Po iztirjenju tovornega vlaka pri Hrastovljah kerozin še odteka v tla

Po iztirjenju tovornega vlaka pri Hrastovljah kerozin še odteka v tla (foto: STA) STA
Vir: STA
25. 6. 2019

Ekipam, ki so prihitele na kraj iztirjenja tovornega vlaka v predoru Hrastovlje, do zdaj še ni uspelo ustaviti iztekanja kerozina iz dveh poškodovanih cistern, poteka pa njegovo intenzivno prečrpavanje, kar naj bi ustavilo iztekanje, je za STA povedal poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan. Ali je ogroženo vodno zajetje Rižane, še ni znano.

Po besedah Šestana jim je iztekanje uspelo bistveno zaustaviti, ne pa povsem. Kerozin tako še vedno uhaja v tla, koliko ga bo še ušlo, pa je odvisno predvsem od tega, "kako hitro jim ga bo uspelo prečrpati iz poškodovanih cistern", je dejal. Težava je po njegovem ta, da jim lukenj, iz katerih odteka, ni uspelo povsem zamašiti, saj vagona slonita na oboku predora in ne morejo povsem blizu.

Kerozin prečrpavajo ekipe Petrola in Slovenskih železnic, pomagajo tudi gasilci. Po oceni Šestana bi lahko izteklo od 40 do 50 kubičnih metrov kerozina.

O tem, kakšna je možnost onesnaženja vodnega zajetja Rižane, je po njegovem težko reči. "Gre namreč za kraški teren, bo pa več znanega jutri, ko se bodo sestali pristojni in ocenili možnost onesnaženja," je dejal.

Tiri v predoru, kjer naj bi prišlo do iztirjenja šestih do sedmih vagonov, so sicer po besedah Šestana precej deformirani oziroma jih praktično ni, zato bo tudi odvažanje prečrpanega kerozina iz predora zahtevno, je dejal.

Kot je za STA povedal direktor Slovenskih železnic Dušan Mes, v nesreči ni bil poškodovan nihče, razen enega gasilca, ki se je lažje poškodoval pri sami intervenciji.

Trenutno po njegovih besedah delajo na tem, da se nepoškodovane vagone odstrani od ostale garniture in se potem iz njih kerozin prečrpa v druge cisterne ter začne s samo sanacijo nesreče. Kot so za STA povedali v Gasilski brigadi Koper, naj bi prečrpavanje trajalo vso noč.

Količina izlitega kerozina po besedah Mesa še ni znana, "ker bo treba najprej priti do samih cistern, prečrpati kerozin in šele takrat se bo videlo, koliko je izteklo".

Za zdaj tudi še ni znano, kdaj bo proga spet odprta. "Več bo jasno zjutraj," je dejal. V Slovenskih železnicah bodo sicer po njegovih besedah naredili vse, da promet čim prej znova steče, da gre za progo, ki mora biti na razpolago čim več časa.

Slovenske železnice so na svojem Twitter profilu sicer zapisale, da je zaradi izrednega dogodka do nadaljnjega moten železniški promet na relaciji Koper-Divača in obratno ter da bo na navedeni relaciji organiziran avtobusni prevozi za vse vlake. Potnikom se opravičujejo in jih prosijo za razumevanje.

V predoru Hrastovlje na železniški progi proti Kopru je namreč popoldne iztirilo šest vagonov tovornega vlaka. Vzrok nesreče še ni znan.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri