Potres blizu Zagreba, ki smo ga čutili tudi v Sloveniji

Potres blizu Zagreba, ki smo ga čutili tudi v Sloveniji (foto: STA/Hina) STA/Hina
Vir: STA
22. 3. 2020

Potresu z magnitudo 5,3. ki je davi stresel Zagreb, sta po podatkih Evropskega sredozemskega seizmološkega centra (EMSC) sledila še dva, prvi z magnitudo 5,0, drugi pa s 3,7. Po poročanju spletnega portala hrvaške HRT je v Zagrebu nastala precejšnja materialna škoda. Deli mesta so brez elektrike in vode.

Prvi potres z močjo 5,3 magnitude je območje stresel ob 6.24. Trajal je nek sekund. Žarišče potresa je bilo sedem kilometrov severno od Zagreba in šest kilometrov jugovzhodno od Kašine, približno deset kilometrov pod zemeljskim površjem.

Ob 7.01 je območje stresel nov potres, nekaj krajši od prvega. Po podatkih EMSC je bila njegova magnituda 5,0, središče je bilo na približno istem območju pet kilometrov pod zemeljskim površjem. Tretji pa je območje ob 7.41 stresel z magnitudo 3,7.

Iz Zagreba poročajo o gmotni škodi, deli mesta so brez elektrike in vode. Po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina je bil poškodovan otrok, ki so ga pripeljali v bolnišnico. Nanj je padel del strehe.

Še najmanj ena hiša se je zrušila. Več ljudi naj bi bilo ujetih v ruševinah, še poroča Hina. Aktivirana je zagrebška civilna zaščita. Zaradi manjših požarov so na delu tudi gasilci.

V Zagrebu so popokali zidovi na zgradbah, odpadal je omet, prebivalci poročajo o prevrnjenih omarah. Številni prebivalci Zagreba so na ulicah, saj se bojijo novih potresnih sunkov, še navaja HRT.

Odlomil se je tudi vrh južnega zvonika zagrebške katedrale. "Na lastne oči sem videl, kako pada," je za HRT povedal predstavnik tiskovnega urada zagrebške nadškofije Borna Puškarić.