Res potrebujemo še 200 let, da dosežemo enakopravnost žensk?

Danica Purg, Melanie Seier Larsen, Lynn Isabella, Madelein Mkunu, Mojca Lah, Živa Ploj Peršuh. (foto: Press) Press
8. 3. 2018

»Izračunali so, da bo trajalo 200 let, če se bomo za enakopravnost žensk borili v tem tempu. Narediti moramo nekaj radikalnega. Podpiram kvote, čeprav so se mi je včasih zdelo ponižujoče, ampak nočem tako dolgo čakati,« je na dogodku o ženskem vodenju Posvetilo ljubezni dejala dr. Danica Purg, dekanja in direktorica IEDC-Poslovne šole Bled.

»Pomembno je, da govorimo o neenakopravnosti med spoloma, ki še vedno obstaja. Veliko žensk misli, da jim ne more uspeti in da je njihovo mesto doma. Morda to slišijo od kolegov, ali pa gre le za glas v njihovih glavah. To morajo preslišati. Vsak mora prevzeti odgovornost zase. Nisem nora feministka, želim pa spodbuditi ženske, da se oglasijo,« je na okrogli mizi, ki jo je ob dnevu žena organizirala IEDC-Poslovna šola Bled, energično povedala Melanie Seier Larsen, partnerica in direktorica v svetovalnem podjetju The Boston Consulting Group, ki je med partnerji BCG tudi prva ženska iz srednje in vzhodne Evrope, ki zaseda tako visok položaj ter hkrati prva Slovenka med 1200 globalnimi partnerji.

Svoje izkušnje in ideje so na okrogli mizi delile še štiri izjemne ženske. Po besedah predsednice združenja Leading Women of Africa iz Južnoafriške republike Madelein Mkunu morajo ženske stopiti skupaj v boju za enakopravnost. Prav tako je pomen povezovanja žensk izpostavila slovenska podjetnica Mojca Lah, tudi nekdanja predsednica Mednarodnega združenja žensk Ljubljana (SILA). Uspešna slovenska dirigentka Živa Ploj Peršuh, ki redno sodeluje s SNG Opera in balet Ljubljana, pa je spomnila, da ženske marsikdo še vedno težko sprejema na vodilnih položajih.

Uspešne ženske voditeljice najdemo na različnih področjih in na različnih koncih sveta, od Slovenije do Južne Afrike. Kljub izjemnim dosežkom, s katerimi pomembno vplivajo na okolje in družbo, so še vedno nemalokrat postavljene v ozadje. Soočajo se s številnimi stereotipi in se morajo na svoji karierni poti dokazovati bolj kot moški, so se strinjale govornice. Dogodek je povezovala profesorica voditeljstva in organizacijskega vedenja z ameriške poslovne šole Darden prof. Lynn Isabella. Okrogla miza se je zaključila s pozitivnimi mislimi, da imajo voditeljice tudi nekaj prednosti kot ženske in da vsekakor verjamejo v enakopravnost med spoloma.

Večer se je zaokrožili s svečanim odprtjem razstave slik ženskih likov priznanega umetnika Rudija Skočirja, ki se med drugim lahko pohvali s kar 148 samostojnimi razstavami doma in po svetu, 22 nagradami in 60 naslikanimi literarnimi deli. Z glasbo pa je poslušalce razvajala nigerijska jazz pevka in študentka IEDC-Poslovne šole Bled Lohi Omo-Ezomo.

»Mi vzgajamo odgovorne leaderje. Trudimo se, da bi pri študentih razvili intuicijo in jih prek metafore umetnosti naučili znati poslušati, opazovati in čutiti,« je o povezavi med umetnostjo in vodenjem povedala dr. Danica Purg. Na IEDC-Poslovni šoli Bled, ki velja za eno najbolj mednarodnih poslovnih šol v Evropi, namreč že vrsto let na različne načine vključujejo umetnost v izobraževalni proces, prav tako v svojih prostorih razstavljajo številna umetniška dela.

Na dan dogodka je IEDC-Poslovna šola Bled izdala tudi poseben zbornik Women Leaders, Agents of Change in Africa, v katerem so zbrane misli in zaključki s konference, ki je lani novembra potekala v južnoafriškem Cape Townu. Na njej so ženske pojasnile, s kakšnimi izzivi se soočajo voditeljice v Afriki. Šlo je za nadaljevanje konference Women Leaders, Agents of Change in Europe, ki se je pred dvema letoma odvila na Bledu.

IEDC-Poslovna šola Bled, ki je bila ustanovljena pred 32 leti kot prva poslovna šola te vrste v srednji in vzhodni Evropi, je ena vodilnih mednarodnih institucij za razvoj menedžmenta v Evropi. Z zagotavljanjem inovativnega pristopa na področju razvoja menedžmenta slovenske in tuje voditelje ter poslovneže spodbuja k osvajanju znanj o novih in ustvarjalnejših načinih pri soočanju z izzivi vodenja.