Predavalnica Nikole Tesle v Tehniškem muzeju Slovenije

Predavalnica Nikole Tesle v Tehniškem muzeju Slovenije (foto: TMS Press) TMS Press
30. 3. 2019

4. aprila se odpre predavalnice Nikole Tesle v Tehniškem muzeju Slovenije v Bistri pri Vrhniki.

Za zgodovino elektrifikacije Slovenije je 4. april izjemnega pomena, saj je tega dne leta 1883 v Mariboru zasvetila prva električna žarnica v Sloveniji. Po lanski prireditvi v počastitev 135. obletnice tega dogodka, bomo v letošnjem letu na ta dan odprli prvo in edino sodobno predavalnico v muzeju, ki smo jo poimenovali pa velikem izumitelju Nikoli Tesli. Nikola Tesla je ena ključnih osebnosti v razvoju elektrifikacije. Njegov izum asinhronega elektromotorja in pripadajočega sistema proizvodnje in prenosa trifaznega izmeničnega toka, je bil odločilnega pomena za prevlado izmeničnega električnega toka nad enosmernim.

Predavalnica Nikole Tesle bo namenjena različnim dogodkom: demonstracijam, predavanjem, družabnim prireditvam, strokovnim srečanjem in razstavam. Osrednji program, ki bo potekal v novi dvorani, bo še vedno predstavljala demonstracija »Ukročena elektrika, poskusi Nikole Tesle«, ki velja že več kot dvajset let za enega najbolj obiskanih dogodkov v muzeju. Na odprtju predavalnice bomo predstavili novo zasnovo demonstracije, ki vključuje tudi nekaj novih eksperimentov. Ti eksperimenti so le posredno vezani na delo Nikole Tesle, so pa nujno potrebni, da olajšamo razumevanje zapletenih pojavov elektrike in magnetizma širši publiki. Prvi eksperiment bo prikazoval razlike med enosmernim in izmeničnim tokom, druga dva pa bosta vezana na elektrostatiko.

Na odprtju se bodo v povezavi z lani odprto stalno razstavo »Pozor, Elektrika!« spomnili tudi nekaterih obletnic v razvoju elektrifikacije, ki jih bomo praznovali v letu 2019, med katerimi izstopa 80-letnica začetka delovanja hidroelektrarne Doblar na reki Soči.

nikola tesla

Projekt prenove predavalnice je financiralo Ministrstvo za kulturo.