Poletna noč na Soriški planini

Poletna noč na Soriški planini (foto: Press dogodka) Press dogodka
18. 6. 2019

V soboto, 20. julija, bo, na odru pod zvezdami, v objemu gora, na Soriški planini potekal prav poseben večer.

Ob spremljavi revijskega Orkestra Amadeo pod vodstvom dirigenta Tilna Drakslerja bodo priznani slovenski pevci Nuša Derenda, Maja Berce in Andraž Gartner oživili stihe slovenskih pesnikov in napeve skladateljev kot so Jure Robežnik, Gregor Strniša, Elza Budau, Mojmir Sepe in drugih. Na večeru, posvečenemu zlatemu obdobju slovenske popevke Poletna noč na Soriški planini boste lahko prisluhnili zimzelenim 'Orion', 'Med iskrenimi ljudmi', 'Poletna noč', 'Maček v žaklju', 'Dan ljubezni', 'Pegasto dekle', 'Ti si moja ljubezen' in kopici drugih.

Na Soriški planini bo nastopila Nuša Derenda.

"Za spoznanje sprti sami s seboj se malodušno sprašujemo: kaj pa je pravzaprav slovenska popevka? Je to mar skladba različnih plesno-stilnih izvorov in ritmov, poplemenitena z vrednotami slovenskega ljudskega melosa? To so vprašanja, ki se nemara porajajo prenekateremu ljubitelju slovenske popevke. Stilne opredelitve in njihova določitev niso enoznačne. Dejstvo pa je sledeče: želimo si čim več novih slovenskih skladb, ki so odslikava talentov, ki jih premore naše kulturno okolje. In dalje: želimo si dobre, kvalitetne skladbe, dobre, nevsakdanje, res poetične tekste in izvirne aranžmaje.« Pokoncertni zapis je delo neznanega avtorja, ki je svoje vtise zapisal ob prvi prireditvi, ki je potekala na Bledu v Festivalni dvorani daljnega leta 1962. Zlato obdobje slovenske popevke in daleč največjo priljubljenost je festival doživel v 60. in 70. letih prejšnjega stoletja. Na Soriški planini vam bodo to obdobje pričarali Nuša Derenda, Maja Berce in Andraž Gartner, ob spremljavi revijskega orkestra Amadeo pod vodstvom dirigenta Tilna Drakslerja.

Tudi Maja Berce vas bo popeljala v zlata leta slovenske popevke.

Nuša Derenda je ena od naših najboljših vokalistk, kar potrjujejo tudi njeni številni koncerti in zmage na festivalih (MMS, Hit festival, EMA, Slovenska popevka …). Nuša je nastopila tudi na Eurosongu, nastopala je s Simfoničnim orkestrom in Big Bandom RTV Slovenija, koncertirala na najbolj prestižnih odrih pri nas, redno pa polni dvorane tako doma kot v tujini. Nuša je nedvomno ena od tistih pevk z veliko začetnico, ki nas lahko s svojo interpretacijo popelje v preteklost in nam poboža spomin z izvedbo skladbe, ki jo še kako dobro poznamo tudi sami. Maja Berce na odrih stoji že od nekdaj. Pela je v mnogih ansamblih, med drugimi v Ansamblu Saša Avsenika, Ansamblu Karavanke, danes pa prepeva solistično in v Ansamblu Jureta Zajca. Andraž Gartner je mlad pevec, ki deluje pod umetniškim imenom Canegatto, njegova glasba pa se razpenja nekje med swingom, popom, klasično glasbo in šansonom. Do danes je Canegatto izdal dva albuma ter nastopil na Slovenski popevki. In vsi trije pripravljajo večer slovenskih popevk, ki bo potekal pod zvezdami na odru na čudoviti Soriški planini.

Nastopil bo tudi Škofjeločan Andraž Gartner - Canegatto.

Zimzelene skladbe, nastale v zlatem obdobju slovenske popevke, bodo v soboto, 20. julija, ponovno zaživele na odru v objemu prelepih gora na Soriški planini, in to v svoji izvirni podobi. V okolju revijskega orkestra Amadeo pod vodstvom dirigenta Tilna Drakslerja bodo priznani slovenski pevci Nuša Derenda, Maja Berce in Andraž Gartner oživili stihe slovenskih pesnikov in napeve skladateljev. Vsi skupaj poosebljajo čas drugačne družbene stvarnosti in pristnejših, bolj človeških odnosov med ljudmi. Morda spomin na preteklost v svoji nostalgičnosti podreza in obudi v vas vseh tisto kar je najlepše in najboljše. Vabljeni na Soriško planino, kjer bomo v čarobnem okolju poslušali zlate uspešnice slovenske popevke.
 


 
 

Priporočamo