Dogodki Promocijsko sporočilo

REPORTAŽA: otroci s Slončkom Fala ustvarjali slastne burgerje

1. 10. 2019
Deli

Da so otroci zares lahko pravi kuharski mojstri, se je izkazalo na otroški pekovski delavnici Slončka Fala, ki je v preteklem tednu potekala v prijetni kuhinji Lonček kuhaj, v Mengšu.

Na brezplačni delavnici se je zbralo 13 otrok (starih od 4 do 10 let) željnih ustvarjanja kuharskih mojstrovin. V ustvarjalnem duhu so otroci popolnoma sami, z vodstvom lastnice ga. Bogdane pripravili slastne mini burgerje. Najprej so se otroci lotili priprave testa za mini burgerje, nato pa spekli in pripravili še zelenjavo in meso. Nastali so slastni burgerji, ki smo jih še bolj slastno in z užitkom pohrustali. :)

Recept za mini burgerje:

DIŠEČI MASLENI KRUHKI

Potrebujete: 1 kocka kvasa FALA (42 g), ½ dl mlačne vode, ščep sladkorja, 1 kg bele pšenične moke, 1 vrečka kislega testa Fala, 5 dl mleka, 130 g masla, 85 g sladkorja, 2 žlički soli, moko za delovno površino, jajce za premaz, mak, sezam

Priprava: Najprej pripravimo kvas. V lonček nalijemo ½ dl mlačne vode in vanjo nadrobimo kvas in sladkor. Pustimo vzhajati toliko časa, da se začne peniti. V kozici stopimo maslo in vanj prilijemo mleko, da dobimo mlačno tekočino. Moko presejemo v veliko skledo, na sredini naredimo jamico in vanjo nalijemo pripravljen kvas ter vrečko kislega testa Fala. Dodamo sladkor in ob rob sklede še sol. V skledo počasi prilivamo masleno mleko in mešamo ter gnetemo toliko časa, da nastane mehko, gladko testo. Po potrebi lahko dodajamo malo moke. Testo pokrijemo s prozorno folijo in nato še kuhinjsko krpo, ter pustimo vzhajati približno 1 uro. Iz vzhajanega testa oblikujemo majhne bombice in jih polagamo na pekač obložen s peki papirjem. Ponovno pustimo vzhajati približno 15 minut. Pečico segrejemo na 200°C. Kruhke premažemo z razžvrkljanim jajcem ter posujemo z makom in sezamom. Pečemo jih približno 15 minut, da postanejo zlato rumeni.

NADEVI ZA BURGERJE

Potrebujete: 500 g mase za čevapčiče,250 g rezin sira, 1 manjša glava hrustljave solate, 3-4 paradižniki, sveža kumara, 1 čebula, gorčica, majoneza, kečap

Priprava: Iz mase za čevapčiče oblikujemo majhne polpetke s premerom približno 5 cm in debele 1 cm. Iz sira z modelčki izrežemo kroge, kvadrate in rožice, približno tako velike kot kruhke. Solate operemo in natrgamo na manjše kose. Prav tako operemo paradižnike in kumare ter narežemo na tanke kolobarje. Ponev segrejemo in vanjo položimo polpetke. Pečemo jih približno 3 minute na vsaki strani. Ohlajene kruhke prerežemo , namažemo, obložimo s polpetki , sirom, zelenjavo ter pokrijemo z zgornjo polovico kruhkov.

NJAMI!

Več o tem, kako so otroci na delavnici ustvarjali, pa si lahko pogledate tudi v spodnjem videu in fotogaleriji.

FOTO: Aleksandra Saša Prelesnik