Projekt 55 žensk odkriva moč ženskih sanj

9. 3. 2017 | Vir: Lady
Deli
Projekt 55 žensk odkriva moč ženskih sanj (foto: Natalija Jelušič Babić)
Natalija Jelušič Babić

Drage dame, ali živite svoje sanje? Odgovore na to razkriva tudi projekt z imenom 55 žensk za 55 sanj (55 women for 55 dreams), ki že nekaj mesecev povezuje ženske po vsej Sloveniji – tiste, ki sledijo svojim sanjam ali so jih na določeni točki v življenju slišale in zaradi njih naredile preboj, s tistimi, ki potrebujejo še malce spodbude, da sanje uresničijo.

"S tem projektom želimo pokazati tudi drugim ženskam, da je vse mogoče, le slediti morajo svojim sanjam in si upati skočiti," pravi ena od pobudnic projekta, energična sogovornica Lucija Smolnik, ki jo od nekdaj zanimata notranji svet človeka in njegova osebnostna rast, s temi vprašanji pa se že nekaj časa ukvarja tudi kot življenjska in poslovna 'coacherka'.

► Kako gledate na pozitivne odzive Slovenk, ki so očitno projekt vzele za svojega?

Njihovi odzivi so več kot fantastični. Z Natalijo opažava, da se ženske po vsej Sloveniji na veliko prebujajo in si resnično želijo takšnih projektov. Zakaj? Očitno je, da še vedno prevečkrat pozabijo nase in se preveč oklepajo strahov, ki jih nosijo v sebi. Cilj zgodb, ki jih tedensko objavljava na spletni in FB-strani projekta, je ravno v tem, da ženske navdihujejo – še posebej tiste, ki iščejo svojo pot, ki jim morda manjka le kapljica poguma, da doživijo svoje sanje, tiste, ki se morda vedno znova iščejo ali se vrtijo v krogu, a vendar si po tihem želijo drugačno življenje. Resnično upam, da jih bo čim več, ki bodo zaradi tega projekta skočile v vodo in zaplavale v svojem toku.

► Vsak ponedeljek je na vrsti nova ženska s svojo zgodbo. Do zdaj ste intervjuvali že več kot 30 uspešnih Slovenk z različnih kariernih področij, med njimi varuhinjo človekovih pravic Vlasto Nussdorfer in direktorico podjetja Skaza Tanjo Skaza. Katera zgodba vas je najbolj navdihnila?

Vsaka izmed njih se me je dotaknila na določen način. Nekatere so me navdušile s svojo energičnostjo, marljivostjo, zagnanostjo, odločnostjo, druge s svojo preprostostjo, iskrenostjo in čutnostjo. Vsem pa je skupno, da jim je z ogromno notranje moči uspelo premagati strahove in so na neki prelomni točki v življenju sprejele drzne, osupljive odločitve. Resnično gre za ženske z vizijami, od katerih se vsak izmed nas lahko nauči nečesa novega. Pozorni sva na to, da izbirava različne ženske z različnih področij, tako da se lahko res vsaka izmed nas poistoveti s svojo novo vzornico, sebi podobno žensko. Zelo dober odziv je tudi na nagrade, ki jih intervjuvanke vsak teden podelijo na Facebooku – lahko gre za simboličen predmet ali za kakšno posebno darilo, na primer da z žensko, ki jih najbolj prepriča s svojim komentarjem, preživijo dan, gredo skupaj na kosilo ali na kakšen zanimiv dogodek. Naj povem, da so nekatere ravno prek projekta stkale lepe, srčne medsebojne vezi in doživele nepozabne trenutke.

► Projekt bo na koncu okronan tudi s knjigo, v kateri se bo zvrstilo vseh 55 navdihujočih zgodb. V ozadju pa se skriva še plemenita nota?

Tako je. V knjigi bodo navdihujoče zgodbe žensk objavljene skupaj z umetniškimi fotografijami, sredstva od prodaje pa bodo šla v poseben sklad za financiranje – česa drugega kot – ženskih sanj. Za tiste ženske torej, ki imajo krila, a jih zaradi pomanjkanja sredstev ne morejo razpreti. Zato ob tej priložnosti z Natalijo vabiva vse, ki bi nas želeli podpreti, da se pridružite projektu.

► Če že govorimo o tem, da moramo ženske vzeti stvari v svoje roke in kdaj narediti korenite premike pri sebi ter uresničiti svoje sanje ... Tudi sami ste do tega spoznanja prišli pred kratkim, ko ste delo v ekonomskih vodah zamenjali za delo 'coacha' in postali edina certificirana trenerka programa Boba Proctorja pri nas. Kako težko je bilo narediti takšen preskok?

Odločitev je v meni zorela že dalj časa, moja usmeritev v 'coaching' je bila kar nekako pričakovana, saj me že od nekdaj zanimajo notranji svet človeka, posameznikova rast in njegov razvoj. Potem ko sem se udeležila izobraževanja v Kanadi, me je program Boba Proctorja navdušil do te mere, da sem ga povsem ponotranjila. Zdaj to, kar učim druge, tudi sama živim iz dneva v dan. Program ima res močne vsebine in obravnava človeka celostno. Uči te, kako dobiti, kar želiš, kako prestopiti tisto luknjo od tu, kjer sem zdaj, do tja, kamor želim. Pomaga razumeti, zakaj počnemo, kar počnemo, kakšna prepričanja imamo in kako jih spremeniti v takšna, ki nam pomagajo iti naprej v življenju, kako se povezati s svojim bistvom in izboljšati samopodobo. Dokaz za to, da program res deluje, sem sama – odkar sem začela s tem programom, se je moje življenje resnično izboljšalo. Vse, kar počnem v zadnjem letu, me neizmerno osrečuje.

A. K.