Prihaja težko pričakovani Stado

Prihaja težko pričakovani Stado (foto: arhiv revije Lea) arhiv revije Lea
Vir: Lea
10. 9. 2016

Poleti se je začelo snemanje ene najbolj pričakovanih filmskih produkcij v regiji, noro smešne komedije Stado, katere režiser in glavni igralec je Nikola Kojo. Poleg tega je glavna tema filma ena tistih, s katerimi se lahko marsikdo v tem trenutku poistoveti.

Film se ponaša z izjemno igralsko zasedbo, poseben je tudi zato, ker gre za prvo regionalno koprodukcijo – s produkcijsko hišo K12 so sodelovali še TV Prva, srbski Filmski center in Cineplexx, vodilna kinematografska mreža jugovzhodne Evrope. Na trenutnem filmskem festivalu v Sarajevu je bil Stado v sklopu filmskih predpremier uradno predstavljen vodilnim filmskim prikazovalcem v regiji, odzivi na prve fotografije in še neuradni napovednik pa so odlični. Glavna junaka komedije Stado sta Kolja in Cveja, entuziasta, ki želita zbrati finančna sredstva za snemanje pilotske epizode za novo televizijsko serijo. Kot se pogosto zgodi v filmih (pa tudi v resničnem življenju), njuna pot do morebitnega uspeha seveda ne bo posuta z rožami, zato bosta Kolja in Cveja prisiljena sprejeti veliko neželenih kompromisov, da bi uresničila svoj načrt. V želji, da bi ustvarila veliko umetniško delo, se bosta spopadla z velikimi ovirami in morala bosta celo skleniti dogovor s 'hudičem', da bi dosegla osebni in finančni uspeh.

Satirična komedija Stado je zbrala izjemno igralsko zasedbo, na čelu katere so poleg Nikola Koja še Zoran Cvijanović, Vesna Trivalić, Nataša Ninković, Nikola Đuričko, Goran Šušljik, Vojin Ćetković, Marko Gvero, Bane Trifunović, Srđan Timarov, Hristina Popović, Goran Radaković, Dragan Petrović Pele, Miran Banjac, Petar Strugar in drugi. To je režijski prvenec Nikole Koja, ki ga širše občinstvo pozna po vlogah v številnih uspešnicah, kot so Parada, Lepe vasi lepo gorijo, Mi nismo angeli in druge. Ena največjih zanimivosti o tem filmu je vsekakor tudi vrnitev Vesne Trivalić, ki se je zaradi sodelovanja v filmu vrnila na domačo zemljo po več kot desetih letih. Scenarij te satirične komedije je ustvaril Nebojša Romčević.

S producentskega vidika komedija Stado nedvomno sodi med najambicioznejše projekte naše regije zadnjih 25 let. Glavnemu producentu K12 so se prvi pridružili Prva TV, Cineplexx (vodilna kino mreža v jugovzhodni Evropi) ter Filmski center Srbije, s podporo katerega je film konkuriral tudi pri Hrvaškem avdiovizualnem centru (HAVC). Film bo po vsej regiji distribuiral Continental film, ki tako utrjuje svoj status vodilnega kinodistributerja regionalnih produkcij.