Poletna glasbena šola 'Komu zveni?' v Novem mestu

Poletna glasbena šola 'Komu zveni?' v Novem mestu (foto: Komu zveni Press) Komu zveni Press
28. 5. 2019

Kreativna poletna glasbena šola "Komu zveni?", ki bo med 8. in 13. julijem potekala v Novem Mestu, že vabi k vpisu!

Poletna šola je namenjena inštrumentalistom, starejšim od 12 let (zgornje starostne omejitve ni). Na intenzivni 6-dnevni delavnici se bodo udeleženci spoznali z osnovami improvizacije, skupinske igre, harmonije, igranja po posluhu ... Poslanstvo organizatorjev poletne šole je širjenje ljubezni do glasbe in predvsem glasbenega ustvarjanja, prenašanje znanja in bogatih izkušenj na mlade in mlade po srcu ter spodbujanje vsesplošne kreativnosti. Zaželjeni so udeleženci z znanjem različnih inštrumentov - godala, pihala, tolkala itd, da bo delavnica čim bolj pestra. Srčno so vabljeni tudi odrasli, ki bi radi pokukali v kreativni svet glasbenega ustvarjanja, in tudi vsi glasbeni pedagogi, ki si želijo razširiti svoje že pridobljeno znanje.

Delavnica bo potekala od ponedeljka, 8. 7. 2019 do sobote, 13. 7. 2019, v  prostorih Kulturnega centra Janeza Trdine v Novem mestu od 8h do 18h.

Po koncu vsake delavnice bodo udeleženci program, ki so ga tisti dan zvadili publiki predstavili tudi na večernih nastopih, ki se bodo izvajali na prostem, v primeru slabega vremena pa v avli Kulturnega centra. 

Na zaključnem koncertu (13. 7. 2019) se bo z avtorskim projektom "Theater Music" katerega program je razpet od kontemporarnih glasbenih eksperimentov pa do skladb pop zvrsti predstavil tudi eden izmed mentorjev delavnice Simon Širec. Zaključni koncert bo izveden v Trdinovi dvorani kulturnega centra.

KDO IN KAKO?

Namen programa poletne šole je razširiti obzorje otrok in odraslih, ki že imajo vsaj osnovno znanje igranja inštrumenta, ter jih na zabaven način vpeljati v svet improvizacije, razumevanja harmonije in polifonije, učenja glasbe po posluhu ter povezovanje znanja teorije s prakso.

Nina Pečar in Matic Smrekar sta izkušena pedagoga, ki pri svojem delu združujeta široko znanje in raznolike izkušenje, pridobljene v kulturnih in znanstvenih udejstvovanjih. Oba sta poleg profesionalnega ukvarjanja z glasbo študirala fiziko, vodila delavnice, tabore, treninge karateja, predavala, predvsem pa sta oba tudi aktivna športnika.

Na jutranjih delavnicah se bodo med drugim posvetili tudi pomembnosti fizične pripravljenosti na igranje inštrumenta ter udeležence skozi vodeno vadbo naučili kako skrbeti za svoje telo, predvsem se bodo pogovorili o pravilni drži ter vajah za hrbet in roke. Nadaljevali bodo z vajami po Dalcroze metodi. Vaje so zasnovane na spremenljivo glasbeno podlago in razvijajo posameznikov občutek za ritem. Poigravali se bodo z gibanjem v prostoru, zabavnimi vajami z žogami, enostavnimi tolkali in drugimi pripomočki. Vaje so primerne za otroke in odrasle. Seveda bodo prilagojene predhodnem glasbenem znanju udeležencev delavnic.

Na dopoldanskih praktičnih skupinskih delavnicah se bodo spoznali z učenjem glasbe po posluhu po metodi "jaz zaigram, ti ponoviš". Začeli bodo s preprostimi melodičnimi vzorčki, nadaljevali z enostavnejšimi skladbicami. Hkrati se bodo naučili še harmonske strukture naučenih skladb in se naučili spremljati en drugega. Vse učenje bo potekalo brez notnega materiala. Po kosilu se bodo posvetili teoriji, ki jo bodo povezali z dopoldne pridobljenim praktičnim znanjem. Preko zabavnih skupinskih iger bodo podrobno spoznali in utrdili znanje kvintnega kroga, intervalov, akordov in modusov ter praktično uporabo vsega naštetega. Intenzivno se bodo posvetili povezovanju teorije s prakso in si razjasnili razlike med glasbenimi zvrstmi.

Zadnji sklop delavnic bo namenjen skupinski igri. Udeležence bodo razdelili v komorne skupine čim bolj raznolikih inštrumentov, kjer se bodo naučili program za večerne koncerte. Vsaka skupina bo vsak dan pripravila eno skladbo, ki se jo bodo vsi naučili po posluhu, vsi bodo morali znati tudi spremljavo in spremljajoče melodije, predvsem pa bo vsak izmed udeležencev tudi improviziral na dano harmonsko podlago.

Pod pokroviteljstvom MENSE in ...

Poletna šola bo potekala pod okriljem društva Mensa  (društva za odkrivanje in spodbujanje inteligence) v sodelovanju z zavodom Z lahkoto (zavod za izobraževanje, raziskovanje in razvoj) glasbenim butikom Nova Lastra in strokovnjaki s področja pedagogike in fizioterapije.

Projekt pripravljajo tudi v sodelovanju z Zavodom Novo mesto in Kulturnim centrom Janeza Trdine. Njihov sponzor je tudi tiskarna Iris Novo mesto d.o.o. (podjetje za zaposlovanje invalidov).

Sodelujoči v projektu:

  • Članica Mense, samozaposlena v kulturi kot inštrumentalistka, aranžerka glasbe, književnica, slikarka, studijska glasbenica, grafična oblikovalka, pesnica... Nina Pečar.
  • Pevka, besedilopiska pri skupinah Tretji kanu in Indigo, producentka dogodkov, Glasbena PR - ovka... Anja Pavlin.
  • Jazz kitarist, predavatelj, pedagog, organizator mladinskih dogodkov, taborov, delavnic, tečajev, vodja mladinskih organizacij in projektov... Matic Smrekar.
  • Saksofonist , ki je poleg koncertiranja dejaven tudi na pedagoškem področju, zaposlen na Glasbeni šoli Brežice, kot muzikolog pa poučuje glasbo na Srednji vzgojiteljski šoli v Novem mestu Simon Širec.

Priporočamo