Prihaja Sister Bliss - mama kultne zasedbe Faithless

12. 12. 2014
Deli
Prihaja Sister Bliss - mama kultne zasedbe Faithless

Gonilna glasbena sila in ustanovna članica ene najbolj priljubljenih skupin plesne glasbe vseh časov. Uspešna glasbena producentka in prva ženska didžejka, ki je na sceni že več kot dve desetletji ne rabi posebne predstavitve.

Izjemno Sister Bliss smo ujeli pred njenim sobotnim nastopom v klubu Kurzschluss, kjer bo predstavila ekskluzivni DJ set, katerega ne sme zamuditi noben pravi oboževalec Faithlessov.

Če pobrskamo po zgodovini elektronske glasbe bi le z težka našli glasbeno skupino, ki je bila tako priljubljena kot pionirji plesne glasbe Faithless. S svojimi hiti kot so »God is a DJ«, »Insomnia«, »We come 1« ter več kot 15 milijoni prodanimi albumi in gostovanji na najbolj znanih festivalskih odrih po svetu so se dodobra zasidrali na zemljevid najbolj uspešnih plesnih glasbenih skupin. Leta 2011 se je skupina upokojila in v polni osemčlanski zasedbi žal ne nastopa več. A Sister Bliss oziroma Ayalah Deborah Bentovim, ki se od tedaj posveča solo karieri in razvijanju svojega lastnega zvoka, nam je zaupala, da nikoli ne reci nikoli.

Ste pravi multipraktik. Od ustanovne članice kultne zasedbe Faithless, nastopa na slovitem Glastonbury festivalu do svoje lastne oddaje na Ministry of Sound in ustanovitvi založbe Junkdog Records. Ste uspešna didžejka, producentka, klasična pianistka po izobrazbi, prav tako pa ustvarjate in skladate glasbo za film, televizijo in gledališče. Kateri je bil do sedaj vaš najuspešnejši in najljubši projekt?

Uživam v vsem naštetem, a na različne načine. A še posebej magično je, ko slišiš svojo glasbo v kinematografih, ko oživi na velikem platnu. Sodelovala sem že pri številnih filmih od »The Beach« z Danny Boyleom, »Sex and the City 2« do pred kratkim »Knife Fight«, kjer igra Rob Lowe. Prav tako rada sodelujem z nagrajenimi režiserji in igralci pri ustvarjanju glasbe za gledališke predstave. Rada se preiskušam v različnih vlogah, da sploh vidim česa vse sem sposobna onstran disca. (smeh)

Kaj je vaša naslednja poteza? Ali je sploh še kaj česar se v svoji dolgoletni karieri niste lotili? Kaj lahko še v prihodnosti pričakujemo?

Rada bi, da še naprej rastem in se razvijam kot glasbenica. Sedaj imam več časa zase in za razvoj lasnega zvoka. Vračam se h koreninam klubske glasbe in odkrivam mlade nadobudne umetnike, ki jih je vredno pokazati svetu. Imam še velike načrte s svojo založbo Junkdog Records in podporo obetajočim didžejem v plesni glasbi.

Za vse, ki še niso videli vašega nastopa, kaj lahko pričakujemo v soboto v klubu Kurzschluss?

Pričakujte preplet vseh mogočih zvrsti house glasbe! Trenutno je zunaj toliko dobre plesne glasbe od huose, tech house, deep house in progressive ritmov. Dokler ima dobro melodijo, funky bas linije in pozitivni vajb je to to. Zelo rada se poigravam z žanri, v svoje sete pa zmeraj vključim tudi nekaj Faithless klasik.

Insomnia je nedvomno ena izmed zimzelenih melodij, ki vsem žurerjem še zmeraj povzroča mravljince. Ste se zavedali, da ustvarjate klasiko, ko je nastajala?

V bistvu ne. Naš prvi komad "Salva Mea" je bil nadvse poseben in skoraj nemogoče je bilo plesati nanj, kljub temu, da je šlo za edini plesni komad na albumu Reverence. Želeli smo vsaj malo vzpostaviti ravnovesje in nastala je Insomnia. Šele ko sem jo rolala v mojih DJ setih sem opazila, da je bil odziv občinstva izjemen. Vse ostalo je zgodovina. (smeh)

Novo na Metroplay: "Nujno se je bilo potrebno raziti, da sva se potem znova srečali." | Miša Molk in Ula Furlan