Prikolesarili do finala Varno na kolesu

Prikolesarili do finala Varno na kolesu (foto: Varni na kolesu PRESS) Varni na kolesu PRESS
23. 5. 2019

Vseslovenski zmagovalci sedme sezone Varno na kolesu so mladi kolesarji in kolesarke OŠ Bršljin.

Na zaključni prireditvi programa Varno na kolesu, ki ga družba Butan plin skupaj s partnerji in podporniki izvaja že sedmo leto, je zmago letos slavila OŠ Bršljin in si tako prislužila glavno nagrado v višini 1000 €.

Na drugo mesto se je uvrstila OŠ Prestranek, ki je prejela nagrado v višini 800 €, tretje mesto pa je zasedla OŠ Dobje z nagrado v višini 600 €.

Čeprav je program prvotno namenjen šolarjem, ki se pripravljajo na kolesarski izpit, pa k varni udeležbi v prometu spodbuja prav vse. V okviru dodatne naloge »Na kolo za zdravo telo« so se lahko letos programu pridružili vsi učenci sodelujočih šol, ki so z rednim kolesarjenjem nabirali kilometre za svojo šolo. Na prireditvi so bile tako razglašene šole z najvišjim povpreČnim številom prevoženih kilometrov, in sicer so najveČ kilometrov zabeležili na OŠ Moravce. Nagrado, servis koles, ki ga poklanja partner programa Zavarovalnica Triglav, pa prejmejo tudi OŠ Poljane nad Škofjo Loko, OŠ Ivanjkovci in OŠ Trbovlje.

Pester program je povezoval Miha Deželak, za glasbeno popestritev pa je poskrbela odlicna glasbenica Tinkara KovaĆ. Prireditve so se udeležili tudi nj. eksc. Bart Twaalfhoven, veleposlanik Kraljevine Nizozemske v RS, ki pozdravlja širjenje zglednih kolesarskih vrednot med mladimi, Zoran Janković, župan Mestne občine Ljubljana, in dr. Vinko Logaj, direktor Zavoda za šolstvo in šport, ki prav tako podpirata program Varno na kolesu, saj predstavlja pomemben doprinos k vzgoji mladih kolesarjev in kolesark.

Učenci in učenke so se po uradnem delu zabavali s številnimi razburljivimi kolesarskimi animacijami in aktivnostmi, ki so jih pripravili partnerji in podporniki projekta: Javna agencija Republike Slovenije za varnost prometa, Policija, Kolesarska zveza Slovenije, podjetje BTC, Telekom Slovenije in Zavarovalnica Triglav.

Udeleženci so se lahko podali na kolesarski poligon, preverili svojo naletno težo pri različnih hitrostih ob morebitni nesreči, se preizkusili v polžji vožnji in sestavljanju prometnih znakov, preverili svoje znanje o kolesarski opremi, prisluhnili predstavitvi Policije in se fotografirali z maskoto Kuža Pazi.

Tomaž Grm, generalni direktor družbe Butan plin, ki projekt spremlja od vsega začetka izpostavlja: »Varnost predstavlja pomembno vrednoto, ki nas vselej spremlja tako v vsakodnevnem življenju kot tudi pri vseh naših poslovnih odločitvah. Prav zato vidimo v programu Varno na kolesu izjemno gonilno moč spodbujanja družbenega razvoja, ki dobrobit in varnost posameznika postavlja na prvo mesto, sploh, ko govorimo o otrocih. Širitev programa tekom minulih let, kjer se nam iz leta v leto priključujejo novi partnerji, podporniki in šole, je zato resnična potrditev, da smo na dobri poti.«

  • Vseslovenski program Varno na kolesu, ki je v letošnjem šolskem letu povezal 90 šol oziroma več kot 3.300 šolarjev, od leta 2012 ozavešca o varni in samostojni vključitvi mladih kolesarjev in kolesark v promet.

Sodelujočim je tudi letos skozi praktične, zabavne in zanimive naloge omogočil utrjevanje prometnih znanj, spoznavanje cestnoprometnih predpisov in kolesarske opreme ter jih seznanil z morebitnimi nevarnimi točkami v lokalnih prometnih ureditvah. Obenem pa izpostavlja tudi zabavno plat kolesarjenja in vabi k aktivnemu in zabavnemu preživljanju prostega časa.

O tem, da je vzgoja na področju prometne varnosti še kako pomembna, govorijo tudi podatki o prometnih nesrečah na slovenskih cestah.

Matjaž Leskovar iz Sektorja prometne policije izpostavlja: »Prometna varnost kolesarjev je bila v preteklem letu boljša kot leta prej. Zaskrbljujoče pa je, da se je varnost kolesarjev v starostnem obdobju med 7. in 14. letom poslabšala. V lanskem letu se je zgodilo kar 91 prometnih nesreč z udeležbo mladih kolesarjev. V teh nesrečah se je 81 otrok tudi telesno poškodovalo, v kar več kot polovici prometnih nesreč pa je bil otrok tudi povzročitelj nesreče.«

Vseslovenski program Varno na kolesu najmlajše uci tudi o prometni kulturi in jih pripravlja na različne situacije v prometu. Zaradi tekmovalno obarvanih nalog ter dodatnih vsebin in aktivnosti za utrjevanje prometnih znanj program tudi letos stremi k temu, da se bodo osnovnošolci še varnejše vključili v promet.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri