Rdeči križ. Povsod in za vsakogar. Že 150 let.

5. 5. 2016
Deli
Rdeči križ. Povsod in za vsakogar. Že 150 let. (foto: rks.si)
rks.si

V nedeljo, 8. maja, se pričenja letošnji teden Rdečega križa Slovenije, ko se na enotah Pošte, Slovenskih železnic in avtobusnih postajah pričenja prodaja 3.000.000 kosov doplačilnih znamk in 25.000 kosov doplačilnih vozovnic v vrednosti 0,17€, ki bodo v prodaji do 15. maja 2016. Vsa tako zbrana sredstva RKS nameni izvajanju humanitarne dejavnosti na nacionalni in lokalnih ravneh.

Ob tednu Rdečega križa je zakonita zastopnica in podpredsednica RKS Irena Nečemer dejala: »Skozi vse številne družbene spremembe in izzive ter spremenjene okoliščine, je slovenski Rdeči križ ostal zvest svoji tradiciji, se uspešno prilagajal izzivom časa in namenjal največ pozornosti, časa in energije uspešnemu izvajanju humanitarnega poslanstva tako s področja javnih pooblastil, kakor tudi preostalih splošno humanitarnih programov.«

Letos bo Teden Rdečega križa Slovenije uvedla okrogla miza z naslovom 'Povsod in za vsakogar. Že 150. let.', ki bo potekala v nedeljo, 8. maja 2016 s pričetkom ob 10. uri v Muzeju RKS v Gradacu, v Beli krajini. Na njej bodo sogovorniki orisali delček bogate zgodovinske dediščine Rdečega križa Slovenije.

Generalna sekretarka RKS Renata Brunskole je povedala: »V Tednu Rdečega križa si želimo čim širšo javnost seznaniti z našo raznoliko dejavnostjo in letos, ko praznujemo 150. obletnico, dvigniti zavest o univerzalni prisotnosti Gibanja - "povsod« - in o enotni ter nepristranski naravi našega dela - "za vsakogar". Za nas niso samo domači in samo tuji, za nas so vsi tisti, ki jim pomagamo z močjo humanosti. Sporočilo Društva kranjskih žena in deklet, ustanoviteljic RK na Slovenskem je, da so pomagale vojakom, ženam, vdovam in otrokom in to ne samo 'kranjskim'. Vsem! Univerzalnost načel je zagotovo naša moč in največje zagotovilo za uspešno delovanje v prihodnje.«

Med lanskoletnim tednom Rdečega križa je bilo zbranih 415.483,02€, ki je RKS namenil za izvedbo razvojnih projektov RKS na nacionalni ravni, izvedbo IX. državnega tekmovanja osnovnošolskih ekip prve pomoči, izvedbo humanitarnega projekta »Drobtinica« ob svetovnem dnevu hrane, izvajanju projekta »Mladi«, izvajanju aktivnosti ob 150-letnici RKS in izvedbo akcij območnih združenj RKS za pomoč 5.951 učencem in dijakom pri nakupu šolskih potrebščin ob novem šolskem letu, za materialno in finančno pomoč 31.565 posameznikom, družinam in skupinam prebivalcev, za kritje logističnih stroškov povezanih z izvajanjem pomoči, za usposabljanje prostovoljk in prostovoljcev, izvedbo drugih socialno-humanitarnih programov ter aktivnosti na področju promocije RKS in delovanja RKS-OZ.

"Povsod in za vsakogar", letošnji slogan Tedna Rdečega križa, ponazarja moč in doseg globalne mreže Rdečega križa in Rdečega polmeseca ter prispevek 17 milijonov aktivnih prostovoljcev po svetu. Prav zaradi razvejane mreže predanih prostovoljk in prostovoljcev, ki so bili in so tudi širom Slovenije vedno pripravljeni pomagati celo takrat, ko je ogroženo lastno življenje, je Rdeči križ vseskozi svoj obstoj učinkovita, zaupanja vredna organizacija, ki se odgovorno odziva na aktualna družbeno - socialna dogajanja in potrebe okolja ter si nenehno prizadeva krepiti humane vrednote med vsemi sloji slovenske družbe, pa tudi širše.

Med drugim RKS že tradicionalno organizira vseslovensko humanitarno akcijo »Lepo je deliti« s pomočjo katere zbira sredstva za nakupe dodatnih prehranskih paketov in higienskih pripomočkov.

»Pred šestimi leti je RKS pričel z zbiranjem sredstev, ki poteka pod imenom 'Lepo je deliti«. Namen te, zdaj že tradicionalne dobrodelne akcije Rdečega križa Slovenije, je zagotoviti dodatno pomoč v obliki prehranski paketov in higienskih pripomočkov za oskrbo socialno ogroženih« je na današnji novinarski konferenci povedala Renata Brunskole, generalna sekretarka RKS.

RKS je v preteklih šestih letih s pomočjo skorajda 50.000 darovalcev zagotovil dodatnih 649 ton različnih prehranskih izdelkov in 195 ton pralnega praška. Pomoč je bila razdeljena tisočim socialno ogroženim posameznikom, družinam in skupinam prebivalcev.

Novo na Metroplay: O igralstvu in sebi onkraj njega | Tjaša Železnik