Rdeči križ Slovenije pomagal več kot šestdeset tisoč ljudem, združil osemdeset družin

Rdeči križ Slovenije pomagal več kot šestdeset tisoč ljudem, združil osemdeset družin (foto: Goran Antley) Goran Antley
28. 10. 2015

Več kot štiristo prostovoljk in prostovoljcev Rdečega križa Slovenije dnevno lajša trpljenje ljudi, ki prihajajo v Slovenijo utrujeni in oslabljeni od dolge poti. Več kot še enkrat toliko prostovoljk in prostovoljcev je pripravljenih na naslednjo izmeno.

Prostovoljke in prostovoljci Rdečega križa Slovenije so skupaj z zaposlenimi iz območnih združenj in Zveze združenj Rdečega križa Slovenije od sobote, 17. oktobra, pomagali že več kot šestdeset tisoč ljudem v vseh sprejemnih in nastanitvenih centrih po Sloveniji.

Skupaj z drugimi humanitarnimi organizacijami pomagamo s hrano, odejami, oblačili, higienskimi pripomočki in psihosocialno pomočjo. Programe humanitarne pomoči izvajamo s finančnimi in materialnimi sredstvi, ki so jih prispevali posamezniki in podjetja ter tudi s sredstvi iz Sklada Mednarodne federacije Rdečega križa in Rdečega polmeseca DREF (Disaster Relief Emergency fund), ki je prispeval več kot polovico do sedaj zbranih 400.000,00 €. Dobrih 45.000,00 € finančnih donacij so posamezniki in podjetja nakazali na humanitarni račun RKS –ZZ, dodatnih 30.000,00 € na račune območnih združenj RKS, vrednost poklonjenih prehranskih, higienskih in sanitetnih pripomočkov, obutve, vode, mleka in napitkov pa že presega 80.000,00 €.

Ekipe prve pomoči RKS so doslej nekaj tisočem olajšale težave zaradi prehladov, utrujenosti, odrgnin, žuljev, prebavnih motenj, glavobolov ali bolečih grl.

Na dolgi poti so se pretrgale mnoge družinske vezi, veliko družin se je razdružilo po prihodu v Slovenijo, zato se v Brežicah, Gornji Radgoni, Lendavi in na Šentilju prostovoljke in prostovoljci Rdečega križa Slovenije iz službe za iskanje pogrešanih oseb posvečajo dvema vrstama nalog. V prvi vrsti ponovni združitvi predvsem otrok s starši, obenem pa si skupaj z nekaterimi NVO in predvsem s policijo prizadevamo, da vsi postopki potekajo tako, da družine ostanejo skupaj. V sodelovanju s službami za iskanje pogrešanih Rdečega križa Hrvaške in Avstrije trenutno obravnavamo 100 poizvedb. Osemdeset družin pa smo že uspešno povezali.

Še naprej zbiramo finančno in materialno pomoč in vabimo prostovoljce, da nam pomagajo, ob tem pa vse, ki želite pomagati prosimo, da pomoč prinesete v naša skladišča. Prosimo tudi, da se za prostovoljsko delo predhodno dogovorite. Na spletnih straneh naših območnih združenj so objavljeni kontaktni podatki in ure zbiranja pomoči. Območna združenja Rdečega križa Slovenije so: Ajdovščina, Brežice, Celje, Cerknica, Črnomelj, Domžale, Dravograd, Gornja Radgona, Grosuplje, Hrastnik, Idrija, Ilirska Bistrica, Izola, Jesenice, Kamnik, Kočevje, Koper, Kranj, Krško, Laško, Lenart, Lendava, Litija, Ljubljana, Ljutomer, Logatec, Maribor, Metlika, Mozirje, Murska Sobota, Nova Gorica, Novo mesto, Ormož, Piran, Postojna, Ptuj, Radlje ob Dravi, Radovljica, Ravne, Ribnica, Sevnica, Sežana, Slovenj Gradec, Slovenska Bistrica, Slovenske Konjice, Šentjur pri Celju, Škofja Loka, Šmarje pri Jelšah, Tolmin, Trbovlje, Trebnje, Tržič, Velenje, Vrhnika, Zagorje pri Savi in Žalec.

Vsi posamezniki in pravne osebe še vedno lahko nakažejo prostovoljne prispevke za akcijo "RKS-Pomoč beguncem 2015" na:

  • Rdeči križ Slovenije, Mirje 19, 1000 Ljubljana, TRR: SI56 0310 0111 1122 296, sklic: 00 96868, BIC banke: SKBASI2X, Koda namena: CHAR.

Pomagate lahko tudi s SMS donacijo na številko 1919, pošljete ključno besedo BEGUNCEM za donacijo 1 € ali BEGUNCEM5 za donacijo 5 €. Akcijo omogočajo Telekom Slovenije, Si.mobil, Tušmobil, Izimobil, Debitel in T-2.