RootsInSession Sound v K4 ob 71. obletnici rojstva kralja ljudskih src - Boba Marleya

RootsInSession Sound v K4 ob 71. obletnici rojstva kralja ljudskih src - Boba Marleya (foto: Aleš Obersnel) Aleš Obersnel
19. 1. 2016

RootsInSession Sound, katerega člani slovensko javnost že od 90-ih dalje bogatijo s širino reggae glasbe in njenih izpeljank, letos obeležuje jubilejno 15. obletnico delovanja.

Tudi letos pripravljajo tradicionalni rojstnodnevni žur v čast Bobu Marleyu, ki se bo zgodil v petek 5. februarja, v legendarnem klubu K4.

RootsInSession bodo nastopili z glasbenimi gosti, da pa bo večer še toliko glasnejši in prijetnejši za plesanje in poslušanje, bodo fantje »soundsystem« v klubu K4 dodatno pojačali s svojim, ročno izdelanim »soundom«.

Bob Marley - glasbena legenda!

Eden izmed največjih glasbenikov 20. stoletja bi šestega februarja praznoval svoj 71. rojstni dan.

Bil je neustavljivi borec za svobodo, ki je s svojo energijo in pristopom obnorel poslušalce po celem svetu. Izredno nadarjen ljubljenec svetovnih množic se je izkazal na več različnih področjih in čeprav ga mnogi poznajo predvsem kot pevca, producenta, tekstopisca in kitarista, je omembe vredno tudi to, da je Bob v svojem pretkratkem življenju počel marsikaj – npr. vozil viličarja v tovarni, delal kot asistent v kemijskem laboratoriju in v prostem času včasih igral namizni tenis. Kot otrok je celo bral iz dlani in napovedoval usodo. Da si bo ustvaril pevsko kariero, se je odločil že zelo zgodaj – pri sedmih letih starosti.

Oče vsaj sedmih otrok in velik oboževalec ter igralec nogometa je v svoji karieri prodal več kot 75 milijonov izvodov nosilcev zvoka po celem svetu in je še danes prepoznan kot ena izmed glavnih ikon reggae glasbe, poleg njegove skupine The Wailers. Velja za prvega superzvezdnika iz držav tretjega sveta, ki mu je uspelo priti na svetovne televizije. Navdihnil je posameznike, množice, organizacije, svetovne voditelje in mnoge druge. Premikal ni le glasbenih meja, ampak tudi meje v človeških srcih in prav gotovo zaradi teh dejanj ne bo nikoli pozabljen.

Ikona reggaeja, ki simbolizira ljubezen, enotnost in mir, pa ne bo nikoli pozabljena niti v Sloveniji.

RootsInSession - Pier & Fu

Za to med drugimi skrbi tudi ljubljanski kolektiv RootsInSession, ki letos že osmič zapored organizira rojstnodnevno zabavo Bobu Marleyu v čast. Dogodek s pomenljivim imenom »Soul Rebel« pripravljajo skupaj s klubom K4, ki velja za vodilno institucijo na področju sodobne urbane glasbe v slovenski prestolnici. V K4 se je v preteklosti zgodilo že veliko reggae obarvanih dogodkov, večji del le-teh prav v sodelovanju z RootsInSession, ki se v klubu, tudi zaradi raznolikega občinstva in pa prav posebnega »vajba« ki ga ima štirkina klet, počutijo precej domače.

Letošnji Soul Rebel pa ima za RootsInSession, ki ga tvorita DJ-a in producenta Fu in Pier, še prav poseben pomen, saj z njim začenjata novo sezono nastopov v jubilejnem letu 2016, v katerem obeležujeta 15. obletnico delovanja. V vseh teh letih sta intenzivno raziskovala zgodovino ritmov in iskala korenine sodobnega zvoka ter ga s predanostjo in veliko entuziazma preko vinilnih plošč in gramofonov širila med svoje privržence.

  • "Vsako leto se veseliva tega datuma, kajti če Boba ne bi bilo, najbrž tudi midva tega danes ne bi počela. Ljudem želimo približati tudi samo reggae kulturo in ta dogodek je vsakič znova idealna priložnost, da to povežemo z energijo, ki jo daje ta glasba. S povezovanjem in skupnim delom vseh glasbenikov in promotorjev, bomo v Sloveniji lahko še naprej uspešno gradili in utrjevali kulturo reggae glasbe in njenih izpeljank," pravita Pier in Fu.

