Poslovil se je nekdanji francoski predsednik Jacques Chirac

Poslovil se je nekdanji francoski predsednik Jacques Chirac (foto: Xinhua/STA) Xinhua/STA
Vir: STA
26. 9. 2019

Jacques Chirac je skoraj pol stoletja svojega življenja preživel v francoski politiki, ki jo je zaznamoval kot župan Pariza, predsednik vlade in zatem še predsednik države. Zadnja leta je desnosredinski politik preživel stran od oči javnosti in danes, v 87. letu starosti umrl v krogu svoje družine.
 

Chirac je v Elizejski palači preživel skoraj dvanajst let, od maja 1995, ko je na volitvah z 52,6 odstotka glasov premagal socialističnega protikandidata Lionela Jospina in tako postal peti predsednik Pete republike, ki jo je leta 1958 ustanovil general de Gaulle. Na čelu Francije je nasledil Francoisa Mitterranda, ki sta se mu iztekla dva zaporedna sedemletna predsedniška mandata.

Drugi predsedniški mandat si je Chirac zagotovil leta 2002, ko je v drugem krogu volitev s prepričljivo prednostjo premagal skrajnega desničarja Jean-Marie Le Pena.

Chirac leta 1995 nikakor ni bil novinec v politiki, med drugim se je takrat že tretjič zapored potegoval za mesto predsednika, potem ko je moral pred tem priznati premoč Mitterranda. Ob prihodu v Elizejsko palačo je Chirac odstopil s položaja pariškega župana, na katerem je preživel kar 18 let, poleg tega je bil do takrat že dvakrat francoski premier in večkrat minister.

Prav nekatera njegova dejanja v času dolgoletnega županovanja so bila po izgubi predsedniške imunitete razlog, da je bil leta 2011 obsojen zaradi poneverbe in zlorabe položaja v povezavi z nezakonitim financiranjem njegove desnosredinske stranke. Obsojen je bil na dve leti pogojnega zapora.

Svojo politično kariero je Chirac začel leta 1962 kot svetovalec takratnega premierja Georgesa Pompidouja, ki velja tudi za njegovega mentorja. Vodenje vlade je prvič prevzel leta 1974, ko je bil predsednik države desnoliberalni Valery Giscard d'Estaing, zaradi napetosti med njima pa je Chirac leta 1976 odstopil. Na položaj premierja se je vrnil leta 1986 v času socialističnega predsednika Mitterranda, potem ko so njegovi neogolisti (RPR) iz takratnih parlamentarnih volitev izšli kot najmočnejša stranka.

Kot piše francoska tiskovna agencija AFP, se je znal postaviti tako na politično desnico, levico kot sredino, biti tako nacionalističen kot proevropski, enkrat je uvajal prothatcherske reforme in odrejal jedrske poskuse, drugič pa obljubljal celjenje "socialnega razkola" in okoljevarstvene ukrepe. S tem si je pri Francozih prislužil vzdevek "politična žival s tisočerimi obrazi".

Chirac se je rodil 29. novembra 1932 v pariško meščansko družino. V mladosti se je na kratko spogledoval s komunizmom, služil vojsko v Alžiriji ter diplomiral na elitni državni upravni šoli ENA, ki izobražuje francoske voditelje. Leta 1956 se je poročil z Bernadette Chodron de Courcel, katere družina mu je omogočila vplivna poznanstva. Zakoncema sta se rodili dve hčerki.

V zgodovino se bo zapisal predvsem kot francoski predsednik, ki si je zaradi ostrega nasprotovanja ameriški vojni v Iraku drznil ohladiti odnose države z ZDA, ki je priznal soodgovornost Francije za deportacije Judov med drugo svetovno vojno, ki je zagovarjal vlogo države v vedno bolj globaliziranem svetu in branil francoski socialni model.

V letu 2005 ga je prizadel poraz evropske ustave na francoskem referendumu, ki so se mu nato pridružili še množični nemiri v francoskih predmestjih, posledica slabega socialnega položaja številnih francoskih priseljencev.

Njegovo predsedovanje je med Francozi sicer pogosto sprožalo ostre polemike, na primer ko se je odločil za obnovo jedrskih poskusov v Pacifiku in sodelovanje pri vojaškem posredovanju proti Srbiji, kljub vsemu pa ga je imela javnost rada.

V zadnjih letih življenja se je Chirac spopadal s šibkim zdravjem in pešanjem spomina. Že proti koncu drugega predsedniškega mandata je leta 2005 doživel možgansko kap, v kasnejših letih pa je zaradi različnih razlogov večkrat pristal v bolnišnici, med drugim leta 2016 zaradi pljučnice.

Priporočamo