Policija v danih razmerah begunske krize daje vse od sebe!

Policija v danih razmerah begunske krize daje vse od sebe! (foto: Goran Antley) Goran Antley
31. 10. 2015

Potem ko je v begunskem valu, ki se je v zadnjih dveh tednih po zaprtju madžarske meje zlil čez Slovenijo, v našo državo vstopilo (in večinoma že izstopilo) kar 111.354 beguncev (glede na stanje na dan 31. 10. ob 6. uri), so se policisti z javno objavo odzvali tudi na številne očitke, s katerimi njihovo delo spremlja tako domača kot tuja javnost.

Na svoji spletni strani so med drugim zapisali ...

Slovenska policija si tudi v obdobju soočanja države s povečanim migracijskim tokom po svojih najboljših močeh prizadeva za zagotavljanje varnosti državljanov, za zavarovanje javnega reda in miru ter premoženja ljudi. To je in bo naša prioriteta in v ta namen smo angažirali vse razpoložljive kadre in materialno-tehnična sredstva.

Obenem si skupaj z vsemi drugimi službami (zdravstvenimi, civilno zaščito, vojsko, humanitarnimi organizacijami idr.), ki sodelujejo pri sprejemanju, obravnavanju in pomoči migrantom, prizadevamo za čimbolj dostojno in humano obravnavo množice ljudi, ki prehaja čez državo, kolikor je to seveda mogoče glede na izjemne razmere zaradi številčnosti in tudi raznolikosti migrantov. Posebno pozornost namenjamo najranljivejšim skupinam.

Pri tem pa poskušamo zagotoviti, da bi bilo vstopanje migrantov čim bolj usmerjeno in nadzorovano ter usklajeno s sosednjimi varnostnimi organi. Le na takšen način lahko namreč obvladujemo varnostno situacijo in migrantom nudimo ustrezno oskrbo ter zagotavljamo varnost tako migrantov kot tudi prebivalcev Slovenije. Nenajavljeni, neorganizirani in nekontrolirani prihodi večjih skupin ljudi zunaj določenih vstopnih točk povzročajo namreč velike varnostne in logistične težave, saj ne želimo, da bi migranti v dežju in na mrazu po več ur čakali brez zaščite. Na organiziran in kontroliran način lahko dnevno sprejmemo med 2.000 in 2.500 migrantov, nove pa šele, ko jih določen del odide v Avstrijo.

Na nekatere očitke in vprašanja glede razmer na terenu in domnevno neustrezne obravnave migrantov, ki se pojavljajo v medijih, moramo pojasniti, da je veliko migrantov že ob prihodu v Slovenijo v slabem stanju, saj jim v drugih državah niso zagotovili ustrezne oskrbe. Zato jim je treba najprej zagotoviti hrano, obleko, namestitev, po potrebi zdravstveno pomoč. Razumeti je treba, da zaradi ogromnega števila migrantov, ki pridejo naenkrat, vsem naenkrat zaradi omejenih kapacitet in zmožnosti res ne moremo zagotoviti najboljših pogojev, si pa za to prizadevamo z vlaganjem maksimalnih naporov. Vsakodnevno iščemo rešitve, s katerimi bi izboljšali razmere na terenu.

Več o tem pa spletni strani policija.si!

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri