Pred 90 leti se je rodila monaška princesa Grace Kelly

Vir: STA
12. 11. 2019

Pred 90 leti se je rodila filmska igralka in kasnejša monaška princesa Grace Kelly. Bila je priljubljena pri režiserju Alfredu Hitchocku, s katerim je sodelovala pri kultnih filmih, kot sta Kliči M za umor in Dvoriščno okno. Kariero je prekinila, ko je postala monaška kneginja.

Grace Patricia Kelly, rojena 12. novembra leta 1929 v Filadelfiji, je že v mladosti sanjala, da bo postala igralka. Po srednji šoli se je odpravila po srečo v New York in leta 1949 debutirala na Broadwayju, ker pa ni bila zadovoljna, se je preselila v južno Kalifornijo, da bi se preizkusila na filmu. V prvem filmu, FŠtirinajst ur Henryja Hathawayja, je nastopila leta 1951, stara 22 let, navaja spletna baza podatkov o filmih IMDb.

Leto kasneje je skupaj z Garyjem Cooperjem in Lloydom Bridgesom zaigrala v vesternu Freda Zinnemanna Točno opoldne, ki je postal zelo priljubljen in Cooperju prinesel oskarja za najboljšo vlogo. Priljubljen je postal tudi njen naslednji film iz leta 1953, Mogambo Johna Forda, v katerem se je znašla v ljubezenskem trikotniku s Clarkom Gableom in Avo Gardner.

K slavi jo je povzdignilo sodelovanje z režiserjem Alfredom Hitchockom, ki se je začelo leta 1954 s trilerjem Kliči M za umor ter nadaljevalo s srhljivko Dvoriščno okno (1954), v kateri je zaigrala ob Jamesu Stewartu, fotografu na invalidskem vozičku, ki z okna svojega stanovanja opreza za sosedi, prepričan, da je eden od njih zagrešil umor. Z mojstrom srhljivk je nato posnela še romantično komedijo Ujeti tatu (1955) s Caryjem Grantom v glavni moški vlogi.

Leta 1954 je Grace Kelly nastopila v kar petih filmih, najbolj uspešno v drami Georgea Seatona Podeželsko dekle, v kateri je zaigrala ob Bingu Crosbyju in si prislužila oskarja za najboljšo žensko vlogo. Njen zadnji filmski nastop je bil v muzikalu Charlesa Waltersa Visoka družba (1956), v katerem je ponovno sodelovala s Cosbyjem, ob tem pa je zaigral še Frank Sinatra.

Filmsko kariero je opustila, ko se je leta 1956 poročila z monaškim knezom Rainerjem III., ki ga je spoznala med filmskim festivalom v Cannesu. V novicah se je pojavljala le še v vlogi žene in matere treh otrok. Umrla je 14. septembra 1982 v avtomobilski nesreči v Monaku, stara 52 let. Okoliščine nesreče niso razjasnili.

Priporočamo