Rdeči križ Slovenije je odprl račun za pomoč beguncem

29. 8. 2015
Deli
Rdeči križ Slovenije je odprl račun za pomoč beguncem (foto: shutterstock)
shutterstock

Rdeči križ Slovenije je odprl račun za zbiranje prostovoljnih finančnih prispevkov za pomoč beguncem.

Vsi posamezniki in pravne osebe lahko nakažejo prostovoljne prispevke za akcijo "RKS-Pomoč beguncem 2015" na:

  • Rdeči križ Slovenije, Mirje 19, 1000 Ljubljana, TRR: SI56 0310 0111 1122 296, sklic: 00 96868, BIC banke: SKBASI2X, Koda namena: CHAR.

Zbrana finančna sredstva in materialno pomoč bodo namenili za izvajanje programov pomoči za begunce.

V sodelovanju z območnimi združenji RKS so z razumevanjem potreb beguncevin v njihovem najboljšem interesu zasnovali vseslovensko humanitarno akcijo »RKS – Pomoč beguncem 2015«.

Osredotočili so se na lajšanje trpljenja ljudi, spodbujanje človekovega dostojanstva in strpnosti. S svojimi aktivnostmi želijo pomagati pri reševanju potreb najbolj ranljivih skupin, ne glede na nacionalnost, raso, versko prepričanje, razred, politična mnenja ali pravni status in celostno obravnava ranljivost beguncev. Po svojih zmožnostih in z zbranimi sredstvi bodo prispevali k zagotavljanju pomoči in zaščiti ranljivih oseb, tako s takojšnjo humanitarno pomočjo njihovim neposrednim potrebam kot tudi z iskanjem trajnostnih rešitev.

Za humanitarno pomoč beguncem v Sloveniji skupaj s 56 območnimi združenji Rdečega križa Slovenije in še posebej z območnimi združenji RKS na območjih, kjer bodo nastanitvene enote za begunce, ali najverjetnejše tranzitne poti, zbirajo:

  • konzervirano hrano (brez svinjskega mesa),
  • pitno vodo (izključno v plastenkah),
  • higienske pripomočke (milo, zobna pasta, zobne ščetke, brisače, higienske vložke, plenice za otroke, vlažilne robčke),
  • odeje, manjše šotore, spalne vreče in ležalne podloge.

Oblačil in obutve trenutno ne zbirajo!

Nataša Pirc Musar, predsednica RKS poudarja, da je: »poleg tega, kar počnejo druge humanitarne organizacije, poslanstvo RKS prva pomoč in iskanje pogrešanih.«

Rdeči križ Slovenije s službo za iskanje pogrešanih oseb beguncem pomaga pri iskanju pogrešanih oseb, prenaša družinska sporočila in sodeluje pri obnavljanju družinskih vezi in tako preprečuje stiske oseb, ki so ločene od svojcev zaradi vojne, oboroženih spopadov, nasilja, naravnih in drugih nesreč ter migracij.

Materialno pomoč zbira 56 območnih združenj Rdečega križa Slovenije. Njihove kontaktne podatke najdete na spletni povezavi /www.rks.si/sl.