Pravljice danes - že 18. pripovedovalski festival

13. 3. 2015

Festival Pravljice danes poslušalcem omogoča, da doživijo dobro pripovedovano besedo, ljudskim pripovedim pa išče živo pot v današnji čas.

Tudi sodobnega človeka se je mogoče dotakniti z zgodbo, ki je »samo« povedana, če je to storjeno dobro in če je vsebina poslušanja vredna. Vse številnejše občinstvo festivala to vsako leto znova potrjuje.

Poleg tega, da festival poudarja pripovedno izročilo naših prednikov, obenem stremi tudi k negovanju sposobnosti pripovedovanja danes, med ljudmi nasploh. Zato vsako leto išče in sooblikuje nove pripovedovalce. Nastopajoči so tako po ustvarjalnih poteh kot po kulturnem ozadju in starosti izrazito pisana druščina, kar daje festivalu širino posebne vrste.

Letos je festival Pravljice danes posvečen nedavno preminulemu akademiku dr. Milku Matičetovemu, ki je znaten del življenja posvetil zbiranju in raziskovanju ljudskih pripovedi. Zavedal se je, da živi v času, ko staro pripovedno izročilo izumira, in da ima – čeprav je na folkloristiko marsikdo od njegovih sodobnikov gledal postrani – možnost poloviti besedno tkanje, ki ga kmalu ne bo več. V Matičetovi zapuščini se skrivajo najdragocenejši ohranjeni primerki slovenskega ljudskega pripovedništva. Njegove pravljice so bogatile vse dosedanje pripovedovalske festivale in kar nekajkrat jih je s svojo prisotnostjo obogatil tudi on sam.

Programske vsebine 18. slovenskega pripovedovalskega festivala Pravljice danes:

  • pripovedovalske predstave za otroke
  • pripovedovalske večere za odrasle
  • nastop tujega gosta
  • izobraževalni program
  • spremljevalni program po vsej Sloveniji (do 28. marca)

18. slovenski pripovedovalski festival

  • Od četrtka, 19., do sobote, 21. marca 2015
  • Cankarjev dom, Slovenski etnografski muzej, Kinodvor

Ves program na www.pravljicedanes.si