Popotresni šok: tragedija v Nepalu – dokumentarni film Discovery Channela bo predvajan v 220 državah sveta

26. 5. 2015

Dokumentarni film Popotresni šok: tragedija v Nepalu raziskuje potresni in po­potresni sunek, ki sta 25. aprila 2015 z magnitudo 7,8 in 12. maja z magnitudo 7,3 tako ali drugače prizadela Nepal.

Uničujoči potres, ki je Nepal prizadel 25. aprila, je povzročil nepopisno opusto­šenje na infrastrukturi in zahteval vrtoglavih 8000 smrtnih žrtev, med katerimi je bilo tudi 18 alpinistov, ki so bili v času potresa v baznem taboru. Številne zgodovinske stavbe v centru nepalskega glavnega mesta Katmandu so zdaj ru­ševine, hiše, ki so še pred enim mesecem nudile dom generacijam družin, so se nenadoma zrušile v oblakih prahu.

V dokumentarnem filmu Popotresni šok: tragedija v Nepalu so ustvarjalci upo­rabili simulacije potresov in se pogovarjali s strokovnjaki, s pomočjo katerih bo­do gledalci dobili vpogled v znanstvene razlage vzrokov potresov. Ustvarjalci napovedujejo posnetke reševalnih akcij v Katmanduju, izbor medijskih poročil o potresu z vseh koncev sveta, ekskluzivne predstavitve aktualnih raziskav in tehnologij v razvoju, ki bodo človeštvu pomagale bolje predvideti in se potem bolje spopasti s posledicami naravnih katastrof, kot so potresi.

V dokumentarnem filmu bodo gledalci spremljali tudi zgodbe ljudi, ki so potres doživeli v živo: od matere, čigar otrok je bil 22 ur ujet v ruševinah, študenta, ki je bil zakopan pod večnadstropno stavbo na trgu Durbar, do mladoporočencev, ki ju je v baznem taboru 1 pod Mount Everestom zajel snežni plaz. Poleg pogo­vorov s preživelimi bodo gledalci videli tudi poročila in najnujnejše informacije z družbenih medijev, ki so jih – prav tako iz prve roke - v času potresa objavljali uporabniki.

"Popotresni šok: tragedija v Nepalu gledalce popelje prav v žarišče potresa. Do­živeti potres takšnih razsežnosti gotovo predstavlja eno bolj grozljivih človeštvu znanih izkušenj," pravi Elizabeth McIntyre, podpredsednica produkcije in razvo­ja pri Discovery Networks International. "Ta dokumentarni film prikazuje vse vidike potresa, od znanosti za njim do osebnih zgodb preživelih."

"Potres v oddaljenem Nepalu smo čutili po celem svetu," pravi Ian Russell, vo­dja mednarodnega programa pri produkcijski hiši ITN Productions. "V dokumen­tarnem filmu smo želeli na enem mestu zbrati zgodbe ljudi, ki so potres preži­veli, da bi tako pokazali vse razsežnosti te naravne katastrofe.

Kdaj in kje?

Aktualni dokumentarec temeljito razišče vse vidike uničujočega potre­sa, ki je letos prizadel Nepal – Discovery Channel, ponedeljek 01.06. ob 23:00.

dokumentarec

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri