Projekt VIRUS vabi na akcijo osveščanja ob 1. decembru za akcijo 'Poznaš svoj status?'

Projekt VIRUS vabi na akcijo osveščanja ob 1. decembru za akcijo 'Poznaš svoj status?' (foto: profimedia) profimedia
30. 10. 2018

Dandanes težko najdemo nekoga, ki za virus HIV in iz njega sledeče bolezni AIDS še ni slišal. Mnogi vedo celo, da 1. december predstavlja svetovni dan boja proti AIDS-u, dan, ko veliko ljudi pokaže solidarnost s pripeto rdečo pentljo, ki predstavlja uradni simbol 1. decembra.

"Kot javnozdravstveni projekt želimo, da bi se število na novo okuženih z virusom HIV in posledično zbolelih za aidsom zmanjšalo, prav tako se nam zdi pomembno, da se zniža diskriminacija ljudi, ki živijo s HIV-om. Le-ta onemogoča efektivno spopadanje z virusom, saj podžiga obstoječe stigme, ki zadevajo spolno usmerjenost in spol, zaradi česar imajo ljudje zadržke do samega testiranja," v svojem obvestilu za javnost sporočajo iz Projekta Virus.

Javnost bodo zato skušali letos informirati o virusu HIV s sloganom 'Poznaš svoj status?' in jo tako opomniti, da le-ta ne predstavlja več smrtne obsodbe, temveč kronično obolenje in informirati posameznike, kdaj in kje poteka anonimno testiranje, s katerim lahko preverijo svoj bolezenski status, s čimer bi morebitno okužbo lahko pravočasno odkrili in posledično ustrezno ukrepali.

Poudarek akcije bo torej predvsem spodbujanje aktivnega testiranja ljudi, ki bi bili okužbi lahko izpostavljeni. V posameznikih želimo vzbuditi samoangažiranost pri skrbi za svoje zdravje, saj imajo prej odkrite okužbe ob nadaljnem zdravljenu veliko boljšo prognozo.

Mimoidoči bodo lahko na Kongresnem trgu in glavni avtobusni postaji obiskali stojnice, na katerih jih bomo čakali člani Projekta VIRUS iz Društva študentov medicine Slovenije. Na voljo bodo kondomi in priponke rdeče pentljice. Preizkusili bodo lahko tudi svojo srečo in si priigrali katero od atraktivnih nagrad.

O javnozdravstvenem projektu VIRUS

Projekt VIRUS je eden izmed javnozdravstvenih projektov Društva študentov medicine Slovenije. Društvo študentov medicine Slovenije (DŠMS) je neprofitna študentska organizacija, ki združuje študente medicine Univerze v Ljubljani. Projekt obstaja že od leta 1997, njegove najstarejše aktivnosti (akcija ob 1. decembru in delavnice varne in zdrave spolnosti), pa potekajo še danes. Pri samem projektu gre za vzgojno-izobraževalni in zdravstveno-preventivni program, ki je namenjen širjenju znanja o varni in zdravi spolnosti ter preventivi pred širjenjem spolno prenosljivih okužb.

Letno izvedejo v Ljubljanskih osnovnih šolah več kot 100 delavnic varne in zdrave spolnosti, ki jih izvajajo že od samega začetka. Poleg teh delavnic že drugo leto zapored staršem otrok šestih razredov osnovnih šol nudijo kratka predavanja o okužbi s HPV ter preventivi za zaščito pred razvojem bolezni, povezanih z okužbo.

Poleg delavnic in predavanj organizirajo tudi vseslovenske akcije ob 1. decembru, svetovnem dnevu boja proti aids-u (letos je to že dvajseta akcija zapored) ter mnogo slovenskih in mednarodnih šolanj. Akcijo osveščanja organizirajo tudi ob svetovnem dnevu boja proti raku materničnega vratu, v sodelovanju z Infekcijsko kliniko pa organizirajo tudi osveščanje o hepatitisu C in sodelujemo v Evropskem tednu testiranja.

     

Vabljeni, da se jim ob 1. decembru pridružite in prejmete informacije, s katerimi lahko tudi vi preverite svoj status!