Razstava kiparja Boštjana Kavčiča v Mestni galeriji Nova Gorica

28. 5. 2019
Deli
Razstava kiparja Boštjana Kavčiča v Mestni galeriji Nova Gorica (foto: Matej Vidmar)
Matej Vidmar

V Mestni galeriji Nova Gorica si lahko do 7. junija ogledate pregledno razstavo ORGanizmov Boštjana Kavčiča.

Akademski kipar Boštjan Kavčič sodi v srednjo generacijo slovenskih umetnikov, kar med drugim pomeni, da nam že bežen pogled na njegovo pestro likovno ustvarjanje nakaže rdečo nit njegove likovne poetike, ki je v prvi vrsti podrejena skrbi za svet, pristni ekologiji, ki presega trenutne trende in gradi na procesu sebstva v odnosu do sveta. Je eden redkih slovenskih kiparjev, ki ustvarja v kamnu. V tem materialu že od leta 2002 nastaja kiparski opus z naslovom ORGanizmi, ki trenutno šteje 62 kosov. Med njimi je nekaj javnih skulptur, četrt jih je v zasebnih zbirkah, večino, predvsem tiste manjših dimenzij, pa ima v lasti umetnik sam. Približno tretjina tega opusa je predstavljena na razstavi z naslovom Linija, ki je zasnovana dvodelno. Predstavitvi v Mestni galeriji Nova Gorica bo namreč v juniju sledil prenos razstave v Galerijo cerkve Sv. Duha v Črnomlju.

kipOsnovni material, iz katerega so narejeni ORGanizmi, je kamen, ki ga včasih spremlja tudi les ali kovina. Izbira kamna kot osnovnega materiala izhaja iz dejstva, da vsebuje vso zgodovino življenja na Zemlji, ujeto v sprijetih, milijone let starih plasteh usedlin. To življenje skuša umetnik skozi proces ustvarjanja osvoboditi. Nastajanje ORGanizma dojema ga kot neke vrste ritual, skozi katerega vzpostavlja povezavo med seboj in univerzumom.

"Organizmi so popkovina sveta. So to in ono hkrati. Presegajo delitev na zgoraj in spodaj, na včeraj in danes. Ponavljajo se spontano z namenom harmoniziranja osebnega mikro- in makrokozmosa," pravi Kavčič. Skulpture so končane, ko umetnik začuti, da je skoznje stekel energijski tok. Harmonijo med njimi ustvarja gledalčevo sprejemanje prostorskih sprememb in predvsem narava, s katero bi lahko primerjali snovanje in ustvarjanje organskih form. Te so neponovljive, s svojstveno fakturo dleta in brusa plod kiparjeve ročne in predvsem miselne domišljije, s katero na novo definira kiparske organizme.

kip

"Boštjan Kavčič verjame, da je mogoče na svetu sobivati tako, da se bo ponovno vzpostavilo harmonično ravnovesje. Pred skoraj dvema desetletjema je sprejel odločitev, da bo k temu pripomogel, kot pač zmore in zna – z ustvarjanjem skulptur iz kamna in postavljanjem teh skulptur v prostor – in v tem času vzpostavil zaokrožen sistem ORGanizmov znotraj celotnega slovenskega prostora," je v zaključku uvodnega eseja zapisala Mojca Grmek.

O umetniku

Boštjan Kavčič se je rodil leta 1973 v Šempetru pri Gorici. Osnovno šolo je obiskoval v Tolminu, srednjo elektrotehnično šolo v Novi Gorici. Leta 1997 je diplomiral iz bančništva in financ na EPF v Mariboru. Med leti 1997 in 2003 je študiral kiparstvo na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani (ALUO).

V času študija je prejel univerzitetno Prešernovo nagrado za kiparstvo in diplomiral pri prof. Luju Vodopivcu. V letih 2003–2005 je bil štipendist Ministrstva za kulturo za podiplomski študij videa na ALUO v Ljubljani in leta 2007 magistriral pri prof. Sreču Draganu. Predstavil se je na mnogih samostojnih ter skupinskih razstavah, se udeležil mednarodnih simpozijev, postavil več javnih del.

Njegova dela so uvrščena v zbirke AS Galerije, Umetnostne galerije Maribor, Dolenjskega muzeja Novo mesto, Galerije Božidar Jakac Kostanjevica na Krki in v digitalni arhiv DIVA. Od leta 2007 je samozaposlen v kulturi. Živi in ustvarja v Rodinah v Beli krajini.