Preventiva je najboljša naložba v zdravje

Primarij Milan Stefanovič (levo) in generalni direktor Zvone Novina ob eni najsodobnejših endoskopskih naprav, ki jo imajo v Diagnostičnem centru Bled.  (foto: Barbara Reya) Barbara Reya
6. 4. 2016 | Promocijsko sporočilo

»Slovenci se čedalje bolj zavedamo, da je preventiva najboljša naložba v zdravje. V Diagnostičnem centru Bled smo lani v primerjavi z letom 2014 opravili za 33 odstotkov več preventivnih zdravstvenih pregledov, v prvem trimesečju letošnjega leta pa smo imeli v preventivnih programih kar 60 odstotkov več preiskovancev kot lani,« je na današnji novinarski konferenci pred svetovnim dnevom zdravja, ki ga obeležujemo jutri, povedal Zvone Novina, generalni direktor Diagnostičnega centra Bled.

Pri tem je spodbuden podatek, da se preventivnih pregledov ne udeležuje le čedalje več managerjev, ampak tudi čedalje več vseh zaposlenih v družinskih podjetjih. »Vsi se čedalje bolj zavedajo, da lahko s preventivnimi pregledi in skrbjo za zdravje občutno zmanjšajo stroške zaradi bolniških odsotnosti,« je dejal Novina in dodal, da močno narašča tudi delež posameznikov, ki se za pregled odločijo sami.

V preventivnih programih vsakemu preiskovancu v povprečju opravijo 18 pregledov oziroma diagnostičnih preiskav, v laboratoriju pa se naredi 30 različnih analiz. V Diagnostičnem centru Bled sicer obravnavajo približno 30.000 posameznikov na leto, kar jih uvršča v sam vrh med zasebnimi zdravstvenimi ustanovami v Sloveniji.

»Zdravniki priporočamo prvi preventivni pregled najpozneje pri štiridesetih, k nam pa prihajajo tudi mlajši, ki se že zavedajo, kako pomembna je preventiva. Nekaterim svetujemo zgodnejši pregled zaradi družinske obremenitve. Opravljanje celostnih zdravstvenih pregledov priporočamo na dve do pet let, odvisno od težav in samega nabora preiskav,« je povedal strokovni direktor Diagnostičnega centra Bled prim. Milan Stefanovič, dr. med., specialist internist gastroenterolog.

Vodja preventivnih programov v Diagnostičnem centru Bled Ljiljana Ljepović, dr. med., specialistka internistka gastroenterologinja, svetuje, da posameznik pride na preventivni pregled, ko se počuti zdravega in nima še nobenih težav. V Diagnostičnem centru Bled zato ob svetovnem dnevu zdravja organizirajo brezplačno svetovanje z zdravnikom internistom. Zdravnik bo na podlagi pogovora predlagal, katere preventivne diagnostične preiskave in preglede bi bilo priporočljivo opraviti, če želite preveriti svoje zdravje. »Pomen preventivnih pregledov je, da se ugotovi stanje, ki privede do bolezni, s pravočasnim in ustreznim ukrepanjem pa lahko zmanjšamo možnost za nastanek bolezni. Pri nas najpogosteje ugotavljamo motnje v presnovi maščobe, krvnega sladkorja oziroma sladkorno bolezen, povečan krvni pritisk, prekomerno telesno težo, jetrno zamaščenost ter bolezni na črevesju, prostati in koži,« pravi Ljepovićeva.

Zelo pomembno vlogo pri preprečevanju številnih bolezni, kot so srčno-žilne bolezni, bolezni dihal, rak, duševne bolezni in sladkorna bolezen, igra zdrav življenjski slog. Sladkorni bolezni je posvečen tudi letošnji svetovni dan zdravja, ki poteka pod sloganom »Sladkorno bolezen obvladajmo skupaj«. V ospredju so preventiva oziroma zgodnje odkrivanje te kronične presnovne bolezni, dosledno zdravljenje in izboljšan nadzor nad zdravljenjem. »V Diagnostičnem centru Bled smo zato v sodelovanju z ROI centrom iz Rogaške Slatine zasnovali 15-dnevni diagnostično-zdraviliški program za diabetike, ki vključuje diagnostiko morebitnih kasnih zapletov, rehabilitacijo in pristop k spremembi življenjskega sloga, kar je pri sladkorni bolezni še kako pomembno,« je poudaril Zvone Novina.

Zdrav življenjski slog v kombinaciji s preventivnimi pregledi je nadvse pomemben tudi pri preprečevanju bolezni srca in ožilja, ki so glavni razlog smrtnosti v razvitih državah, ter bolezni zgornjih in spodnjih prebavil. »V Sloveniji za rakom na širokem črevesu zboli več kot 1.600 ljudi na leto. Številni, ki imajo zgodnjo obliko te bolezni, se je sploh ne zavedajo, saj se razvija dolgo in brez očitnih bolezenskih znakov. V več kot 95 odstotkih nastane iz predrakastih polipov, ki jih odkrijemo na preventivnem pregledu. Odstranimo jih kar pri tretjini naših preiskovancev, ki se odločijo za kolonoskopijo, zato je ta obvezen del preventivnega pregleda pri preiskovancih po 45. letu starosti,« je dejal Milan Stefanovič in dodal, da imajo v ljubljanski enoti Diagnostičnega centra Bled eno najsodobneje opremljenih gastroenteroloških ambulant v Evropi.

Glede preventive so v prvem zasebnem diagnostičnem centru pri nas zanimive še nove preiskave, kot so pregled kožnih znamenj, ultrazvok dojk in prehransko svetovanje, vse več želja je povezanih tudi s kombinacijo zdravstva in turizma, predvsem iz tujine.

Diagnostični center Bled je prvi zasebni diagnostični center v Sloveniji z več kot 20-letno tradicijo. Sodobno opremljena zdravstvena ustanova deluje na treh lokacijah: na Bledu, v Ljubljani in Kostanjevici. Zaposlujejo izkušene vrhunske strokovnjake, ki se nenehno izobražujejo. Glavne specialistične ambulante so gastroenterologija, kardiologija in urologija, poleg tega imajo še ambulante za alergologijo, ortopedijo, tireologijo, ginekologijo, zdaj tudi dermatologijo. Opravljajo ultrazvočne in rentgenske preiskave ter zdravljenja, imajo sodobno opremljen histopatološki in biokemični laboratorij ter lekarno. Diagnostični center Bled je prvi v Sloveniji že pred leti začel ponujati managerske preglede in v preventivnih programih nudi zbir različnih, za preventivo pomembnih preiskav.