Razstava v poklon taborom likovnih samorastnikov Trebnje

Avtorja razstave Andrejka Vabič Nose in mag. Dušan Štepec (foto: Alenka S. Lamovšek) Alenka S. Lamovšek
17. 2. 2017

»Tabori so že pol stoletja gonilna sila naše galerije in prav s to razstavo želimo opozoriti na njihov pomen tako za naš kraj kot tudi za celotno mednarodno skupnost,« je Patricija Pavlič, direktorica CIK Trebnje, dejala na slavnostnem odprtju razstave z naslovom Od včeraj do jutri, Pol stoletja Taborov likovnih samorastnikov Trebnje.

Večdnevni dogodek, ki v kraj privabi umetnike z vsega sveta, iz leta v leto bogati galerijsko zbirko.

»Za nami je pestro petdesetletno likovno in kulturno dogajanje, katerega bistvo smo poskušali zaobjeti v tokratni razstavi. V naših prostorih hranimo dela več kot 290 naivnih umetnikov. To so slikarji in kiparji, ki so razvili svoj edinstven in neponovljiv slog ustvarjanja. In prav je, da smo ob tem pomembnem jubileju še toliko bolj ponosni na tovrstno umetnost,« poudarja Pavličeva.

Glasbena šola Trebnje je tradicionalno pripravila spremljevalni program. Ob klavirski spremljavi njihove učiteljice Mance Kranjec Trček je prepevala priznana sopranistka Jerica Steklasa. Po razstavnem prostoru so odmevali tudi zvoki violine in violončela – v duetu sta nastopila učiteljica violine Ana Avšič in njen brat Peter Avšič.

Razstavo Od včeraj do jutri sta postavila kustosinja Galerije Andrejka Vabič Nose in mag. Dušan Štepec. Na predstavitvi sta poskušala ustvariti časovni trak razvoja naivne umetnosti v jugoslovanskem prostoru, v katero sta nato smiselno umestila tudi trebanjski Tabor. »Ta umetnost se je v Trebnjem pojavila v času največjega razcveta, v času, ko je bila jugoslovanska naiva na vrhuncu. Skoraj sočasno so se centri naivne umetnosti pojavili na šestih različnih prizoriščih po Jugoslaviji in konkurenca je bila velika,« je poudaril Štepec. Skozi razstavo poskušata avtorja odgovoriti na dve glavni vprašanji: kako nadaljevati tradicijo taborov v Trebnjem in kako posodobiti vsebinski koncept trebanjske galerije. Dvanajst panojev, opremljenih s fotografijami, slikami, plakati in besedili, bo obiskovalce popeljalo skozi čas ter bo poleg kritične analize in ovrednotenja dosedanjega dela pogled usmerilo v prihodnost.

»Galerija postaja prostor za kritičen razmislek o novih smereh samorastništva, z inovativnimi in kreativnimi pristopi pa sodoben in odprt muzej likovnih samorastnikov,« je povedala Andrejka Vabič Nose. Začasno razstavo, ki bo odprta vse do nedelje, 16. aprila, je odprl Rupert Gole, župan Občine Šentrupert.

»Trebnje z okolico je Taboru dajalo potrebno energijo in gostoljubje ter vse, kar spada zraven, da je vedno znova uspelo prepričati umetnike, da so prihajali sem. Zagotovo pa so tudi tisti, ki so bili v Trebnjem, dober glas ponesli med svoje kolege,« je dejal župan, ki je prepričan, da umetnost govori univerzalni jezik.

Slavnostno odprta razstava, ki prikazuje nastanek taborov in njihov vpliv na ožjo in širšo skupnost, tudi mednarodno, je eden izmed prvih obsežnih dogodkov, s katerimi bodo v Galeriji obeležili letošnji jubilej. Konec januarja so tako začeli s podiranjem rekorda v kulturi. »Veseli smo, da dan za dnem v galerijo prihajajo ljudje, ki imajo radi umetnost in želijo postati naši prijatelji. Na posebno tablo v preddverju se je podpisalo že več kot 300 ljudi. Prav vsak si je ob podpisu lahko izbral najljubšo spominsko kartico,« še doda Pavličeva, ki želi s projektom v galerijo privabiti čim več ljudi iz bližnje in tudi daljne okolice. S polno paro poteka tudi organizacija že 50. mednarodnega tabora likovnih samorastnikov.

Galerija likovnih samorastnikov Trebnje že več kot štiri desetletja deluje kot osrednja ustanova v Sloveniji za naivno umetnost, ki zbira, varuje, hrani, razstavlja in dokumentira naivno umetnost Slovenije in sveta. Glavno gonilo galerije so tako imenovani tabori, ki v Trebnje privabijo umetnike z vsega sveta. Po enotedenskem ustvarjanju svoje umetnine podarijo galeriji, ki tako hrani že več kot 1160 umetnin, ki jih je prispevalo 290 umetnikov iz več kot 40 držav.