Rdeči križ Slovenije poleg hrane, oblačil in odej tisočem nudil prvo pomoč, združil štirideset družin

24. 10. 2015
Deli

Več kot štiristo prostovoljk in prostovoljcev Rdečega križa Slovenije te dni lajša trpljenje ljudi, ki prihajajo v Slovenijo utrujeni in oslabljeni od dolge poti. Več kot še enkrat toliko je pripravljenih na naslednjo izmeno.

Poročilo Rdečega križa v nadaljevanju objavljamo v celoti ...

S svojimi aktivnostmi pomagamo reševati njihove potrebe in zaščiti njihovo ranljivost tako s takojšnjo humanitarno pomočjo njihovim neposrednim potrebam kot tudi z iskanjem trajnostnih rešitev.

Prostovoljke in prostovoljci Rdečega križa Slovenije skupaj z zaposlenimi iz območnih združenj in Zveze združenj Rdečega križa Slovenije že od sobote 17. oktobra v vseh sedmih trenutno delujočih sprejemnih in petih nastanitvenih centrih skupaj z drugimi humanitarnimi organizacijami pomagamo migrantom s hrano, odejami, oblačili, higienskimi pripomočki in psihosocialno pomočjo. Posamezniki in podjetja, ki so se množično odzvali našemu pozivu na pomoč, so prispevali velike količine hrane, ki jo zdaj delimo poleg hrane iz sistema za zaščito in reševanje. Razdeljujemo tudi tople obroke, ki jih za migrante občasno pripravljajo in poklanjajo restavracije in gostišča v bližini sprejemnih in namestitvenih centrov. V veliko pomoč so tudi poklonjena oblačila, sezonska obutev, odeje, higienski in sanitetni pripomočki.

Migranti prihajajo k nam utrujeni, prezebli, ožuljeni, prehlajeni, dehidrirani, zaradi dolge poti in nestalne prehrane tudi že slabo prehranjeni, s prebavnimi motnjami in glavoboli, zato so naše ekipe prve pomoči ves čas polno zaposlene in so samo v zadnjih treh dneh pomagale več kot dva tisoč ljudem. Med njimi je bilo največ otrok, tudi dojenčkov in nosečnic, med njimi nekaj zelo prehlajenih in tudi podhlajenih.

Na dolgi poti so se pretrgale mnoge družinske vezi, veliko družin se je razdružilo po prihodu v Slovenijo, zato se v Brežicah, Gornji Radgoni, Lendavi in na Šentilju prostovoljke in prostovoljci Rdečega križa Slovenije iz službe za iskanje pogrešanih oseb posvečajo dvema vrstama nalog. V prvi vrsti ponovni združitvi predvsem otrok s starši, obenem pa si skupaj z nekaterimi NVO in predvsem s policijo prizadevamo, da vsi postopki potekajo tako, da družine ostanejo skupaj. V sodelovanju s službami za iskanje pogrešanih Rdečega križa Hrvaške in Avstrije trenutno obravnavamo 80 poizvedb. Štirideset družin pa smo že uspešno povezali.

Seznam naši humanitarnih aktivnosti za pomoč migrantom s tem še ni dokončan. Iz Stacionarija RKS Maribor in iz Nastanitvene enote RKS Nova Gorica je Rdeči križ Slovenije za Sprejemni center v Dobovi zagotovil 200 postelj in 200 odej.

Še naprej zbiramo materialno pomoč in vabimo prostovoljce rks.si, da nam pomagajo, ob tem pa vse, ki želite pomagati prosimo, da pomoč prinesete v naša skladišča. Prosimo tudi, da se za prostovoljsko delo predhodno dogovorite.

Na spletnih straneh naših območnih združenj so objavljeni kontaktni podatki in ure zbiranja pomoči. Območna združenja Rdečega križa Slovenije so: Ajdovščina, Brežice, Celje, Cerknica, Črnomelj, Domžale, Dravograd, Gornja Radgona, Grosuplje, Hrastnik, Idrija, Ilirska Bistrica, Izola, Jesenice, Kamnik, Kočevje, Koper, Kranj, Krško, Laško, Lenart, Lendava, Litija, Ljubljana, Ljutomer, Logatec, Maribor, Metlika, Mozirje, Murska Sobota, Nova Gorica, Novo mesto, Ormož, Piran, Postojna, Ptuj, Radlje ob Dravi, Radovljica, Ravne, Ribnica, Sevnica, Sežana, Slovenj Gradec, Slovenska Bistrica, Slovenske Konjice, Šentjur pri Celju, Škofja Loka, Šmarje pri Jelšah, Tolmin, Trbovlje, Trebnje, Tržič, Velenje, Vrhnika, Zagorje pri Savi in Žalec.

Vsi posamezniki in pravne osebe še vedno lahko nakažejo prostovoljne prispevke za akcijo "RKS-Pomoč beguncem 2015" na:

  • Rdeči križ Slovenije, Mirje 19, 1000 Ljubljana, TRR: SI56 0310 0111 1122 296, sklic: 00 96868, BIC banke: SKBASI2X, Koda namena: CHAR.

Pomagate lahko tudi s SMS donacijo na številko 1919, pošljete ključno besedo BEGUNCEM za donacijo 1 € ali BEGUNCEM5 za donacijo 5 €. Akcijo omogočajo Telekom Slovenije, Si.mobil, Tušmobil, Izimobil, Debitel in T-2.