Prvi vse-ženski rokerski predvečer za 8. marec v Ortu!

6. 3. 2015
Deli

Letošnji dan žena bo nekaj posebnega. V soboto, 7. marca, se bo v ljubljanskem Orto baru odvil prvi vse-ženski rokerski večer, na katerem bodo oder zasedle izključno ženske glasbenice.

Kljub temu, da je v nekaterih glasbenih zvrsteh kot npr. v klasični ali pop glasbi prisotnih veliko glasbenic, predvsem pevk, so ženske v alternativnih glasbenih zvrsteh v manjšini. Rock glasba je vedno bila bolj moška domena, v katero pa vse intenzivneje posegajo tudi ženske. Namen festivala je tako podpreti/spodbujati ženske v rock glasbi, omogočiti njihov preboj na koncertna prizorišča ter spodbuditi zanimanje žensk za ustvarjanje in razširjanje avtorske glasbe.

Na dogodku bodo sodelovale tri vse-ženske glasbene skupine in sicer slovenske pionirke ženskih rock skupin Hellcats, grunge muhice Jar of flies, gostje iz Italije pa bodo odlične Rougenoire.

Dejstvo je, da so ženske v zgodovini veliko pripomogle k razvoju rock glasbe in samo vprašanje je, kakšen bi bil svet rokerske glasbe, če na njo ne bi vplivale znane ženske glasbenice in avtorice, kot so Janis Joplin, Joan Jett, Patti Smith, Pat Benatar, Suzi Quatro, Stevie Nicks (Fleetwood Mac) itn. Ženske se v svetu rocka srečujejo s premnogimi težavami in ovirami, s katerimi se moškim ni treba. Glasbena industrija je že sama po sebi tekmovalna in ženske so zaradi ovir že na začetku v zaostanku, saj ne gre za enakovredno tekmo.

Glede na to, da je 8. marec mednarodni praznik žensk, dan praznovanja ekonomske, politične in socialne enakopravnosti in dosežkov žensk, je to pravi dan tudi za pravice žensk v glasbi. Ta dogodek bi lahko pomenil stalnico v slovenskem glasbenem prostoru in začetek festivalov ženskih rokerskih skupin pri nas. Pravzaprav je 21. stoletje že precej pozno za nekaj takega.

Vabljeni na večer prežet z žensko strastjo in energijo, ki se čuti tudi v glasbi!

HELLCATS

Hellcats je prva vse-ženska rock/metal skupina v Sloveniji. Vse se je začelo leta 2006, ko so po dveh letih sestavljanja prave ekipe in pisanja besedil ter aranžiranja komadov končno nastopile pred ljubljansko publiko. Skupino sta ustanovili sestri Saša (bas kitara) in Sonja Zagorc (bobni), ki sta tudi avtorici besedil in glasbe. Skupino dopolnjujeta še pevka Daša Makuc in kitaristka Katja Mavec. Hellcats so izobražene glasbenice, ki vedo kaj hočejo in imajo veliko idej, predvsem pa jih vodi vztrajnost in notranja moč. Z izidom odlične plošče konec leta 2013 v slovenskem in angleškem jeziku so dokazale, da mislijo resno. Plošča Divja pot skupine Hellcats (angleška različica – Warrior princess), se je v zgodovino slovenske glasbe zapisala kot prva plošča kakšne vse-ženske slovenske rock skupine in je požela odlične kritike pri nas in v tujini.

Za njimi je veliko število koncertov (klubi, moto srečanja, koncerti na prostem) in festivalov pri nas (Metalcamp 2010, Metalcamp 2011, Pivo in cvetje 2014, Lent 2014) in v tujini (turneja po Rusiji 2012, turneja po Italiji 2013, Viva la Pola 2010 in 2012 (HR), 4. mesto na festivalu Jelen Demofest v Banja Luki (BIH) itn.).

Hellcats so pred kratkim posnele tudi videospot za pesem Prerojena, ki se je več tednov gibal na vrhu lestvice v oddaji Točka na RTVSLO. Nastopile na prireditvi Športnik leta 2013 v Cankarjevem domu in v oddajah TLP, Muzikajeto, Zaigraj še enkrat sam, Misija Evrovizija.. Njihovi koncerti so tehnično dovršeni, nabiti z energijo in vedno dobro obiskani. Punce podpirajo ženske v rock glasbi in si želijo, da bi ta dogodek postal stalnica v slovenskem glasbenem prostoru.

Članice: Saša Zagorc (bas kitara), Sonja Zagorc (bobni), Katja Mavec (kitara), Daša Makuc (vokal)

ROUGENOIRE

Skupino Rougenoire sestavlja šest žensk, ki se je združilo s ciljem, da poustvari vzdušje in vpliv legendarnih hard rock in heavy metal skupin iz 70-ih in 80-ih let. Skupina je bila ustanovljena leta 2005 v Milanu. Ime so si nadele po nohtih Mie Wallace, glavnega lika iz filmske uspešnice Šund (Pulp Fiction).

Za sabo imajo preko sto koncertov. Leta 2012 so posnele svoj prvi album »The show«. Glavne sestavine skupine so moč, strast in šarm. Ženske, ki jih je združila ljubezen do glasbe vsaka na svojem področju uspešno delujejo. Zvečer pa se združijo na vajah in nastopih. So dokaz, da znajo tudi mamice poprijeti za kitare, saj so nekatere med njimi uspešne tudi v materinski vlogi.

Članice: Francesca (vokal), Sabrina (Kitara), Sara (kitara), Cristina ( kitara), Virginia (bas kitara), Elena (bobni)

JAR OF FLIES

Na pobudo dveh muh je poleti 2013 začel nastajati ženski grunge "bend". Ena je hotela pred mikrofon, druga pa se izživljat nad bobni. Da bi stvar zvenela bol grungđe, sta potrebovali še kitaristki in basistko! Akcija! Pojavile so se še 3 muhe - muha iz Žirov, muha iz Petkovca in glej ga zlomka, tudi "Koroška" muha! Pričele smo z vađđđanjem grunđe ritmov, kar je postajalo vedno bolj zanimivo! Tako se je izoblikoval naš moto, ki se glasi:"Me smo muhe, to smo me!" Korošica pa največkrat: "Maš ga!"

Skratka, smo živahne, energične in željne ... đđđ-ja!

Članice: Tina Žakelj (vokal) , Blanka Lukan (ritem kitara), Natalija Novak (solo kitara), Erika Mlinar (bas kitara), Maja Kastelec (bobni)