Poletna muzejska noč 2015

16. 6. 2015
Deli

Po lanskoletni nadvse uspešni Poletni muzejski noči, ki je privabila preko 39.000 obiskovalcev, se bo trinajsta zapored letos dogajala v soboto, 20. junija, od 18. do 24. ure.

V letošnji akciji bo sodelovalo okoli 70 institucij. Sodelujoči muzeji, galerije in razstavišča bodo od poznega popoldneva pa do polnoči brezplačno odprli svoja vrata in za obiskovalce pripravili pester spored prireditev, od vodstev, delavnic, predstavitev, projekcij, pohodov, podvodnega ogleda do odprtij razstav, glasbenega programa, demonstracij in degustacij. Na ogled bodo tudi občasne in stalne razstave.

Program je namenjen obiskovalcem vseh starosti, družinam in posameznikom, tistim, ki pogosto obiskujejo muzeje, predvsem pa tistim, ki vanje poredko ali pa sploh ne zahajajo. Kljub temu, da je največ sodelujočih iz Ljubljane, se bo dogajalo po vsej Sloveniji, v 50 mestih, od Lendave do Pirana ter od Jesenic do Metlike.

S pestrim in raznolikim programom želimo obiskovalcem vseh generacij predstaviti naše institucije, ki hranijo, ohranjajo in predstavljajo kulturno dediščino, kot prostore za sproščeno, zabavno in navdihujoče preživljanje prostega časa.

Prireditev bo v soboto, 20. junija, potekala v 51 krajih po celi Sloveniji: Ajdovščina, Beltinci, Bistra pri Vrhniki, Bled, Bohinj, Bohinjska Bistrica, Brestanica, Brežice, Celje, Divača, Dobrovo, Dutovlje, Gornja Radgona, Izola, Jesenice, Kamnik, Kočevje, Koper, Kostanjevica na Krki, Kranj, Kranjska Gora, Krško, Laško, Lendava, Litija, Ljubljana, Maribor, Metlika, Mežica, Murska Sobota, Nova Gorica, Novo mesto, Piran, Pivka, Polhov Gradec, Postojna, Prem, Ptuj, Rašica, Ribnica, Rogatec, Slovenska Bistrica, Solkan, Šentrupert, Škocjan, Šoštanj, Tolmin, Tržič, Velenje, Vitanje, Žalec.

Število obiskovalcev iz leta v leto narašča in se giblje okoli številk 20.000 do 25.000. Lansko leto smo zabeležili rekorden obisk, preko 39.000 obiskovalcev. Udeleženost ljudi na razstaviščih doseže vrhunec v poznih večernih urah, torej v času, ko so v običajnih dneh vrata muzejskih in galerijskih hiš že zaprta. Tem spodbudnim številkam botrujejo predvsem kvaliteten in pester program namenjen različnim ciljnim skupinam, prost vstop in brezplačni programi ter dejstvo, da so ljudje vzeli Poletno muzejsko noč za svojo.

Akcija je v marsičem primerljiva z muzejskimi nočmi po svetu, ima pa naša tudi nekatere posebnosti. Ni omejena le na eno mesto, ampak se odvija po celi državi, vstop je brezplačen, brezplačni pa so tudi vsi spremljajoči programi in dogodki.

Poletna muzejska noč poteka pod okriljem Skupnosti muzejev Slovenije, koordinacijo projekta izvaja ekipa iz Tehniškega muzeja Slovenije (Irena Marušič, Urša Vodopivec, Barbara Grilc). Realizacijo pa so poleg sodelujočih institucij letos omogočili še Ministrstvo za kulturo RS in Tehniški muzej Slovenije.

Program vseh prireditev je objavljen na spletni strani www.muzejska-noc.si, prisotni smo tudi na družbenih omrežjih Facebook in Twitter. Natisnjena je brezplačna knjižica s celotnim programom, ki je na voljo pri sodelujočih institucijah in na številnih lokacijah po vsej državi.

Novo na Metroplay: "Nujno se je bilo potrebno raziti, da sva se potem znova srečali." | Miša Molk in Ula Furlan