Pričenja se 10. festival Godibodi!

Pričenja se 10. festival Godibodi! (foto: Godibodi Facebook) Godibodi Facebook
6. 6. 2017

Prvi večer 10. festivala Godibodi si bodo delili Taša, Brest feat. Vesna Zornik in Mistermarsh, vsi bodo predstavili svoje nove albume.

Prvi večer se ima zgoditi ...

  • 8. 6. 2017 - Taša, Brest feat. Vesna Zornik, Mistermarsh

Taša je akademsko izobražena glasbenica, ki se v prvencu, naslovljenem Panta rei (vse teče) kaže kot zrela in suverena pop avtorica. Glasbeno se album spogleduje z lahkotnejšimi toni, odlikujejo ga spevne melodije, v besedilih pa se Taša loteva zahtevnejših tem, zato lahko album obravnavamo tudi kot več kot samo spogledovanje s šansonom in drugimi resnejšimi žanri.

V Brestu so se (z)našli uveljavljeni in žanrsko profilirani glasbeni ustvarjalci, ki jih je to sodelovanje pomaknilo v raziskovanje in oblikovanju nadvse fusion glasbenega izraza. Besedila pesnice Kristine Končan tako zazvenijo kot pop, jazz, blues, rock, indie, alter etno in še kaj. Na letošnjem festivalu Godibodi se bodo Brest predstavili s prvencem Nemi film, ki je že ob izidu (april 2017) dosegel nekaj dobrih odzivov s strani kritiške javnosti.

Mistermarsh je mlado ime na slovenski glasbeni sceni, za katerim se skriva eden najbolj izkušenih in vsestranskih glasbenih ustvarjalcev, Martin Štibernik. Leta 2015 je izšel Mistermarshev prvenec Home, ki je na slovensko sceno prinesel zelo sodoben, urbani zven in naletel na naklonjenost predvsem pri zahtevnejšem poslušalstvu. Lani je ta zgodba doživela svojevrstno nadaljevanje z albumom Altamira, ki ga bo avtor premierno predstavil na festivalu Godibodi.

  • 9.6.2017 - Lamai, Tretji kanu, Bort Ross

Drugi večer 10. Festival Godibodi bodo zavzeli dolenjski izvajalci Bort Ross, Tretji kanu in Lamai

Bort Ross je dolenjski kantavtor, ki je po žanrsko raznolikih projektih in sodelovanjih (K. U.T. Gas, Strategi, S.e.v.e.n. ...) pred slabimi tremi leti stopil na glasbeno samostojno pot. Bort bo z novim glasbenim materialom, ki ga bo predstavil letos, gotovo utrdil podobo zasanjanega dolenjskega barda, ki nas s svojimi pesmimi opominja, da so okviri popa mnogo širši in mnogo zanimivejši, kot to lahko sodimo po površnem poslušanju vrhov vseh mogočih glasbenih lestvic tega časa.

Lamai je umetniško ime mlade dolenjske pevke Lare Poreber, ki smo jo doslej spoznavali predvsem kot ženski vokal na odmevnem albumu Jerneja Zorana, Ministrstvo resnice ter številnih glasbenih sodelovanjih z drugimi glasbeniki. Na letošnjem Godibodiju se bo predstavila s svojim prvencem, pri katerem je sodelovala kot soavtorica glasbe in besedil. Gre za dovršen in žanrsko klasičen pop projekt, pri katerem je združila moči s številnimi uveljavljenimi glasbeniki.

Tretji kanu je v osnovi glasbeni dvojec, ki ga sestavljata vokalistka in tekstopiska Anja Pavlin ter kitarist in skladatelj Jan Medle. V razširjeni zasedbi pa je to uglašena zasedba, ki jo dopolnjujejo prekaljeni dolenjski glasbeniki, s katerimi bosta Anja in Jan predstavil indie pop prvenec V vesolje. Gre za žanrsko zelo raznolik album, ki je na ravni besedil liričen in izpoveden, zvočna podoba pa je posrečen spoj različnih slogov, ki sta jih mojstrsko uokvirila dva glasbena producenta, Peter Penko in Igor Ilić.

