Pri Modrijanu vabijo na literarni večer z Dragom Jančarjem

Pri Modrijanu vabijo na literarni večer z Dragom Jančarjem (foto: profimedia) profimedia
10. 12. 2014

Ljubiteljem pametne besede in dobre knjige se v teh dneh obetata kar dva literarna večera z Dragom Jančarjem ob izidu njegovega novega romana Maj, november ter okrogla miza o kakovostni slovenski knjigi ter založništvu in knjigotrštvu na Slovenskem Izgubljeni bralec. V Slovenijo pa ponovno prihaja tudi češka pisateljica Radka Denemarková, ki je bila lani gostja Festivala Vilenica.

Vabila, ki jih bodo veseli ljubitelji dobre knjige!

Pogovor z Dragom Jančarjem

Sreda, 10. december, ob 18. uri, Modrijanova knjigarna na Trubarjevi c. 27. v Ljubljani

Z Dragom Jančarjem se bo o novem romanu pa tudi o francoskih nagradah pogovarjala Breda Biščak, njegova »stara znanka«, ki mu je pred štirimi leti v naši knjigarni pomagala predstaviti tudi roman To noč sem jo videl. Poslušali bomo tudi violino, a namesto junaka romana, mladega violinista Cirila Kraljeviča, bo violinski lok vlekel Gašper Kvartič.

Več o tem tudi na spletni povezavi: Drago Jančar v Ljubljani in Škofji Loki

Gostovanje Radke Denemarkove

Sreda, 10. december, ob 18. uri, Modra soba Filozofske fakultete v Ljubljani

Radka Denemarková je bila lani gostja Festivala Vilenica, tokrat pa se bo mudila na Besedni postaji, dogodku, ki ga organizira Knjigarna Filozofske fakultete v Ljubljani. V slovenščini lahko beremo tri njene romane – Denar od Hitlerja, Kobold in Jaz pa vprašam, kdo to tolče –, ki sestavljajo »trilogijo o srednjeevropskem 20. stoletju«. Pogovor s pisateljico bosta vodili Jana Šnytová, lektorica češkega jezika na FF UL, in prevajalka Tatjana Jamnik, odlomke iz romanov pa bo prebrala dramska igralka Nataša Sirk. Radka Denemarková bo gostovala tudi v Ilirski Bistrici (četrtek, 18. december) in v Mariboru (petek, 19. december).

Več o tem tudi na spletni povezavi: Češka pisateljica Radka Denemarková na Besedni postaji Knjigarne Filozofske fakultete

Okrogla miza o prihodnosti slovenske knjige

Četrtek, 11. december, ob 18. uri, Modrijanova knjigarna na Trubarjevi c. 27 v Ljubljani

Kakšna je prihodnost kakovostne slovenske knjige ter založništva in knjigotrštva na Slovenskem? Kateri so vzroki za vse večjo erozijo resnega, reflektiranega bralca? So cene slovenskih knjig previsoke in zakaj? Zakaj je število knjižnih naslovov tako naraslo in v čem je skrivnost številke 6000? Kaj »podira« slovenske knjigarne in kako jih ohraniti? Odgovore na ta in druga vprašanja, ki jih postavlja knjiga Izgubljeni bralec, bodo iskali avtor knjige dr. Samo Rugelj, pisateljica, pesnica in publicistka Stanka Hrastelj, odličen poznavalec razmer v slovenskem založništvu in knjigotrštvu dr. Miha Kovač ter pisatelj in prvi direktor Javne agencije za knjigo RS Slavko Pregl. Pogovor bo vodila glavna urednica založbe Modrijan Bronislava Aubelj.

Več o tem tudi na spletni povezavi: »Najpreprostejši način, da se končni uporabnik knjige oddolži avtorju in založbi, je pač ta, da knjigo kupi.«

Drago Jančar v Škofji Loki

Petek, 12. decembra, ob 19. uri, Miheličeva galerija v kašči na Spodnjem trgu v Škofji Loki

Drago Jančar se bo pomenkoval s prijateljem in odličnim poznavalcem francoske književnosti Jaroslavom Skrušnýjem. Na violino bo zagodel Gašper Kvartič. Dogodek sta pripravila Modrijanova knjigarna v Škofji Loki in Knjižnica Ivana Tavčarja Škofja Loka.

Več o tem tudi na spletni povezavi: Drago Jančar v Ljubljani in Škofji Loki

Vljudno vabljeni!