Dogodki Promocijsko sporočilo

REPORTAŽA: pekli smo božične dobrote (+recept za aromatičen adventni venček in božičke)

18. 12. 2019
Deli

V odličnem prazničnem vzdušju se je v prostorih Lonček kuhaj v Mengšu, odvila še ena brezplačna božična pekovska delavnica Slončka Fala, kjer so udeleženke ustvarjale različne praznične dobrote.

Ustvarjalna delavnica božičnega pekovskega peciva je tudi tokrat potekala pod vodstvom Mirjam Kavčič iz podjetja Lesaffre Slovenija. V prazničnem duhu pa smo se vsi naučili nečesa novega ter dobili krasne namige za tiste najbolj sladke kulinarične vrhunce tega meseca.

Za pokušino pa še recept za aromatičen adventni venec in božičke:

AROMATIČNI ADVENTNI VENEC

Sestavine za testo: 1 kocka svežega ali 2 vrečki suhega kvasa Fala, 1 vrečka kislega testa Fala, 700 g moke, 300 g mleka, 110 g masla, 70 g sladkorja, 2-3 jajca, 2 mali žlički soli. Za čokoladno testo dodamo 3-4 žlice kakava v prahu.

Nadev: 100 g masla, 100 g sladkorja, cimet, klinčki, kandirana pomarančna lupinica (okus doma pripravljene kandirane lupinice je neprimerno boljši od kupljenih), jajce za premaz

Priprava: v posodo odmerimo sol, moko, kislo testo Fala, dodamo v mleku raztopljeni kvas Fala in vse ostale sestavine brez maščobe ter zamesimo testo. Najprej mešamo počasi, med mešanjem postopno dodajamo zmehčano maslo. Nato mešamo 10 minut na najvišji hitrosti, da se sestavine dobro povežejo. Pripravljeno testo pokrijemo in pustimo na toplem vzhajati. Vzhajano testo stresemo na pult, ga pregnetemo in pustimo nekaj minut počivati. Medtem zmešamo maslo s sladkorjem in začimbami. Zatem testo razvaljamo na malo daljši pravokotnik, ga premažemo z začinjenim maslom in razporedimo kandirane lupinice pomaranče. Nato testo zvijemo skupaj v zavitek, tega pa razrežemo na posamične rezine. Rezine zložimo v obliko kroga oz. v okrogel model. Naj vsaka naslednja delno prekriva predhodno. Oblikovan venec pustimo na toplem vzhajati. Vzhajanega premažemo s stepenim jajcem in prestavimo v vročo pečico. Pečemo ga 40 minut na 175 °C. Ko ga vzamemo iz pečice, ga še premažemo z maslom za lepši lesk.

BOŽIČKI

Za okras: rozine za oči, kandirano sadje za okras, barva, mleti sladkor in beljak za božičkovo kapo

Priprava: vzhajano testo stresemo na pult, ga pregnetemo in pustimo počivati nekaj minut. Nato testo razvaljamo in izrežemo podaljšane obraze. Naredimo božiček kapo in njen gornji del obrnemo navzdol. Spodnji del obraza do kape razrežemo s škarjami in nato vsak trak zvijemo, da dobimo kodrasto brado in lase. Iz ostankov testa oblikujemo po dve kroglici za nos in cof na kapi, dodatno oblikujemo še lase, ki gledajo izpod kape, brke in obrvi. Vtisnemo rozine na mesto oči. Oblikovane Božičke zložimo na pekač, jih premažemo s stepenim jajcem in pustimo vzhajati. Če nam ostane še kaj testa, tega dobro pregnetemo in oblikujemo prašičke. Vzhajane Božičke premažemo s stepenim jajcem in prestavimo v vročo pečico. Pečemo jih dobrih 20 minut na 175 °C – toliko, da se lepo obarvajo. Če želimo, Božičkovo kapo obarvamo rdeče (mleti sladkor zmešamo s ¼ beljaka, ki mu dodamo jedilno barvo).

Božična delavnica Slončka Fala