Prepremiera dokumentarnega filma Jane

Prepremiera dokumentarnega filma Jane (foto: © 2017 Jane Goodall Institute and National Geographic) © 2017 Jane Goodall Institute and National Geographic
9. 3. 2018

V Prirodoslovnem muzeju je bil predpremierno predvajan najbolj opevani dokumentarec leta – JANE, ki bo na programu National Geographica 18. marca ob 21.55.

Filmski vizionar Brett Morgen je v dokumentarcu uporabil očarljive, še nikoli predvajane posnetke legendarne naravovarstvenice Jane Gooddall in njenega revolucionarnega proučevanja šimpanzov. Na predpremieri sta vse ljubiteljice in ljubitelje znanosti nagovorila tudi prof. dr. Marina Dermastia in prof. dr. Boris Kryštufek, člana uredniškega odbora revije National Geographic Slovenija.

Dokumentarni film Jane je pri kritikih opevan kot "osupljiv", "očarljiv", "spektakularen" in "najboljši dokumentarec leta 2017". Iz več kot sto ur še nepredvajanih videov, posnetih v tanzanijskem narodnem parku Gombe v 1960-ih, je nagrajeni režiser Brett Morgen ustvaril zgodbo o Jane Goodall, mladi neizkušeni ženski, ki je z raziskavo o šimpanzih zamajala splošna dognanja v pretežno moškem znanstvenem svetu svojega časa in povzročila revolucijo v razumevanju prosto živečih živali. Na predpremieri smo se lahko prepričali, da je zgodba o pogumni in predani znanstvenici Jane Goodall res izjemna. Še ko je bila znanstvenica novinka, se je proslavila z inovativnim preučevanjem šimpanzov. Znova najdeni posnetki v arhivih National Geographica razkrivajo, kako je to počela in kakšne kompromise je morala sklepati, veliko pa povedo tudi o njenem zasebnem življenju in fotografu Hugu van Lawicku, s katerim se je poročila.

Film nam tako približa Goodallovo kot znanstvenico, pa tudi kot žensko, ki išče ravnovesje med zakonom, materinstvom in svojimi življenjskimi sanjami. Prof. dr. Marina Dermastia, doktorica bioloških znanosti, redna profesorica na Univerzi v Ljubljani in Mednarodni podiplomski šoli Jožefa Stefana ter znanstvena svetnica na Nacionalnem inštitutu za biologijo v Ljubljani, je ob prazniku vseh žena misli strnila takole: »Ženske smo od moških drugačne v več smislih, tudi v načinu razmišljanja. Imamo več intuicije, več čustev. Ravno zaradi tega se je Jane lahko kot opazovalka in raziskovalka približala šimpanzom tako, kot se je. S svojo energijo in intuicijo se jim je približala bolj, kot si je mislila, in ugotovila, da so nam šimpanzi podobni bolj, kot smo pripravljeni verjeti. V dobrem in slabem. Jane, Dian Fossey, ki je proučevala gorile, in Birutė Galdikas, ki je proučevala orangutane, sestavljajo t. i. skupino »trimatov«. Vsaka od teh žensk je posebna in vsaka ima svojo zgodbo. Vse pa so imele tisto ključno intuicijo, da so se lahko približale tako veličastnim živalim in potem tega naučile tudi kolege moške.«

Prof. dr. Boris Kryštufek, dr. bioloških znanosti, redni profesor, muzejski svetnik in vodja Kustodiata za vretenčarje v Prirodoslovnem muzeju Slovenije, je ob predpremieri dodal: »Vesel sem, da dokumentarec, ki velja za vrhunec filmskega ustvarjanja, gledamo ravno tukaj, v najstarejši slovenski kulturni in znanstveni instituciji, ki izvira iz Deželnega muzeja, ustanovljenega leta 1821. Jane je oseba, ki uživa mednarodno slavo. Že Aristotel je opazil, da so opice po notranji zgradbi enake človeku. Za njim so opice in človeka raziskovali še mnogi, recimo: Charles Darwin, Simon Conway Morris, Yuval Noah Harari in Gerald Becker, ki je celo trdil, da si človek ne zasluži lastnega rodu – Homo, temveč da sodimo v skupni rod šimpanzov«, in zaključil, da je sporočilo filma Jane: »Znanost danes pogosto molči, ne glede na to, da se zaveda etičnih problemov. Znanost bi morala prva spregovoriti in opozoriti, kot je to storila Jane. Ukrepati moramo vsi,« je zaključil.

Značke: film Jane