RED BULL SAMO GAS 2019: pohitite s prijavami. Dogodek je pred vrati!

RED BULL SAMO GAS 2019: pohitite s prijavami. Dogodek je pred vrati! (foto: Siniša Kanižaj /Red Bull Content Pool) Siniša Kanižaj /Red Bull Content Pool
7. 3. 2019 | Promocijsko sporočilo

Zima letos sicer ni pokazala svojih zob in že nekaj časa lahko uživamo v prav spomladanskih razmerah, a ljubitelje snežnih radosti ta mesec čaka še poseben športni dogodek. Čez dobra dva tedna bodo športni navdušenci svoje smučarske veščine kazali na Kaninu. Najvišje ležeče slovensko smučišče bo 23. marca 2019 namreč gostilo drugo izvedbo dogodka Red Bull Samo gas.

Lani je pred bradatim možem po strminah Kanina bežalo 125 udeležencev, v tem trenutku jih je na seznamu že 122, prijave pa so mogoče vse do 15. marca. Preden pa se bo bradati mož letos pognal na strmine in se podal v lov za izzivalci, spoznajte nekaj žargonskih izrazov smučarskega krosa, katerih poznavanje je več kot dobrodošlo za nemoteno spremljanje tekmovanj. Kdo ve, morda bo njihovo poznavanje prišlo prav tudi na Kaninu.

Wu-Tang

Prvi izziv po startni rampi. Gre za visoko “oviro”, s strmo krivino, preko katere morajo smučarji prenesti čim več hitrosti. S strani Wu-Tang spominja na snežni žleb, nemalokrat pa že ta uvodni element vzpostavi vrstni red, ki obvelja skozi večino tekmovalne proge.

Roler-ji

Roler oziroma rolerji so snežni valovi, na katerih tekmovalci s “pumpanjem”, lahko pridobivajo na hitrosti. Na večini prog za smučarski kros rolerji ležijo pred prvim resnim zavojem, saj različni nivoji znanja pospeševanja čez rolerje četverico tekmovalcev praviloma raztegnejo v kolono, kar zmanjšuje možnost “gneče” v prvem zavoju.

Banda

Banda je dvignjen, navznoter nagnjen ovinek in najbolj prepoznaven element smučarskega krosa. Nagnjen teren omogoča, da tekmovalci skozi zavoj prenesejo kar največ hitrosti. V sredini bande na dnu so postavljena trikotna vratca, najhitrejša linija skozi zavoj pa praviloma poteka tik ob vratcih.

Off Camber oziroma negativni zavoj

Off Camber oziroma negativni zavoj je nasprotje zgoraj opisane bande — je ovinek, kjer teren visi navzven. Najhitrejša linija je praviloma zgornja, najbližja vratcem, ki so postavljena v sredini na vrhu. V negativnem zavoju gravitacija in centrifugalna sila združita moči, posledično pa je držanje visoke in hitre linije zelo zahtevno. Negativni zavoj je nemalokrat označen za najtežji element v smučarskem krosu.

Table / Step-up / Step-down skakalnice

Skakalnice spadajo med najbolj atraktivne elemente na progah za smučarski kros. Glede na njihove značilnosti jih v grobem ločimo na tri vrste: table oziroma table-top skakalnice so tiste skakalnice, katerih vrh odskočne mize je v enaki višini kot vrh pristajalnega dela. Pri step-up skakalnicah je pristanek višje od mize skakalnice, pri step-down skakalnicah pa nižje. Slednje imenujemo tudi “drop”. Pri večini prog za smučarski kros največja skakalnica tekmovalce čaka na koncu, tik pred ciljno linijo.

Prijave za Red Bull Samo Gas so mogoče do zapolnitve prostih mest (na voljo jih je 200), oziroma najkasneje do 15. marca 2019. Sodelujejo lahko vsi, ki so že dopolnili 18 let oziroma vsi, rojeni pred 23. marcem 2001. Vsi udeleženci prejmejo darilno vrečko, najboljši pa tudi posebne nagrade.

Prijava na dogodek je mogoča preko spletnega obrazca, in sicer TUKAJ.

Lanskoletne utrinke, pa si lahko ogledate na TEJ POVEZAVI.

Foto: Siniša Kanižaj /Red Bull Content Pool