Polona Kasal na odru Siti Teatra

Polona Kasal na odru Siti Teatra (foto: Siti Teater) Siti Teater
8. 1. 2015

V začetku novega leta ne gre zmuditi enega zadnjih koncertov Polone Kasal, ki svoj kritiško priznani solistični prvenec priredb Tomaža Pengova, Na Cesti, postavlja na oder Siti Teatra BTC.

Dvojica, ki jo Kasalova v živo tvori z glasbenim producentom in multimedijskim umetnikom KALU (Luka Uršič), v živo prevzame s konkretno zvočno predstavo, ki ji načeljuje prepoznavni Polonin vokal spleten v dinamiko intimnih elektronskih melodij in valov nizkih basovskih frekvenc.

Polona Kasal, ki jo mnogi še vedno spontano povezujejo s pop zasedbo Gusti in Polona in njunimi sedaj že skoraj ponarodelimi pop komadi Mine leto, Vedno zame, Makova Polja, je v izteku prejšnjega leta pokazala, da je tovrstno početje zgolj pavšalno. Da se njene ambicije niso nehale zgolj pri vokalni interpretaciji dobrih pop pesmi, namreč dovolj zgovorno priča njen solistični prvenec Na Cesti, kjer je Kasalova v lastni režiji izdala konkreten in priredbam navkljub, avtorsko močan izdelek. Ta je požel odlično priznanje kritiške javnosti, kateremu je sledil odobravajoč sprejem njenih zvestih poslušalcev. Ne le da je to dosežek, ki ga glasbenikom ni vedno lahko zadeti, povrhu tega si je z novim izdelkom odprla tudi pot do bolj zahtevnega glasbenega občinstva. Na plošči je zaslediti zanimiva imena neodvisne glasbene scene kot so Luka Jamnik (Laibach) Sašo Vollmaier in Aldo Ivančič (Borghesia), sporadični trio, ki je po besedah Kasalove najbolj vplival na nj en ustvarjalni proces.

Prvenec Polone Kasal je zanimiv tudi iz vizualnega gledišča, saj je Polona zanj soustvarila kar štiti videospote. Pop komad Danaja sta z video režiserjem Sašo Hessom poslala v nedrje slovenskega gorskega sveta, medtem ko je video za legendarno Pengovovo Cesto Polona sestavila iz lastnih posnetkov potovanj. Ovitek plošče pa je oblikovala grafična oblikovalka Mina Fina.

Solo prvenec Na Cesti je torej projekt izbranih in skrbno pretehtanih glasbenih in vizualnih idej, ki v nenavadni a več kot posrečeni kombinaciji pesmi Tomaža Pengova, elektronike ter zanimivih vizualih rezultirajo v svežem in inspirativnem izdelku.

Lahko bi rekli, da je glasbena kariera Polone Kasal vedno premišljena in ravno prav spontana. Polona je očitno našla ustvarjano ravnovesje, kjer ji dober občutek omogoča poteze, ki so dodelane, dovoj drzne in sveže, da jo vedno znova postavljajo na zemljevid neobhodnih in relevantnih slovenskih ustvarjalcev.

Polona Kasal x KALU / Koncert SiTi Teater BTC

15.1.2015 ob 20.00 / SiTi ZA DOBRO MUSKO