Potepanja po Litiji

Turistična točka Srca Slovenije Litija (foto: Matej Povše) Matej Povše
6. 10. 2015

Tretji Vikend odprtih vrat v organizaciji Razvojnega centra Srca Slovenije je za nami. Tudi tokrat je bilo dogajanje pestro, ponudba pa raznolika. Litija je bila prepoznana kot atraktivna destinacija, podobno kot je bilo to storjeno z Vikendoma odprtih vrat v Šmartnem pri Litiji in Lukovici.

Tokrat so si obiskovalci dvignili adrenalin med krošnjami dreves v Pustolovskem parku Geoss, postavljali so oglarske kope in okušali oglarsko malico na Oglarski domačiji Brinovec ter brezplačno jahali na Domačiji Paternoster, si ogledali domačijo in preverili, kako izgleda spanje na seniku. Jahanje so ponudili tudi v Zavodu 16 podkvic v Hotiču in v Konjeniškem klubu Litija. Otroci so se zabavali v otroški predstavi Gusarji na Vačah v organizaciji Družinskega gledališča Kolenc, podali so se tudi na vodeni ogled Vač z vaško klepetuljo. Na voljo jim je bila tudi vodena razstava o lesu od gozda do izdelka v Centru za zunanjo ureditev, ki se nahaja v Veliki Preski, vasi, nagrajeni za inovativnost, lončarska delavnica Barbare Vrtačnik, skupaj s pokušino domačih dobrot na domačiji Škunder na Slivni in rokodelsko delavnico struženja lesa Aleša Vebra v Kresniških Poljanah.

»V Srcu Slovenije tudi skozi take dogodke ljudem in ponudnikom v lokalnem okolju dajemo možnost, da razvijajo svoje dejavnosti, jih prodajajo in jim pomagamo pri promociji. To je način, da se turistična ponudba bogati, dobra promocija pa prinese veliko novih obiskovalcev turističnih točk. S tem odpiramo lokalnim ljudem nove tržne poti. Pri tem gledamo širše in povezujemo občine, turistične ponudnike, kmete, rokodelce, šole in vrtce ter prebivalce,« je povedala Aleksandra Gradišek, direktorica Razvojnega centra Srca Slovenije.

Srce Slovenije bo na stežaj odprlo svoja vrata tudi v Kamniku od 23. do 25. oktobra. Navduševali bodo med drugim s tržnico Okusi Kamnika, brezplačnim vodenjem po Kamniku, lončarskimi delavnicami, trgovino z zdravo prehrano Zlata ptička, kuharsko delavnico in Zdravilnim gajem Tunjice.