Pr(a)va dama slovenske vrhunskega športa – slovenska plavalka Anja Klinar kuhala Pod strehco

Pr(a)va dama slovenske vrhunskega športa – slovenska plavalka Anja Klinar kuhala Pod strehco (foto: Simona Škafar - Zavod Pod strehco) Simona Škafar - Zavod Pod strehco
31. 8. 2017

Skupaj v kuharskem tandemu s svojim očetom, najbolj srčnim kuharjem pri nas, Romanom Klinarjem, ki je po več kot 30 letni profesionalni kuharski karieri prišel med čiste amaterje – prostovoljce. Preskok je bil velik, a se je Roman v novih vodah odlično znašel. Tu je sedaj tako domač kot Anja v plavalnem bazenu.

Ni skrivnost, da se je s prihodom Romana Pod strehco veliko spremenilo. Ta srčni človek, motor ljudske kuhinje Pod strehco, ni samo spravil poslovanje na profesionalni nivo, temveč je tudi poskrbel, da so se začele premikati stvari pri sami obnovi . Ljudska kuhinja, katere glavni namen je srb za socialno ogrožene, tako vse bolj postaja tudi prijazna za svoje goste.

Ker se kuhinja v veliki meri financira z donacijami, je pomembno, da je teh čim več. Več kot pridobijo sredstev in tržnih gostov, več ljudem lahko pomagajo. Znano pa je, da če te v medijih ni, te ni. Zato so se v Zavodu letos odločili, da bodo v goste povabili čim več znanih, kis svojim imenom pripomorejo k prepoznavnosti zavoda in hkrati razbijajo predsodke, da je to drugorazredna kuhinja. Nasprotno Strehca je in postaja vse bolj kuhinja za prav vse ljudi.

V letošnjem letu so jo tako že obiskali Andrej Težak Tešky, Lucija Čirović, Bernarda Žarn in Jože Robežnik, trije vrhunski kuharji Lojze Čop, Tomaž Kavčič in Luka Jezeršek, Damjan Murko in zdaj še Anja Klinar,ki se je odzvala na povabilo svojega očeta.

Odločitev, da sprejme izziv ni bila težka, razlaga, saj je želela preživeti en dan skupaj z očetom in na lastni koži občutiti, kako drugačen je tu svet, kako pisane zgodbe piše življenje, kako srčnost, dobrodelnosti in prostovoljstvo bogatita. Pravi, da vidi, kako fizično utrujen se Roman včasih vrača iz dela, pa vendar vedno nasmejan in dobre volje. Kar žari, dodaja. Ker Anja trenutno še uživa v zadnjih dopustniških dneh, to pomeni, ko je prosta treningov, se je še toliko lažje odločila za obisk, da dan ne gre v prazno in ga daruje za dober namen. Očitno imata vsaj to z očetom skupno.

Skupaj sta pripravila odlično pastirčkovo skutino juho s pršutom in rateške krape z žajblovim maslom. Gostje pa so lahko izbrali tudi med dvema utečenima menijema: testenine z mesno omako ter meso s krompirjem.

In kako Anja skrbi za svojo prehrano in se znajde v kuhinji?

V času treningov si hrano pripravlja sama, kar ji je pogosto odveč, saj so treningi zelo naporni. Največ in najraje je rižote in testenine. Na tekmovanjih pa za njeno prehrano skrbijo drugi. Z očetom v kuhinji nista preveč pogosto sodelovala priznava oz. je to danes celo prvič. Z vsem spoštovanjem pove, da je oče odličen kuhar in Roman upravičeno ne ostane dolžen s pohvalami Anji.

Seveda nismo mogli mimo vprašanja glede prihodnjih načrtov. Anja bo še nekaj časa vztrajala v profesionalnih vodah in tudi študiju namerava končati, saj taka pač je. Trmasta in odločna. Na koncu smo jo v hecu vprašali, kdo od njiju z očetom bi zmagal oz. bi bil boljši, če bi zamenjala disciplini. Anja v kuhinji ali Roman v bazenu. Po kratkem premisleku je suvereno dodala, da bi se ona verjetno bolje znašla v kuhinji.

Z obiskom Anje so tako v Zavodu pod streho spravili še en uspešen dogodek, v mislih pa so že pri naslednjih projektih in obiskih, vse z namenom večje prepoznavnosti, ki jim omogoča lažje delovanje. Ko boste naslednjič razmišljali, kam na kosilo, naredite nekaj dobrega tudi za druge. Skočite do Strehce in ne bodite presenečeni, če vam bo s kosilom postregel kak znan.

Tekst in foto: Simona Škafar, prostovoljka