Prejemniki zlatih globusov so znani! Med njimi so ...

Prejemniki zlatih globusov so znani! Med njimi so ... (foto: profimedia) profimedia
11. 1. 2016

Prestižna podelitev zlatih globusov je mimo in zmagovalci so naposled znani. Film Povratnik (The Revenant) je prejel kar tri zlate globuse, in sicer za najboljši film v kategoriji drama, najboljšega glavnega igralca v kategoriji drama (Leonardo DiCaprio) ter najboljšo režijo (Alejandro G. Iñárritu).

Z globusom za najboljši film v kategoriji komedija je prejel Marsovec (The Martian), nagrado za najboljšega glavnega igralca v isti kategoriji pa igralec v omenjenem filmu, Matt Damon.

Med ženskimi ustvarjalkami sta globusa za najboljši glavni igralki domov odnesli Jennifer Lawrence (v kategoriji komedija, za film JOY) ter Brie Larson (v kategoriji drama, za film Soba, The Room), za svoje dosežke pa je bil nagrajen tudi ustvarjalec glasbe za film Podlih osem (The Hateful Eight), Ennio Morricone.

kino

Vse večje letošnje prejemnike zlatih globusov - Povratnik, Marsovec, Joy, Soba in Podlih osem - je v Slovenijo pripeljala distribucija podjetja Blitz Film & Video Distribution d.o.o.

Na kratko o filmih!

  • POVRATNIK

Film, ki je navdih našel v resničnih dogodkih, je epska pripoved o preživetju in o preobrazbi (v) prostranosti Amerike. Legendarnega raziskovalca Hugha Glassa (Leonardo DiCaprio) med odpravo v še neraziskano divjino grdo izmaliči medved, člani njegove lovske odprave pa ga zapustijo in prepustijo samemu sebi. Osamljen in na robu smrti se Glass ne vda obupu – poganjata ga neizmerna volja in ljubezen do žene Indijanke in sina; poda se na 320 km dolgo odisejado po prostranem in neukročenem Zahodu, da izsledi možakarja, ki ga je bil izdal: Johna Fitzgeralda (Tom Hardy). A kar se začne kot neutrudno iskanje maščevanja, postane junaška saga o vztrajnosti, o povratku domov in o odrešitvi.

  • JOY

Kaj ustvarja čarobnost življenja? Kaj je tisto, kar človeka žene, da poskuša, se spotika in se zaletava v zid, dokler mu ne uspe? In kaj potem vse tiste vzpone in padce, ki sledijo uspehu, pretvori v oprijemljiv občutek radosti in spoznanja? Osmi film Davida O. Russella sledi štirim desetletjem vzpenjanja matere samohranilke do položaja poslovne magnatinje in pri tem raziskuje, kako drznost, vztrajnost in vzdržljivost vizije ljudi iz običajnosti ponesejo do izjemnih trenutkov ustvarjalnosti, prizadevnosti in ljubezni.

  • MARSOVEC

Med odpravo s človeško posadko na Mars astronavta Watneyja (Matt Damon) po hudem viharju, ki je zahteval takojšnjo evakuacijo, kolegi pustijo za seboj, prepričani, da je mrtev. Toda Whatney je preživel in se znajde zapuščen in sam na sovražnem planetu. Poškodovan je, a če hoče ostati živ, mora takoj ukrepati. Ob pičlih zalogah se mora zanesti na lastno iznajdljivost, razsodnost in duha, da preživi in se domisli, kako tiste na Zemlji opozoriti, da je še živ. Če mu uspe, da ne postane prva človeška žrtev Marsa, je pomoč oddaljena zgolj nekaj let in na milijone kilometrov. Tam namreč NASA in moštvo mednarodnih znanstvenih neutrudno garajo, da »Marsovca« pripeljejo domov, medtem ko njegovi kolegi iz odprave kujejo drzno, če ne že kar nemogočo reševalno odpravo.

  • PODLIH OSEM

Šest ali osem... ali pa dvanajst let po državljanski vojni skozi zimsko pokrajino Wyominga drvi poštna kočija. Potnika v njej – lovec na glave John Ruth (Kurt Russell) in njegova zajeta ubežnica Daisy Domergue (Jennifer Jason Leigh) – se nezadržno približujeta mestecu Red Rock, kjer namerava Ruth, v teh krajih znan tudi pod vzdevkom »Rabelj«, Domerguejevo privesti pred roko pravice. Na poti naletita na dva neznanca: na majorja Marquisa Warrena (Samuel L. Jackson), temnopoltega nekdanjega pripadnika vojske Severa, ki se je prelevil v zloglasnega lovca na glave, in južnjaškega ubežnika Chrisa Mannixa (Walton Goggins), ki trdi, da je novi šerif Red Rocka. Ko jih ujame snežni metež, se druščina zateče v Minniejino galanterijo na gorskem prelazu, v kateri običajno postojijo poštne kočije, a jih ne pričaka lastnica, temveč štirje neznani obrazi: tam so se zabarikadirali Bob (Demian Bichir), ki skrbi za postojanko, medtem ko je Minnie pri svoji materi, Oswaldo Mobray (Tim Roth), rabelj Red Rocka, gonjač živine Joe Gage (Michael Madsen) in general konfederacijske vojske Sanford Smithers (Bruce Dern). Gorsko postojanko čedalje bolj biča snežni metež in osem popotnikov spozna, da jim morda nikoli ne uspe priti do Red Rocka...

  • SOBA

Skrajno napeti in hkrati globoko čustveni film je edinstven in ganljiv vpogled v neizmerno ljubezen med materjo in njenim otrokom. Potem ko petletni Jack in njegova mama pobegneta iz zaprtega prostora, ki ga je bil Jack poznal vse svoje življenje, fantiča čaka vznemirljivo odkritje: zunanji svet. Izkusi vse, kar prinaša ta nova pustolovščina – veselje, navdušenje in strah – pri tem pa se oklepa tistega, kar je najbolj pomembno: svoje posebne vezi z ljubečo in predano materjo.