Romi po celem svetu obeležujejo svoj dan

Romi po celem svetu obeležujejo svoj dan (foto: Profimedia) Profimedia
Vir: STA
8. 4. 2019

Romi po vsem svetu bodo obeležili svoj dan. V Londonu so namreč 8. aprila 1971 organizirali svoj prvi svetovni kongres. Na osrednji prireditvi ob svetovnem dnevu, ki je bila v soboto, je spregovoril predsednik vlade Marjan Šarec. V DZ pa bodo slovesnost, na kateri bo zbrane nagovoril predsednik DZ Dejan Židan, pripravili v četrtek.

Premier Marjan Šarec je na slovesnosti v Murski Soboti dejal, da se morajo vsi narodi vedno truditi za sobivanje in spoštovanje, predvsem pa mora vsak narod ohranjati svojo identiteto, kar je temeljna pravica. Poudaril je, da so Romi narod in to narod s ponosno zgodovino, ki si zasluži tudi takšno obravnavo. Strinja se, da še ni vse urejeno, po njegovih besedah pa se je treba vedno truditi predvsem za sobivanje, za spoštovanje drug drugega in za to, da poskušamo prisluhniti drug drugemu.

V DZ pa bosta na slovesnosti v četrtek poleg Židana zbrane nagovorila še župan Občine Krško Miran Stanko in vodja projekta Skupaj za znanje iz Centra šolskih in obšolskih dejavnosti Barbara Kejžar. S kulturnim programom se bodo predstavili romski otroci iz Večnamenskega centra in pripravljalnega vrtca Kerinov grm v Občini Krško.

V prostorih DZ bodo danes odprli fotografsko razstavo z dvojezičnim naslovom Vsi otroci so naši otroci - Sa čhavora hile mengare čhavora, ki jo pripravlja Center šolskih in obšolskih dejavnosti. Fotografije avtorjev Boštjana Colariča in članic Društva zaveznikov mehkega pristanka Julije Minet in Charlene Bijou, nekatere pa so tudi iz foto arhiva zaposlenih, predstavljajo romske otroke iz omenjenega večnamenskega centra in pripravljalnega vrtca. Delujeta v okviru projekta Skupaj za znanje - izvajanje aktivnosti pri podpornih mehanizmih za pridobivanje znanja za pripadnike romske skupnosti.

S četrtkovo slovesnostjo in razstavo, ki bo na ogled do petka, želijo širšo javnost spomniti na edinstvenost romske kulture in hkrati na še vedno precej navzočo diskriminacijo, s katero se Romi soočajo na številnih področjih življenja, so zapisali v DZ.

V Sloveniji živi približno 12.000 Romov, zgodovina njihovega bivanja na slovenskih tleh pa glede na zgodovinske zapise sega 500 let nazaj. Romska etnična manjšina danes predstavlja pomemben del slovenske družbe, saj s svojo kulturo in jezikom skupaj z italijansko in madžarsko narodno manjšino sestavlja temelj večkulturnosti v Sloveniji.

Priporočamo