  • 10.6.2017 - Klemen Kotar (festivalska produkcija in predstavitev albuma), Sara, Smaal Tokk

Tretji večer na 10. Festival Godibodi se bodo na odru družili Klemen Kotar, Sara in Smaal Tokk

Nevarno približevanje polovici pričakovane življenjske dobe je privedlo do avtorskega podviga saksofonista, basista, pisca skladb in priredb Klemna Kotarja, ki je po sodelovanjih na skoraj štiridesetih albumih in s podobnim številom zasedb (European Youth Jazz Orchestra, Nina Pušlar, Big Foot Mama, Nula Kelvina, Smaal Tokk, Jan Plestenjak ...) le našel trenutek za stvarjenje svojega prvega solo albuma (sicer skupinske narave), ki bo, v besedah avtorja, baziral na bluesu, a ne bo na njem niti enega dvanajsterca, združeval bo hrup rocka in inventivnost jazza, a ne bo jazz-rock.

Sara nosi v sebi mnoge stile. Pot od Arnolda Schoenberga do Milesa Davisa, pa od Willia Nelsona mimo Beatlov do Black Keysov, prehodi Sara sama v tišini. Kar ji namignejo stari mojstri in nesporne legende, pa pove naglas in brez zadržkov. Sarin prvenec je v avtorjevih mislih nastajal kar nekaj časa, saj je medtem kot bobnar, producent in avtor sodeloval s številnimi slovenskimi in tujimi izvajalci. Paleta je tudi tu široka – od Smaal Tokka do dua Ivanuša&Kugler.

Sara, kot pravi njen avtor Enos Kugler, pri ustvarjanju in drži sledi smislu znamenitega citata Friedricha Nietzcheja: "Brez glasbe bi bilo življenje napaka."

Dve leti po izidu prve in po njegovem mnenju obenem tudi zadnje plošče Unotisto, mora Smaal Tokk pojesti svojo porcijo zarečenega kruha, ki jo bo, da ne bi bil obrok preveč pust, postregel Z jajci. Smaal Tokk se na novem albumu, Sindrom druge plošče, predstavlja kot zrel avtor ki žanrsko sicer ostaja zvest fuziji funka, hip-hopa in jazza, kaže pa tudi svoj smisel za ustvarjanje hitov, ki zlahka najdejo pot do širšega občinstva in radijskih valov.

Godibodi

O Festivalu Godibodi

Pomladno koncertno dogajanje v Sloveniji bo letos že 10. obogatil festival Godibodi. Gre za vodilni festival slovenske avtorske in etno glasbe, ki ga že od leta 2008 pod umetniškim vodstvom Janeza Dovča organizirata zavod Godibodi in založba Celinka. Letošnji festival se bo na osrednjem festivalske prizorišču, letnem vrtu Hostla Celica v Ljubljani, odvil med 8. in 10. junijem. Program pa bo, jubileju primerno, še bogatejši kot doslej.

Na vsakem od festivalskih večerov se bo na odru predstavilo troje izvajalcev, vsak s povsem novim albumom. Oder si bodo prvi večer delili Taša, Brest z Vesno Zornik in Mistermarsh, drugi večer bodo zasedli dolenjski izvajalci Bort Ross, Tretji kanu in Lamai, tretji večer pa si se bodo na odru družili Klemen Kotar, Sara in Smaal Tokk. V okviru spremljevalnega programa, znotraj katerega se bodo odvile razstave, delavnice in slikarski ex-tempore, pa bosta nova albuma predstavili tudi zasedbi Dvojina in Divje jezero. Festival se bo do konca junija selil po odrih različnih slovenskih krajev, sklenil pa ga bo poseben koncert, s katerim se bo 21. junija, na dvorišču Ljubljanskega gradu predstavil prejemnik letošnje nagrade Prešernovega sklada, Boštjan Gombač, s čimer Festival Godibodi tudi napoveduje doloročnejše sodelovanje z Zavodom Ljubljanski grad.

Na festivalu Godibodi, ki je prvič potekal spomladi 2008, je bilo doslej predstavljenih prek 100 albumov nove slovenske glasbe, kar ga uvršča v vrh tovrstnih glasbenih projektov pri nas. Poleg koncertov se na festivalu vsako leto predstavijo tudi likovni ustvarjalci, ki koncertno dogajanje obogatijo z novimi likovnimi deli, skozi spremljevalni program (razstave, delavnice, predavanja) pa odpira festival tudi prepotrebno javno razpravo o vlogi in vrednotenju sodobne slovenske glasbe znotraj kulturne politike.