Začetki RootsInSession segajo v leto 2000, ko je iz tedenske radijske oddaje Radyoyo, nastalo več tematskih oddaj. Iniciativo za sredino oddajo, na takratnem radiu Gama MM, je prevzel DJ Pier. V oddajo pa so se kot selektorji vključili tudi ostali člani: Mehownee, Fu in Shine. Oddaja je dobila ime RootsInSession in je pokrivala vse stile reggae glasbe, njena misija pa je bila širiti dobre glasbene vibracije med ljudi in jih ozaveščati o raznolikosti glasbenih žanrov, kot so dancehall, jungle, drum'n'bass, hiphop, new roots, ki izhajajo iz reggae glasbe. S svojim glasbenim znanjem, predvsem pa z odlično energijo in karizmatičnimi nastopi so RootsInSession ostajali aktivni tudi na klubski in festivalski sceni, vedno več pa so nastopali tudi v tujini. RootsInSession se lahko pohvalijo z neprekinjeno 15-letno kariero aktivnega in zelo entuziastičnega ustvarjanja, katerega rezultat so številni glasbeni produkti, ki so na trgu še danes zelo iskani. RIS Sound je namreč edini slovenski sound, ki je s kontinuiteto in v maniri „stare šole" svojo publiko vzgojil s pomočjo ti. mikstejpov. Omeniti velja mikstejp edicije Kus Kus, katerih so namiksali kar 7, in pa najbolj močan produkt Shishmish Mixtejp, v prvi in drugi ediciji, kjer RootsInSession predstavljajo tudi lastno produkcijo. Prav kontinuirane izdaje mikstejpov, odlično organzirani in še bolje obiskani partiji ter neverjetna priljudnost obeh akterjev, pa jim je odprla vrata do odrov južnih sosedov, na njun prepoznaven zvok pa so postale pozorne tudi založbe iz tujine. Med njunimi zadnjimi izdajami tako najdemo legendarno londonsko drum'n'bass založbo V Recordings, pa nemško-portugalsko navezo BadMood Recordings, nemško-balkanski BPM/Balkanbreaks, pa tudi Kanadčani Interchill Records so si na svoji playlisti zaželeli slovenske produkcije. Odre so si RootsInSession delili tudi z večjim številom zvezd svetovnega kova kot so Alboroise, Capleton, Jstar, Navigator Mc, David Boomah itd.

RootsInSession pa so med občinstvom in akterji slovenske ter širše balkanske scene poznani tud kot strastni promotorji in povezovalci. So zagovorniki pomoči mladim ustvarjalcem, ki si želijo širiti podobno sporočilo. Omeniti velja na primer ljubljanski podmladek Ljubljanjah vibes, katerega člani so se med letoma 2014 in 2015 kalili prav v njihovih petkovih radijskih oddajah RootsInSession Radioshow. Obetajo pa se tudi nova, tako mednarodna kot tudi lokalna sodelovanja. Na odru v K4 se bodo poleg DJ Piera in Fuja Bobu Marleyu tokrat poklonili še Ras Levi selektor, Dr Bancho in Erma iz kolektiva Vibe Department.

In še nekaj besed o gostih:

  • Ras Levi

Je rastafarijanec italijansko-kongovskega porekla, ki sicer že vrsto let živi v Ljubljani. V reggae glasbi se je našel v poznih 80.-ih, potem ko si je ogledal videokaseto o Bobu Marleyu. Od takrat naprej zbira in vrti roots reggae glasbo in tako širi jezik ljubezni, spoštovanja in enotnosti. Roots reggae glasba namreč odraža sporočilo in kulturo, s katero se Ras Levi identificira. Skozi vsa ta leta njegova ljubezen do roots reggae glasbe raste in je močnejša vsak dan – kot pravi sam, je na misiji izobraževanja preko glasbenih vibracij.

  • Dr. Bancho

Je eden izmed soustvarjalcev edine reggae FM radijske oddaje v Sloveniji, gre za Riddim Operator na Radiu Študent. Poleg tega pa je tudi eden redkih selektorjev v Sloveniji, ki se strogo drži svoje roots-dub selekcije. Nastopa izključno z vinili.

  • ERMA (Vibe Department)

Erma, se je že v prejšnjem tisočletju zadrževal na plesiščih elektronske glasbe, na začetku gimnazije se je klubu K4 seznanil z junglom. Poleg le-tega, se mu je v srce najbolj vsidral še drum'n'bass, hkrati pa je to pomenilo tudi raziskovanje korenin, reggae glasbe ter ostalih derivatov omenjene kulture. Svojo kariero je začel kot MC EMRA, nato pa je nadaljeval kot DJ. Skupaj z drugimi DJji, glasbeniki in vizualnimi umetniki iz Škofjeloškega konca so se povezali kolektiv Vibe Department, ki sedaj deluje že osmo leto. Erma je vrtel po vsej Sloveniji in tudi v tujini, med drugim ob imenih kot so Afrodite, Jay Magic, Alix Perez, zadnji dve leti pa se poleg »Djanja«, večinoma posveča organizaciji DNB dogodkov, med njimi tudi Drum and bass Konference.

Vstopnice za dogodek so na voljo v predprodaji: prvih 30 vstopnic po 4 eur in sicer od 17.1.2016 samo v Centralni Postaji na Trubarjevi Ljubljani.

Priporočamo