Predstavitev Amirinega novega albuma Silk and Stone

9. 3. 2015

Amiri so se zdele sevdalinke, ki jih je prepevala njena mati, najlepše pesmi pod soncem. Navdušenje nad ustnim izročilom Bosne in Hercegovine jo je spodbudilo, da je izoblikovala lasten slog, ki raziskuje ves izrazni potencial sevdalink.

Album Silk & Stone, ki je izšel leta 2014, prinaša deset skladb, vrhunske interpretacije najlepših tradicionalnih pesmi tega prostora, kot so Eleno kerko, Kradem ti se u večeri, Ima dana ... Album je navdušil poslušalce in si prislužil slavospeve kritike. Hrvaška različica ugledne revije Rolling Stone ga je uvrstila med deset najboljših regionalnih albumov, znašel pa se je tudi na seznamu glasbenih vrhuncev Slobodne Dalmacije in portala Muzika.hr.

Silk & Stone je Amirin peti album, naslednik hvaljenega albuma Amulette iz leta 2011 (Harmonia Mundi/World Village). Predhodna dva albuma sta izšla pri sarajevski založbi Gramofon: Amira - Live (2009), posnet na Jazz Festu Sarajevo leta 2008, in Zumra (2009), ki ga je tistega leta Sunday Times uvrstil med deset najboljših albumov glasbe sveta. Prvenec Rosa datira iz leta 2005, Amirinim diskografski začetki pa segajo v leto pred tem in gostovanje na albumu A Secret Gate slovitega sestava Mostar Sevdah Reunion.

  • »Amira ima enega najbolj prepoznavnih glasov na Balkanu v zadnjih letih.« (London Evening Standard)
  • »Ko Amira zapoje, se zaustavita čas in svet – poslušalca vsaj prevzame takšen občutek.« (Jutarnji list)
  • »... (Amirin) hrepeneč in nežno otožni glas prepriča z emocionalno močjo velike blues pevke.« (Robin Denselow, The Guardian)

Amira - koncert sevdaha

Nedelja, 15. marca, ob 20. uri

Amira Medunjanin, glas (BiH); Bojan Zulfikarpasic, klavir (Francija); Ante Gelo, kitara (Hrvaška); Boško Jović, kitara (BiH); Nenad Vasilic, kontrabas (Avstrija); Hakan Gungor, kanun; Osman Yurdal Tockan, ud (Turčija)

Priporočamo