Prihaja italijanski kralj bluesa Zucchero!

Prihaja italijanski kralj bluesa Zucchero! (foto: Zucchero) Zucchero
3. 11. 2015

Teden začenjamo s sladko novico, da se naslednje leto v Slovenijo vrača bluesman Adelmo Fornaciari, vsesplošno znan kot Zucchero. Nadimek, ki mu ga je v osnovni šoli dodelila učiteljica, mu dobro služi že več kot trideset let, kolikor časa italijansko in svetovno sceno razvaja s svojo strastno glasbo, nepozabnimi dueti ter izjemno odrsko prezenco.

Medtem ko vedno glasnejše govorice o pripravi novega albuma sicer še niso uradno potrjene, pa je že jasno razvidno, da bo prihajajoče leto za novopečenega 60-letnika prav posebno. Septembra bo namreč s kar 10 zaporednimi koncerti zavzel veronsko areno, pri nas pa bo 8. oktobra z magično bluesovsko vročico preplavil še dvorano Stožice.

Prodaja vstopnic za sladko glasbeno druženje z Zuccherom se prične v sredo, 4. novembra.

KRATKO IN SLADKO O ZUCCHERU

Leta 1955 rojeni Adelmo Fornaciari je eden redkih italijanskih glasbenikov, ki se lahko pohvali z mednarodno prepoznavnostjo. Njegovemu uspehu so botrovala tako sodelovanja z velikimi glasbenimi imeni kot tudi njegova edinstvena prezenca na odru, s katero vsakokrat povsem uroči občinstvo.

Zucchero je v svet glasbe vstopil v sedemdesetih in se počasi uveljavljal v različnih zasedbah. Na prelomu osemdesetih je s skupino Taxi zabeležil prve vidnejše uspehe ter začel svoj pohod po vrhovih italijanskih glasbenih lestvic. Po osvojitvi domače publike je nastopil čas za širitev na mednarodno prizorišče ... To mu je leta 1991 uspelo s pesmijo Senza una donna/Without the Woman, ki jo je posnel s Paulom Youngom.

Lahko bi rekli, da je vse ostalo zgodovina. Sledili so dueti s svetovno uveljavljenimi glasbeniki, kot so Sting, Luciano Pavarotti, B.B. King, Tom Jones, Andrea Bocelli, Elton John, Eric Clapton in Bono, če naštejemo le nekatere. Med drugim pa je sodeloval tudi s svojim idolom Joejem Cockerjem.

Četudi je njegova glasba prepredana z značilnim italijanskim pridihom, pa je rdeča nit njegovega ustvarjanja že vseskozi ljubezen do bluesa. Tekom več kot trideset let trajajočega glasbenega udejstvovanja je izdal 24 albumov, prodal preko 60 milijonov plošč po vsem svetu, prejel številne nagrade ter si prislužil celo nominacijo za prestižno nagrado grammy.

VRNITEV V VELIKEM SLOGU – TURNEJA 2016

Zucchero si je po ameriški turneji iz leta 2014 vzel čas za premor, že naslednje leto pa se v velikem slogu vrača na prizorišče.

Septembra bo dobesedno okupiral veronsko areno, ki je po njegovem mnenju ena najlepših lokacij za ustvarjanje glasbe na svetu. Tam je leta 2011 v sklopu turneje Chocabeck gostoval sedemkrat, tokrat pa bo v obdobju med 16. in 28. septembrom na njenem odru stal kar desetkrat. Vsak koncert bo nekaj posebnega, nedvomno pa bo izstopal tisti, ki se bo odvil 25. septembra, na njegov 61. rojstni dan. Da bi olajšal pot mladim in perspektivnim italijanskim glasbenikom, ki jih bo osebno izbral, bo prestižni oder za dva večera (22. in 26. september) prepustil njim.

Pri nas je Zucchero nazadnje navdušil leta 2011, ko je v ljubljanskih Križankah poskrbel za fantastično vzdušje in predstavil svoj 11. studijski album Chocabeck.

Ali bo do naslednjega snidenja zares izdal novo ploščo, še ni potrjeno, vsekakor pa nas bo 8. oktobra v Stožicah razvajal s čistokrvnim bluesovskim večerom, polnim sladkih presenečenj in legendarnih uspešnic, kot so Baila morena, Il Volo, Diamante, Senza una donna in mnoge druge.

Več podrobnosti o turneji in dogajanju bo znano naknadno, do takrat pa si le zagotovite vstopnice, ki bodo naprodaj že od 4. NOVEMBRA naprej na www.eventim.si ter na vseh Eventimovih prodajnih mestih!