Realisti, kabaret za pet igralcev, pijanca in občinstvo

Poklon na premieri kabareta Realisti (foto: David Verlič) David Verlič
28. 2. 2018

Predstavo REALISTI, ki je nedavno doživela premiero v SNG Nova Gorica, je ustvarila malo drugačna ustvarjalna druščina, kot je to običajno za institucionalna gledališča.

Celotna ustvarjalna ekipa
V predstavi igra in poje tudi Jure Kopušar, sicer pevec v rok skupini Viperstone. Za odličen nastop mu je čestitalo dekle Barbara.
Umetniški vodja novogoriškega gledališča Marko Bratuš (v glasbenem svetu znan kot raper Smaal Tokk) se je zapletel v resno debato z nekdanjim direktorjem gledališča Jožkom Čukom in njegovo soprogo Jasno.
Igralcu Žigi Udirju in Juretu je čestitala tudi kolegica igralka Ana Urbanc.
Za scenografijo je poskrbela Neža Zinajić (levo). Prijateljici Varji Močnik je zaupala, zakaj je izbrala barve slovenske zastave in nekatere elemente državnih proslav.
Edino žensko vlogo v predstavi igra Urška Taufer, ki se je na srčno stran privila igralcu Matiji Ruplu.
Igralka Vesna Pernarčič in scenografinja Ana Rahela Klopčič sta zadovoljno razpravljali o predstavi.
Igralce na odru spremlja pianist: izmenjavala se bosta Joži Šalej in Anže Vrabec.
Režiserka Tijana Zinajić s šopkom prijateljic Tino Hawlina, Vesno Pernarčič, Neno Janković in Ano Urbanc.
V objektiv smo ujeli zgodovinski utrinek: trije zaporedni direktorji novogoriškega gledališča: več let ga je vodil Jožko Čuk (levo), sicer znan tudi kot dolgoletni vodja GZS, na njegov stolček se je za dobri dve leti usedla Neda Rusjan Bric, zdaj pa je dobro leto na njem Maja Jerman Bratec, umetniški vodja pod njenim vodenjem pa je Marko Bratuš (desno).
Avtor in dramaturg Jure Karas ter režiserka Tijana Zinajić, ki se je še med fotografiranjem zahvaljevala za številne čestitke.

Gonilo projekta sta bila namreč režiserka Tijana Zinajić, avtor besedila pa Jure Karas, ki je skočil tudi v vlogo dramaturga in sodeloval z režiserko pri postavitvi na oder. Za oba ustvarjalca je značilno, da pri svojem delu črpata iz humorja. Jure je vsestranski ustvarjalec, kot je bilo že zapisano »piše, riše, brenka, snema in režira«, je član alternativnega glasbenega dua Slon in Sadež, pisec humorističnih televizijskih in radijskih oddaj, gledaliških iger; Tijana pa je kot igralka in režiserka sodelovala pri številnih gledaliških predstavah in filmih. Glede na navdušene odzive gledalcev po premieri, sta s svojimi duhovitimi dovtipi tudi tokrat zadela žebljico na glavico.

Predstavo Realisti sta namreč ustvarila v podobi kabareta, v katerem sta združila skeče o dogodkih iz vsakdanjega življenja z znanimi napevi, ki jim je Jure vdahnil novo besedilo (o predstavi veliko pove tudi opis, da gre za kabaret za pet igralcev, pijanca in občinstvo). Sicer pa je celotno besedilo nastajalo sproti na vajah. Jure Karas je povedal, da je pri snovanju likov izhajal iz igralske ekipe: "Značaje sem oblikoval glede na igralce, kakšni so, kako se gibajo in govorijo, kaj jim je všeč in kaj ne. Seveda pa sem ta izhodišča avtorsko predelal in izseke iz našega vsakodnevnega življenja pogledal skozi prizmo nadrealističnega humorja." Dodal je še, da je pomembno, da se najprej znamo smejati samim sebi in biti družbeno kritični na pozitiven način.

In katere teme obravnavajo skeči? »Družinske in sosedske odnose, rasizem, šovinizem, pretirano ukvarjanje z videzom, odvisnost od socialnih medijev, ločevanje odpadkov ... vendar tem ne obravnavamo z vzvišanega moralnega stališča. Smejemo se drugim in sebi, saj se zavedamo, da vse to tudi sami živimo in soustvarjamo,« je povedala Tijana Zinajić, avtor pa je dodal, da prek skečev podajajo družbeno kritiko na sproščen in pozitiven način: »Mislim, da nismo zapadli v jamranje in priljubljeno šank politikanstvo, temveč se smejemo vsemu, kar je okoli nas, in sebi.«

Mogoče vas bo presenetilo, a Tijana je po duši tudi matematičarka. Na vprašanje, kakšen analitičen režijski koncept si je tokrat zamislila, je izstrelila: »Z matematičnega vidika sem izbrala sinus. V nos bo šlo.«

Na odru so več kot odlično skeče in songe oživeli mladi igralci novogoriškega ansambla Peter Harl, Jure Kopušar, Matija Rupel, Urška Taufer, Žiga Udir. V živo jih spremlja pianist, izmenjujeta se Anže Vrabec in Joži Šalej.

Minimalistično, a zgovorno sceno in kostume, ki temeljijo na barvah slovenske zastave, sta ustvarila Neža Zinajić in Matic Hrovat. „Verjamemo, da se država gradi tudi s humorjem," je sklenila režiserka.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri