REPORTAŽA: pekli smo krofe in se pripravljali na pusta hrusta (+ recept za slastne pustne krofe)

REPORTAŽA: pekli smo krofe in se pripravljali na pusta hrusta (+ recept za slastne pustne krofe) (foto: promocijski material) promocijski material
24. 2. 2020 | Promocijsko sporočilo

Poznate staro pustno šego, ki pravi, da mora biti pust masten okrog ust? No, morda si ravno zato pustni čas težko predstavljamo brez krofov, ki danes veljajo za tradicionalno pustno sladico. In ljubiteljev krofov ni manjkalo niti na pekovski delavnici, ki je potekala v prostorih Lonček kuhaj - Mengeš, pod vodstvom pekovskih mojstrov Slončka Fala in mojstrice Mirjam Kavčič.

Pustna sobota je pred vrati in morda se boste tudi vi letos odločili za peko svojih domačih krofov, zato vam spodaj ponjamo odličen recept. Verjemite, navdušili bodo vaše najbližje pa tudi vse zagrižene sladokusce.

V fotogaleriji, pa si lahko goledate tudi nekaj utrinkov iz pekovske delavnice Slončka Fala in morda se nam prihodnjič pridružite tudi vi.

RECEPT

Pustni krofi

Sestavine: 1 kocka svežega ali 2 vrečki suhega kvasa Fala, 15 g kislega testa Fala, 550 g bele moke (Manitoba), 150 g kisle smetane, 125 g mleka, 60 g sladkorja, 40 g masla, 1 pecilni prašek, 4 žlice ruma, 5 rumenjakov, lupinica bio limone, 1 žlica koncentrata vanilje, 1,5 male žličke soli, marelična marmelada, olje za cvrtje

Priprava: moko presejemo in ji primešamo kislo testo Fala in pecilni prašek. Kvas Fala raztopimo v mlačnem mleku, ga prilijemo k moki. Nad soparo zmešamo rumenjake in sladkor in penasto zmes skupaj z ostalimi sestavinami brez masla dodamo moki ter zamesimo kvašeno testo. Najprej mešamo na najnižji hitrosti in med mešanjem dodajamo zmehčano maslo. Nato zvišamo hitrost mešanja na najvišjo in mešamo toliko časa, da so sestavine lepo povežejo med seboj in postane testo gladko. Posodo s testom pokrijemo s folijo in pustimo na toplem vzhajati.

Vzhajano testo stresemo na pult, pregnetemo, oblikujemo v valj in tega razrežemo na 80 g težke koščke. Te v dlaneh oblikujemo v kroglice, zložimo na pomokano krpo, jih pokrijemo in pustimo ponovno vzhajati.

Vzhajane krofe ocvremo v vroči maščobi – najprej tri minute na eni strani v posodi s pokrovko, nato še na drugi brez pokrovke.

Poberemo jih s penovko iz maščobe, položimo na papirnato servieto, da vpijejo odvečno maščobo in jih še vroče napolnimo z marelično marmelado. Ko se ohladijo, jih posujemo z mletim sladkorjem.

Delavnica Slončka Fala - peka pustnih krofov