Rdeči noski praznujejo 15. rojstni dan

27. 9. 2019
Deli

Petnajst let delovanja bodo Rdeči noski proslavili v bolnišnicah z otroki, njihovimi starši in bolnišničnim osebjem.

Vse do 4. oktobra bodo z mini predstavo in glasbeno-humornim tuširanjem bolniških hodnikov obiskali bolnišnice z otroškimi oddelki na vseh koncih Slovenije.

15 čudovitih let

Pred več kot petnajstimi leti je prva slovenska diplomirana klovnesa Eva Š. Maurer prepoznala plemeniti pomen dela klovna v bolnišnici in ustanovila Društvo Rdeči noski. Prvo leto so v njem delovali štirje klovni in izvajali en redni tedenski program, sedež društva pa je bil kar na domačem naslovu ustanoviteljice.

Društvo Rdeči noski v Sloveniji zdaj deluje že petnajst let. Umetniki, izučeni za poklic bolnišničnega klovna, redno obiskujejo otroke v vseh slovenskih splošnih in specializiranih bolnišnicah z otroškimi oddelki. Svoje področje dela pa so v društvu še razširili s programi:

  • obiski otrok z motnjo v duševnem razvoju (Pester orkester)
  • obiski otrok in mladostnikov na daljši hospitalizaciji (Delamo cirkus)
  • obiski otrok beguncev
  • obiski domov za starejše občane
  • obiski varovancev hiše Ljubhospic
  • program Dežurni klovn

Tako kot poklic klovna zahteva redno izobraževanje, nadgrajevanje in usposabljanje za nova področja, tudi Društvo Rdeči noski redno razvija in nadgrajuje svoje programe.

Izjemno pomembna nadgradnja rednih programov, ki obenem priča tudi o skozi leta zgrajenem zaupanju bolnišničnega osebja v profesionalnost klovnov, je program Dežurni klovn.

Umetniška vodja Pérola Regina Ribeiro ga opiše s preprostim stavkom: »Smo tam, kjer najbolj boli!«

V okviru programa klovni tesno sodelujejo z zdravniki in sestrami pri bolečih posegih in se skupaj z njimi trudijo, da zmanjšajo strah pri otrocih in skrajšajo čas bolečine.

Veselje in radost na Soči

Že vrsto let Rdeči noski obiskujejo tudi Univerzitetni rehabilitacijski inštitut Republike Slovenije - Soča. O sodelovanju z Rdečimi noski je generalni direktor URI - Soča mag. Robert Cugelj povedal: »Rdeči noski v URI - Soča že vrsto let prinašajo veselje in radost. Naše paciente in tudi nas, ki tam delamo, navdajajo z novo energijo in tako lažje premagujemo vsakodnevne izzive, ki jih ni malo. Za to smo jim hvaležni in jih z veseljem gostimo ter jim čestitamo za 15. rojstni dan.«

Društvo Rdeči noski je del mednarodne organizacije Red Noses International, v kateri sodeluje in izmenjuje izkušnje deset partnerskih organizacij. V okviru mednarodne organizacije deluje Mednarodna šola za humor, kjer se bolnišnični klovni redno izobražujejo. Mednarodna organizacija podeljuje tudi certifikat za opravljanje dela bolnišničnega klovna.

Smisel dela bolnišničnega klovna pa so prepoznali tudi Slovenci, ki vsa leta delovanja podpirajo Društvo Rdeči noski.

Pismo starša:

  • »Moja punčka se je leto in pol zdravila na onkološkem oddelku v Ljubljani. In verjemite, tem otrokom, ki nimajo ničesar več ... včasih niti toliko moči, da bi odprli oči ... ta rdeči nosek, ki se prikrade v njihovo sobo, privabi nasmeh na obraz in, verjemite, osreči male borce, najbolj pa njihove starše, ki so že pokurili vse moči in ideje, da bi svoj zaklad kljub hudi bolezni, vsaj za sekundo spravili v dobro voljo. Hvala vam Noski, res ste vitezi z velikim srcem. Suzana in Lara«

V imenu Društva Rdeči noski, Varja Golouh Prodan, poslovna direktorica:

  • "Ob svojem praznovanju se iskreno zahvaljujemo vsem, ki že 15 let podpirate in omogočate obiske klovnov v bolnišnicah in drugih zdravstvenih ustanovah – donatorjem, bolnišničnemu osebju, staršem, vsem, ki jih klovni srečujejo po bolniških hodnikih! Hvala vsem vam, ki ste na podobni misiji kot klovni v bolnišnicah – da vsakodnevno na svoji življenjski poti širite dobro voljo, življenjski pogum in radost!"

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk