Praznični december v Ljubljani se pričenja s tradicionalnim prižigom lučk!

Praznični december v Ljubljani se pričenja s tradicionalnim prižigom lučk! (foto: Primož Predalič, Goran Antley) Primož Predalič, Goran Antley
Vir: STA
30. 11. 2018

S tradicionalnim prižigom lučk, v petek 30. novembra, se bo v Ljubljani začelo obdobje prazničnih decembrskih prireditev. Na področju okrasitve in programa, obiskovalce letos čaka nekaj novosti, je bilo mogoče slišati na predstavitvi. Pristojni organi pa so ob tem opozorili na pomembnost samozaščite obiskovalcev pred žeparji.

Direktorica Turizma Ljubljana Petra Stušek je na novinarski konferenci poudarila nekaj novosti pri okrasitvi in programu prireditev v letošnjem decembru v Ljubljani.

Novost pri okrasitvi predstavljata dve novi smreki. Ena je postavljena na Mali ulici, pred Mestnim igriščem, druga pa na Slovenski cesti, na križišču s Trdinovo ulico. Dopolnitve bo deležna tudi svetlobna okrasitev. Dodanih bo namreč 50 svetlobnih zvezdic. Letošnja svetlobna okrasitev se imenuje Zbliževanja in je delo umetnika Zmaga Modica. Novost pri osvetljavi bo tudi svetlobna povezava Breg-Gallusovo nabrežje, preko Ljubljanice.

Novost v programu prireditev predstavljajo vikend delavnice za otroke, ki bodo potekale na Križevniški ulici od 1. do vključno 23. decembra. Tako kot vsako leto, bo v Ljubljani organizirano tudi tradicionalno silvestrovanje za najmlajše, in sicer ob 16. uri.

Tradicionalni del programa pa med drugim ostajajo Miklavžev sejem in sprevod, sprevodi Dedka mraza, Čarobni gozd in glasbeni program na ljubljanskih trgih. Silvestrovanje na prostem bo letos potekalo na štirih lokacijah, ob polnoči pa bo mesto razsvetlil petminutni ognjemet z grajskega griča. Stuškova je ob tem poudarila, da so izstrelki v skladu z zakonodajo EU ter so sestavljeni izključno iz papirja oziroma razgradljivih materialov. V primeru slabega vremena bo ognjemet zvočni, z nizko letečimi raketami.

V petek, 30. novembra, bodo odprli tudi praznični sejem, v sklopu katerega bo 50 sejemskih hišk obiskovalcem nudilo darilno in gostinsko ponudbo. V skladu s trajnostno naravnanostjo Ljubljane bodo gostinci uporabljali izključno trajnostno embalažo, ki je biološko razgradljiva. Vsak gostinec bo ponujal tudi vsaj eno jed iz nabora Okusi Ljubljane.

V Ljubljani so za letošnji decembrski program namenili 113.000 evrov proračunskih sredstev. Preostali del stroškov bodo pokrili donatorji, del pa se financira iz naslova najemnin za sejemske hišice na prazničnem sejmu. Sredstva za osnovno okrasitev znašajo 220.000 evrov, zagotovljena pa so preko koncesijske pogodbe za javno gospodarsko službo urejanja javne razsvetljave, je povedala Stuškova. Staro mestno jedro je že prepredeno s 50 kilometri prazničnih lučk, namestili bodo še 800 svetlobnih teles in 50 lampijonov, ki so jih izdelali ljubljanski osnovnošolci in bodo krasili park Zvezda, je dejala Stuškova.

Za varnost v času prazničnih prireditev bodo skrbeli ljubljanski policisti in redarji. Ob tem opozarjajo obiskovalce na nevarnost tatvin, kajti storilci radi izkoriščajo gnečo na tovrstnih prizoriščih in v gostinskih lokalih. Poudarjajo, da lahko posameznik za lastno varnost in varnost svoje lastnine poskrbi s preventivnim in samozaščitnim obnašanjem. Redarji voznike naprošajo tudi za strpnost v prometu, saj bo Ljubljano obiskalo veliko število ljudi.

Za obiskovalce decembrskih prireditev bo od 1. decembra do vključno 2. januarja omogočeno brezplačno parkiranje na Vodnikovem trgu. To bo možno od ponedeljka do petka med 18.30 in 5. uro, ob sobotah od 18.30 naprej, ob nedeljah in praznikih pa ves dan, do 5. ure naslednjega dne.

Ocenjujejo, da bo Ljubljano v decembru obiskalo okoli milijon enodnevnih obiskovalcev. Če pa se omejijo na tuje obiskovalce, ki prenočijo, pa je bilo v lanskem letu okoli 100.000 nočitev, je povedala. V letošnjem letu jih po besedah Stuškove pričakujejo še več, saj je povprečna stopnja zasedenosti 60 odstotna. Hkrati se daljša tudi doba bivanja, ki se je v zadnjih desetih letih povečala za kar 200 odstotkov.

Predstavitve se je udeležil tudi ljubljanski župan Zoran Janković, ki je program označil kot "izvrsten", vse udeležence pa pozval k sobivanju in razumevanju. Janković se je danes udeležil tudi uradnega odprtja Ledene dežele, v petek ob 17. uri pa ga čaka tradicionalni prižig lučk.

Na vprašanje, zakaj letos ne bo drsališča pri Emoniki, je Stuškova odgovorila, da gre v tem primeru za povsem zasebno pobudo in da jo bodo v primeru, da bo napovedana, tudi oglaševali.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri