stojnicah.

Novost letošnjega leta je posebni vlak Prijetno domače, s katerim bodo imeli pohodniki brezplačen prevoz do Višnje Gore iz smeri Ljubljane in Novega mesta. Iz Ljubljane in Novega mesta je načrtovan odhod v zgodnjih jutranjih urah, s prihodom v Višnjo Goro okrog 8.00 ure zjutraj.

Za vrnitev z Muljave in Krke proti Ivančni Gorici in Višnji Gori je organiziran avtobusni prevoz, ki vozi od 11. do 16. ure. Prevoz je vštet v plačilo startnine (2 EUR) na začetku poti v Višnji Gori.

Pohod po Jurčičevi poti bo organiziran v vsakem vremenu.