Pošastko navdušil tudi bralce v prestolnici

16. 12. 2016
Deli
Lucija Smolnik uživa, ko vidi, kako starši in otroci skupaj ustvarjajo.

»Ob vsaki zgodbici se lahko otroci naučijo marsikaj, recimo tudi to, da moramo takrat, ko ne najdemo rešitve, poslušati naš notranji glas, ki nam pomaga usmeriti se na pravo pot. Knjiga je res nekaj posebnega, naši najljubši zgodbici sta tisti o nogometu in pošastkovem praznovanju rojstnega dne,« je razmišljanje o rumenem junaku z rdečo čepico, ki je včeraj obiskal knjigarno Konzorcij v Ljubljani, strnila Saša, mamica 9-letnega Tiana.

Mati in hči med prebiranjem zgodbic v ljubljanski knjigarni Konzorcij.
Otroci so skupaj s starši ustvarjali zanimive risbice malega pošastka.
Tudi otroci so z zanimanjem ustvarjali podobe malega pošastka.
Ena od avtoric knjige, 10-letna Katarina, je obiskovalki v knjigo napisala posvetilo in narisala Malega pošastka.

Podobnih vtisov o knjigi z naslovom Mali pošastko, ki sta jo napisali Lucija Smolnik, edina certificirana trenerka programa Boba Proctorja pri nas, in njena 10-letna hči Katarina, smo lahko slišali še veliko.

»Res sva doživeli zelo topel sprejem in pri vsem skupaj resnično uživali. Takšni dnevi se pišejo v zgodovino najinih nepozabnih skupnih trenutkov,« je po še eni uspešni predstavitvi dejala Smolnikova. Nad celotno izkušnjo je bila še posebej navdušena njena hči, ki je na predstavitvi brala pošastkove zgodbe ter skupaj z otroki in njihovimi starši ustvarila tudi nekaj zanimivih risb. »Z vnukinjo sva uživali ne samo v odkrivanju dogodivščin Malega pošastka, ampak tudi v čudovitem ustvarjalnem druženju. Res pogumno, da sta se takšnega projekta skupaj lotili mama in komaj 10-letna hči,« je vtise o dogodku z nami delila Slavka, ki je bila v družbi 6-letne vnukinje Špele.

Knjiga Mali pošastko je do zdaj navdušila že več kot 500 malih bralcev na predstavitvah po vsej Sloveniji. V prihodnjem tednu bodo lahko zgodbam malega pošastka prisluhnili tudi učenci Javne dvojezične ljudske šole v avstrijskem Celovcu. Posebnost knjige je, da »da misliti« – na podlagi zgodb se najmlajši sprašujejo, ali se je določena stvar že zgodila tudi njim. Knjiga je tudi ena prvih pri nas, v kateri se prepletata znanje metode coachinga in otroški pogled na stvari. Deset različnih zgodb tako otrokom pomaga pri osebni rasti, razvijanju njihovega potenciala in jih spodbudi k razmišljanju. Skozi zgodbe, ki bodo otroke med drugim podučile o uresničevanju ciljev, izzivih, hvaležnosti, odgovornosti in strahu, pa se globljega zavedanja človeka in sveta lahko naučijo tudi odrasli. »Ko vidim otroke, kako jim žarijo oči, ko poslušajo in potem sami razmišljajo o tem, kar doživljajo in primerjajo s tem, kar je doživljal Mali pošastko, je res čarobno. Vedno znova pa tudi starši prikimavajo tem zgodbam. Najbolj všeč pa mi je, ko jih opazujem, kako ob koncu predstavitve skupaj s svojimi otroki ustvarjajo risbe. S tem jih želim spodbuditi k medsebojnemu sodelovanju, ustvarjanju nepozabnih trenutkov,« pravi Smolnikova, ki je skupaj z desetletno hčerko povsem sama ustvarila tudi ilustracije v knjigi. V prihodnjem letu pa namerava na podlagi vsebine iz predstavitev knjige ustvariti tudi delavnice coachinga za otroke.

Tako se pošastkova zgodba o nogometnem tekmovanju naveže na trening in obveznostih, ki jih imamo, če želimo svoje znanje izpopolniti. Zgodbe so zelo optimistične in nam v nobenem trenutku ne dovolijo, da bi obupali nad seboj. »Zmorem, saj sem vendar vadil,« pred tekmovanjem pove Mali pošastko in tako s svojo voljo premaga strah pred neuspehom.

Prigode Malega pošastka so svoje mesto našle tudi na knjižni polici Vlaste Nussdorfer, varuhinje človekovih pravic: »V njej vidim učno uro življenja, ki prinaša to, kar želimo videti, slišati in doživeti. Ob vsaki zgodbici spoznamo pomemben življenjski nauk, ki vodi k sreči, samozavesti in boljši samopodobi. Vsak od nas je torej lahko čudež in nekaj posebnega. Berimo in upajmo skupaj.«

Več o Luciji Smolnik!

Lucija Smolnik je osebna in poslovna coacherka z lastno blagovno znamko Lucija COACHING. Je edina certificirana trenerka programa Boba Proctorja Thinking Into Results v Sloveniji in nasploh v tem delu Evrope. Obenem je del svetovne ekipe Proctor Gallagher Institute, kot njihova svetovalka pa dela po vsem svetu. Program se od drugih coachingov razlikuje v tem, da združuje vse tri ravni posameznika – um, čustva in duhovno plat. Lucija sama je dokaz, da program resnično deluje in te popelje do začrtanih ciljev, saj se je prav z njim tudi sama močno razvila – osebnostno in poslovno.

To, kar predava in uči druge, na vsakem koraku živi tudi sama. Že od nekdaj jo zanimajo posameznikov notranji svet in njegova rast ter razvoj.

Dve svoji večji ideji je že razvila v uspešna projekta – projekt 55 women for 55 dreams (55 žensk za 55 sanj) in knjigo Mali pošastko, ki jo je napisala skupaj s svojo 10-letno hčerko Katarino. Njena posebnost je, da malim in velikim »da misliti« – na podlagi zgodb se najmlajši sprašujejo, ali se je določena stvar že zgodila tudi njim. Knjiga je ena prvih pri nas, v kateri se prepletata znanje metode coachinga in otroški pogled na stvari. Več informacij o projektu na: 55dreams.com in FB-strani – geslo »55 women for 55 dreams«.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord