Rekordnih 170 vrst piva na jesenskem Pivo & Burger Festu

Rekordnih 170 vrst piva na jesenskem Pivo & Burger Festu (foto: Pivo & Burger Fest) Pivo & Burger Fest
25. 9. 2018

Zadnji septembrski konec tedna bo na Pogačarjevem trgu v Ljubljani potekal letošnji drugi, sicer pa že 11. Pivo & Burger Fest, ki bo na najbolj gurmanskem trgu države združil vse ljubitelje sočnih burgerjev in inovativnih pivovarskih zvarkov.

Tokrat bodo ponudniki sredi prestolnice ponudili neverjetnih 170 vrst piva, obiskovalci pa si bodo pri njihovem pokušanju lahko prvič pomagali s posebnim festivalskim katalogom. Tisti, ki imajo ob dobri hrani in pijači radi še dober žur, se bodo na Pivo & Burger Fest odpravili v soboto, 29. septembra, tisti, ki jim prija bolj ležerno vzdušje, pa v nedeljo, 30. septembra. Kar 23 ponudnikov piva in 21 ponudnikov hrane iz vse Slovenije bo za polne trebuščke in vlažna grla v soboto skrbelo od 11. do 23. ure, v nedeljo pa od 11. do 22. ure.

»Na tej sceni smo zdaj že šesto leto, veliko gledamo tudi čez domače planke, a tako bogate ponudbe, kot bo tokrat na Pivo & Burger Festu, nisem zasledil še nikjer v naši bližnji okolici,« je pred dogodkom poudaril Lior Kochavy, ustanovitelj festivala, ki se je trdno zasidral kot vodilni dogodek te vrste v Sloveniji in zamejstvu. »Ustvarjalnost naših pivovarjev navdušuje, kaže se tudi v vedno večjem številu stilov, ki jih čarajo v svojih vrhunski kotli. Tako bodo obiskovalci Pivo & Burger Festa poleg kraft klasik, kot so pale ale, stout ali IPA, lahko poskusili tudi mnoge drznejše vare in številne posebne izdaje, nekatere zvarjene posebej za Pivo & Burger Fest,« je navedel Lior Kochavy in dodal, da bodo obiskovalci pri nekaterih ponudnikih prvič lahko kupili tudi steklene kozarce za še več užitka ob poskušanju, kot spominek in za lajšanje obremenitve okolja.

Na festivalu se bodo v rubinastih barvah jeseni iskrila sadna piva, ki jih bodo med drugimi predstavljale pivovarne Loo-blah-nah, Lobik Brewery, Mister, Omnivar in Crazy Duck Brewery. Zelo priljubljena so letos super osvežilna kisla piva, v pokušino jih bodo ponudili Barut Brewing & Blending, HumanFish Brewery, Bevog Brewery in Pivovarna Pelicon. Tu bodo tudi trgatvena piva iz svežega, pred nekaj tedni obranega in nesušenega hmelja, ki jih bodo predstavile pivovarne Pelicon, Green Gold Brewing in Hopsbrew. Navduševala bodo še pšenična piva, ki jih je precej več vrst, kot le dobro znana nemška klasika. Z njimi bodo pivoljubce presenečali Hopster, Omnivar Brewery in Ressel, belgijske pšenične zvarke bo pripeljal še Pivotoč, lotili pa so se jih tudi v Castra pivovarni, ki bo na Pivo & Burger Festu sodelovala prvič. Ne bodo pa edini novinci, saj se bo sredi Ljubljane prvič predstavila še nomadska pivovarna 22brewing, ki je doma v Kopru, vari pa v Belgiji. Seveda se bo na tako velikem festivalu našlo tudi kaj za ljubitelje bolj klasičnih zvarkov, kot je lager. Svojega prvega bo predstavila Pivovarna Ressel, Pivovarna in pivnica Adam Ravbar prihaja s klasičnim trojčkom svetlega, mešanega in temnega, v Ljubljani ne sme manjkati Pivovarna Union, lager četici pa se pridružujejo tudi pri Maister Brewery, Peliconu in Malem Gradu.

»S pomočjo Pivoteke Za Popen't, Pivotoča in trgovine Že v redu, Primož bomo pokukali preko slovenskih pivovarskih meja, tu bodo znana in priljubljena piva, kot so Tektonikov Normal, Bevogove pošasti Deetz, Tak in Kramah, Maistrova Vega in General Maister ter Lobikov Fruitpocalypse, pa kup posebnih serij, denimo Peliconov bonbonasti Veliki IPA, in zanimive premiere, med katerimi velja omeniti kar štiri piva, ki so plod sodelovanja pivovarne Mali Grad z drugimi slovenskimi pivovarji. Sodelovanja ali 'collabi' so sicer značilnost kraft pivovarstva, slovenske pivovarje pa k sodelovanju vabijo tudi iz tujine. Tako bomo lahko poskusili rezultate sodelovanja Pivovarne Pelicon s poljsko pivovarno Szpunt, norveško pivovarno Sleeping Village in legendarno avstralsko-britansko pivovarno Yeastie Boys,« je našteval Lior Kochavy in dodal: »Prav ta občutek skupnosti in prijateljstva je zame ena najlepših lastnosti kraft pivovarstva, zato je tudi vzdušje na Pivo & Burger Festu takšno, kakršno se lahko razvije samo ob druženju prijateljev, ki na lep konec tedna v čudovitem mestu uživajo in debatirajo o dobri pijači in okusni hrani.«

Tudi ponudba slednje na Pivo & Burger Festu ne bo zaostajala in bogato izbiro piva bo dopolnjevala prav tako imenitna ponudba burgerjev, pri kateri tudi ne bo šlo brez vrste okusnih novosti. Prvič bo na dogodku sodeloval Dnevni bar Pr'Mrtinet, kjer so sami razvili posebno pečico na oglje, ki da jedem edinstven okus, tudi vse meso dimijo sami, poleg "navadnega" govejega burgerja pa bodo na festivalu postregli še »nacufanega«.

Mangoop Burgers 'n' stuff bo predstavil kar dve novosti - Bëërger se bo kitil z govejo polpeto, dimljenim sirom, pečeno slanino, čebulno marmelado v temnem pivu in koprovo omako s česnom, Cosa Nostra pa bo dišala po Italiji, saj bodo goveji polpeti družbo delali bufalo mocarela, italijanska panceta, rukola, paradižnik in omaka iz suhih paradižnikov, bazilike in oljčnega olja. Z novostjo se bo predstavila tudi Kavarna Tiskarna, kjer bo ponudbo dveh starih znancev (Johnny in Metropolitan'c) dopolnil Strawberry King, sestavljen iz bele bombete, goveje polpete, jagodne BBQ omake, rdečega zelja, ocvirkov in kavne omake. Novosti s tem še ne bo konec, saj na Pivo & Burger Fest prihaja tudi Madbringer Burger ponudnikov 7 Burger. Navdih zanj predstavlja istoimenska plošča slovenskih težkometalcev Pomaranča, burger pa vsebuje vrhunski mleti goveji stejk, pražene jurčke, rukolo, ementaler in omako, ki ostaja skrivnost.

S sadnimi dodatki bosta osvajala Big Apple bratov Tabay ter Hood Kahuna iz Hood Burgerja, v katerem nas na Havaje in v poletje zapelje na žaru popečena rezina sočnega zlatega ananasa. Bolj jesensko bo obarvan Krušičev burger z mariniranimi hruškami in bučnimi semeni, pravšnji za jesen pa bo tudi Majmunov Ottimo burger s slovensko slanino in skrivnostno omako z viskijem. Tudi priljubljenih klasik bo več kot dovolj, denimo Hood Burgerjev Jake&Jay, Tabayev Tivoli, Klasik GourmeThomasa, pa tudi Chicago in kraški burger koroškega Punkta, Novozelandec in Holesterol celjskega Starega piskra ter Istrski burger koprskega Urban Piqniqa. Manjkali ne bodo niti gurmanski burger mojstri iz ljubljanskega Pop's Place in mariborskega Jack & Joe's Steak and Burger Cluba.

»Tako bodo tudi burgerji v Ljubljano prišli iz vse Slovenije, na družbenih omrežjih pa lahko ponovno pričakujemo burne debate o tem, kdo ima tokrat najboljšega, ki se jim bodo ob tej priložnosti zagotovo pridružili še razmisleki o tem, katera čili omakca je najbolj vroča in aromatična, saj bo ponudbo tokratnega Pivo & Burger Festa po majski premieri ponovno popestrila tudi posebna stojnica s tem nepogrešljivim dodatkom, ki iz burgerja naredi pravo bombo,« je zaključil Lior Kochavy.