Pričenja se festival Noči v Stari Ljubljani

Pričenja se festival Noči v Stari Ljubljani (foto: Janez Kotar) Janez Kotar
27. 8. 2015

V organizaciji Imago Sloveniae se pričenja že 27. mednarodni festival Noči v Stari Ljubljani, ki je največji poulični festival v prestolnici.

Festival se bo odvijal na 10 različnih prizoriščih z več kot 200 izvajalci iz 19 držav.

Program letošnjih Noči v Stari Ljubljani z naslovom GLASBA IN EKOLOGIJA se pridružuje dogajanju ob prejemu laskavega naziva Ljubljane - Zelena prestolnica Evrope 2016. Vsi dogodki festivala Noči v Stari Ljubljani so brezplačni, kakovostne in aktualne programske vsebine vsako leto v staro mestno jedro pritegnejo več kot 60.000 obiskovalcev iz vseh delov Slovenije in tudi tujine.

Raznovrstni glasbeni in spremljevalni dogodki podajajo aktualno sporočilo o daljnosežnem sožitju glasbe in narave: izpostavljajo angažirano glasbeno umetnost na temo ekologije, programsko ilustrativno glasbo na temo narave, bioakustike, zdravilne in psihološke moči glasbenih prvin, seveda pa bo mogoče doživeti tudi nepozabne večere s področja etno glasbe, šansona, jazza in drugih priljubljenih zvrsti.

Vabljeni na otvoritveni dogodek festivala Noči v Stari Ljubljani z indonezijskim gamelanom SENA WANGI in gledališčem senčnih lutk z Jave, ki bo v četrtek, 27.8. ob 20. uri na Novem trgu v Ljubljani.

V poslušanje in doživetje bodo med drugim ponudile naslednje izvirne, samosvoje glasbene vsebine: tradicijsko indonezijsko orkestrsko zasedbo, imenovano gamelan – SENA WANGI in senčne lutke z Jave; VEDUN, ansambel za staro in prezrto glasbeno izročilo sveta; organizirano zvočno improvizacijo skupine SAETA z IRENO TOMAŽIN; grško, arabsko, sefardsko, otomansko in vlaško glasbeno izročilo v izvedbi ansambla NOVA SCHOLA LABACENSIS; pet glasbenih svetov združenih v prekmurski skupini ÊDNA; zvočno instalacijo z gongi in mednarodni projekt Gong karavana miru – ambasadorja miru DONA CONREAUXA in MOJCE MORYE MALEK, ter mnoge druge glasbeno-zvočne poslastice. Med jazz izvajalci izpostavljamo avstrijsko zasedbo MARIO ROM'S INTERZONE, JADRANKA JURAS JAZZ KVARTET, VOX ARSANA ter legendarni in mednarodno izjemno uspešni GREENTOWN JAZZ BAND.

Noči v Stari Ljubljani imajo tudi bogat spremljevalni program, v okviru katerega bo potekal Mednarodni simpozij z naslovom GLASBA IN EKOLOGIJA, različne okrogle mize, literarni dogodki, likovne in glasbene delavnice, izobraževanja ter ekološko usmerjeni projekti, na festivalskih prizoriščih pa bo del svojega programa ustvaril in živo prenašal tudi 3. program Radia Slovenija, program ARS. Na Stritarjevi ulici se bodo mimoidoči lahko ustavili v preurejeni telefonski govorilnici in sodelovali v projektu ZVOKI LJUBLJANE: Zgodbe o zvočnih izkušnjah Ljubljančanov in obiskovalcev Ljubljane, ki ga pripravljamo v sodelovanju z ZRC SAZU.

Poudariti velja, da ima festival Noči v Stari Ljubljani izrazito večplastno, celostno in kompleksno zasnovo. Pri pripravi sodeluje vrsta strokovnjakov z različnih področij ter strokovnih in znanstvenih institucij: Glasbenonarodopisni inštitut ZRC SAZU, Katedra za etnomuzikologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, Radio in Televizija Slovenija, Turizem Ljubljana, Mestna občina Ljubljana – oddelek za varstvo okolja, Etnomuzikološko društvo Folk Slovenija, Mestni muzej Ljubljana, idr.

Priporočamo