Prešerni teden na Ljubljanskem gradu

Prešerni teden na Ljubljanskem gradu (foto: Edi Šelhaus) Edi Šelhaus
6. 2. 2015

Med 8. in 15. februarjem se na Ljubljanskem gradu obeta niz zanimivih dogodkov, vse skupaj pa se začenja s Prešernovim dnevom, ki ponuja številne brezplačne vsebine.

Več o dogodkih ...

  • Prešernov dan: večkrat ne leto na široko odprejo grajska vrata in tako bodo tudi 8. februarja, na obletnico smrti poeta dr. Franceta Prešerna, ponudili vsem ljubiteljem kulture nekaj brezplačnih vsebin: stalno razstavo Slovenska zgodovina, Virtualni grad, Razgledni stolp in naslednje vodene oglede: ob 11. in 15. uri  Časovni stroj; Od Emone do mestnega simbola (v slovenskem in angleškem jeziku), ob 12. in 14. uri stalna razstava Slovenska zgodovina  (v slovenskem jeziku) in ob 13. in 16. uri Ljubljanski grad (v slovenskem jeziku). Število udeležencev na posameznem vodenem ogledu je omejeno.
  • Pustolovščina poljubov: fotografska razstava iz fotografskih zbirk Muzeja novejše zgodovine Slovenije. V Galeriji »S« na Ljubljanskem gradu bo v četrtek, 12. 2. 2015 ob 18. uri otvoritev razstave, katere izbrane fotografije omogočajo vpogled v intimnejšo sfero življenja – v tisto, v kateri se dogajajo poljubi. Razstava je poskus rekonstrukcije razumevanja in odnosov do poljuba v zadnjem stoletju, v času velikih zgodovinskih dogodkov, pa tudi daleč na obrobju velikih zgodb 20. stoletja. Na fotografijah se poljubljajo znani in neznani ljudje, otroci in odrasli; v poljubih niso udeleženi samo ljudje, ampak tudi predmeti in živali. So poljubi, ki pišejo zgodovino ljubezni, sreče, zmag, naklonjenosti … ali pa zgolj zapovedanega protokola svojega časa. Razstava želi biti veselo potovanje v zgodovino poljubljanja, obenem pa bi rada spodbudila temeljne vrednote, ki jih povezujemo z ljubeznijo, prijateljstvom in spoštovanjem. Za obiskovalce bo razstava na ogled med 13. 2. in 31. 5. 2015, vsak dan med 10.00 in 18. uro, vstop je prost.
  • Vokalist in pianist Uroš Perić 12. 2. 2015 ob 20. uri v Palaciju Ljubljanskega gradu začenja cikel koncertov jazza, soula in bluesa. Na štirih koncertih med februarjem in majem se bo občinstvu predstavil z našo priljubljeno in vsestransko vokalistko Nuško Drašček, svojim vokalnim triom The Pearlettes, bluesovskim orgličarjem Robertom Ivačičem ter izvrstnim avstrijskim jazz trobentačem Thomasom Ganschem. Uroša Perića, ki bo v  letošnji sezoni gostoval med drugim v ZDA, Franciji, Švici, Nemčiji, Italiji, Avstriji in na Poljskem, bo na koncertih v Ljubljani spremljala njegova zasedba The Bluenote Quartet. Na uvodnem koncertu z naslovom »Najlepši dueti« se bo Urošu Periću kot gostja pridružila odlična in vsestranska vokalistka Nuška Drašček.
  • Valentinov koncert & milonga: eden najbolj priznanih tango izvajalcev na svetu, Quintet Beltango, ustanovljen leta 1998 v Beogradu, je v 15 letih obstoja odigral že več kot 500 koncertov v 20 državah. Na predvečer valentinovega, 13. februarja 2015, pa prihaja na Ljubljanski grad razvajati vse romantike. Ob 20. uri bo v Palaciju najprej na sporedu koncert, kasneje pa nadaljujemo z milongo na plesnem parketu Stanovske dvorane.

Ples v maskah; če se boste 14. februarja odločili, da se boste raje prepustili znamenju pustne sobote, pa vabljeni, da si nadenete maske in pridete ob 20. uri na Ljubljanski grad, na Ples v maskah.

Tudi za najmlajše pripravljamo v prihodnjem tednu novo srečanje z grajskih škratom Hermijem; tako kot vsako drugo soboto v mesecu, se bo tudi 14. februarja ob 11. uri družil z nami v projektu Čarobni grajski teleskop, ki tokrat nosi naslov Povodni mož. Ko bomo spoznali zgodbo med Hermijem in  prijateljico Urško, ki jo je spoznal na Starem trgu, si bomo v nadaljevanju druženja na delavnici ustvarili prav razglednico Starega trga.