Prva slovenska alpinistična psiho-drama pod mentorstvom Davida Lyncha

Prva slovenska alpinistična psiho-drama pod mentorstvom Davida Lyncha (foto: Rožle Bregar) Rožle Bregar
12. 3. 2015

Film slovenskega filmskega ustvarjalca Gregorja Kresala Osem krogov in pol je že zaživel na platformi INDIEGOGO, kjer zbirajo donacije za njegovo vrhunsko izvedbo.

Gregor Kresal je po poklicu arhitekt, po duši alpinist, leta 2003 pa se je prvič spoznal tudi s svetom filmske umetnosti. Slednji ga je navdušil, rezultat njegove nove strasti je postal eden največkrat nagrajenih slovenskih filmov v tujini, Sfinga.

Kresal svoje znanje na področju filma nadgrajuje na filmski akademiji legendarnega Hollywoodskega režiserja Davida Lyncha, kjer trenutno končuje magistrski študij. Tako je nastal tudi scenarij za njegov najnovejši kratki film Osem krogov in pol, pravo psiho-dramo, ki prikazuje alpinistovo refleksijo Dantejevega Pekla.

»To ne bo le običajen film o gorah, temveč srhljivo potovanje v zavest alpinista,« svoje delo opisuje Kresal in dodaja: »V nadaljevanju vizijo razvijamo v smeri celovečernega filma, kar bo velikanski mednarodni projekt«. Slednji je pred kratkim zaživel na platformi INDIEGOGO, kjer zbirajo donacije, da bi ga lahko ustvarili v najboljši možni kakovosti. »Gre za izredno intenziven in močan kratki 40-minutni film, kar je potrdila tudi ocena mednarodne organizacije ScreenCraft, ki je scenarij ocenila kot nadrealistično in domiselno kratko zgodbo z veliko potenciala. Postavlja nove standarde v žanru gorniškega filma,« še dodaja Kresal, ki je film posvetil spominu na enega najboljših alpinistov vseh časov, Pavleta Kozjeka.