Pri Mladinski knjigi dela za otroke domačih avtorjev in velika slikanica Drevesa

Pri Mladinski knjigi dela za otroke domačih avtorjev in velika slikanica Drevesa (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
28. 3. 2019

Pri Mladinski knjigi je izšla pesniška zbirka Miroslava Košute Medved z miško na rami z ilustracijami Maše Kozjek, tandem Andrej Rozman Roza in Zvonko Čoh je ustvaril Rimuzine in črkolazen, serija Andreja E. Skubica Trio Golaznikus je bogatejša za knjigo Golazni iz omare z ilustracijami Tanje Komadina. Izšla je še slikanica Drevesa.

Zbirka Medved z miško na rami združuje več kot 60 pesmi. Prvi cikel, po katerem je naslovljena celotna zbirka, je, kot je na današnji predstavitvi v knjigarni Konzorcij povedal Košuta, nastal popolnoma na novo. Navdih zanj je našel v Podslivnici v osrčju medvedjih gozdov, kjer je sinu obrezoval sadno drevje. Tam so rasle tudi slive, ki so bogato rodile in vabile medvede. Medveda sam sicer v živo ni videl, so pa o njegovem obisku med drugim pričale polomljene veje.

Pesmi je, kot je povedal, oblikoval v pravo pravljico s posamičnimi poglavji, skupaj z urednico pa so se nato odločili za razširitev zbirke s starejšimi pesmimi. Te so, kot je poudaril, izključno živalske.

Ilustracije so delo Maše Kozjek, ki je slikanico tudi oblikovala. Kot je povedala, se je veliko ukvarjala s tem, kako ohraniti tandeme pesmi in obenem v ilustracijo ujeti vse bogastvo posameznih pesmi. Po medvedih so v nadaljevanju dobile svojo sliko še vse druge živali, v slikanici pa je tudi zmaj, je dodala.

V slikanici Rozmana Roze in Čoha Rimuzine in črkolazen so zbrane pesmi in kratke zgodbe, ki so zadnja tri leta izhajale v reviji Ciciban. Kot so zapisali pri založbi, ritmična, rimana, bogato zvočna in duhovita besedila z ilustracijami tvorijo celoto, ki vzbuja igrivost in veselje do življenja. V nekaterih pesmih se je, kot je povedal Rozman Roza, trudil iskati, kaj je zanimivega v besedah, ko je končal z besedami, se mu je zdelo, da bi lahko napisal kaj o morju, ko pa že ni več vedel, o čem bi pisal, ga je prijateljica prepričala, da je napisal nekaj bontonskih pesmi, kot je Ne pogovarjaj se med predstavo.

Čoh ima, kot je povedal, srečo, da lahko ilustrira pesmi, ki jih piše Rozman Roza. Včasih sicer kakšnega pojma ni čisto enostavno narisati, spet drugič gre za zelo pripovedne pesmi, je dodal.

Golazni iz omare je tretja knjiga v seriji Trio Golaznikus. Kot je povedal Skubic, zgodba temelji na njegovih lastnih izkušnjah iz otroštva, ko ga je starejši brat strašil z lutkami, sestavljenimi iz oblačil, ki jih je natlačil z blazinami. Vendar pa se jih sam ni prestrašil, ampak so ga spodbudile, da jih je začel postavljati staršem. Golazni iz omare je po njegovih besedah tudi zgodba o tem, kako je vznemirljivo, če si med seboj malo ponagajamo in znamo to tudi prenesti.

Ilustratorka Tanja Komadina se je, ker je zgodba realistična, odločila, da bodo tudi njeni liki dovolj realistični z njeno stilizacijo, da lahko bralec zazna vsa njihova čustva. Vsako poglavje uvede risba pajka, ki ponazarja, kaj se bo zgodilo, drobne risbice golazni pa bralec sreča tudi med samim besedilom.

V poljudnoznanstveni slikanici Drevesa sta moči združila ilustrator Piotr Socha in avtor besedila Wojciech Grajkowski. Po besedah urednice leposlovja za otroke Irene Matko Lukan je knjiga po eni strani hvalnica drevesom in po drugi naravi nasploh. Bralec v njej med drugim spozna endemite, najvišja, najdebelejša in najstarejša drevesa, lesene zgradbe, vozila in glasbila, Darwinovo drevo življenja in družinsko drevo. Spozna pa tudi umetnost obrezovanja, rezbarstvo in še marsikaj drugega. Knjigo je prevedla Staša Pavlović.

knjige

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri